Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Drama i friidretten: Caster Semenya går til sak

Det internasjonale friidrettsforbundet har kommet med ny regel som kan stoppe Caster Semenya fra å konkurrere med maks potensial. Nå går hun til sak i CAS.

UTFORDRET DET INTERNASJONALE FRIIDRETTSFORBUNDET: Caster Semenya vil ikke bli medisinert. Foto: NTB Scanpix
UTFORDRET DET INTERNASJONALE FRIIDRETTSFORBUNDET: Caster Semenya vil ikke bli medisinert. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) opplyser tidligere i år at fra 1. november vil kvinnelige utøvere som deltar i øvelser fra 400 meter til én engelsk mil (1609 meter) måtte kunne dokumentere et testosteronnivå i blodet på under fem nanomol per liter.

Det gjelder blant annet Semenya.

Hun har den medisinske tilstanden hyperandrogenisme, som kjennetegnes av overflødig eller høyere nivå av androgener. Det vil si mannlige kjønnshormoner, slik som testosteron.

De som har den tilstanden, har tidligere kunne konkurrert mot andre. Men det blir det slutt på nå.

De som har et forhøyet nivå, må redusere dette gjennom brukt av legemidler i seks måneder. Deretter må det framlegges dokumentasjon om at nivået holdes tilstrekkelig lavt.

President i det internasjonale friidrettsforbundet, Sebastian Coe, sier regelen er der for å sikre at konkurransen blir rettferdig:

– Som mange andre idretter velger vi å ha to klasser – menn og kvinner. Vi må være klar over kriteriene. Vi har bevis og data som viser at et høyt testosteronnivå, enten det er der naturlig eller er sprøytet inn i kroppen, gir en stor fordel for kvinnelige utøvere.

Går til sak

Semenya var stille i båten da nyheten kom, men nå har hun gått til sak mot IAAF. Det melder CAS i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Der bekrefter CAS at de har åpnet en voldgiftsprosedyre. Semenya skriver at hun føler seg urettferdig behandlet og vil gjøre det hun kan for å hindre at de nye reglene blir iverksatt.

– Jeg er veldig oppbrakt over at jeg har blitt skjøvet inn i offentlighetens søkelys igjen. Jeg liker ikke å snakke om denne nye regelen, sier Semenya ifølge Mail & Guardian.

– Det er ikke rettferdig. Jeg vil løpe naturlig slik jeg ble født, sier hun til Independent.

Hun fortsetter:

– Jeg er Mokgadi Caster Semenya. Jeg er en kvinne og jeg er rask.

Sånn det ser ut nå, kan ikke Semenya være den beste versjonen av seg selv når hun konkurrerer.

Tar hun ikke pillene for å begrense hennes naturlige fordel, får hun ikke være med og konkurrere.

Hvis hun vinner saken i CAS, vil hun og de andre med samme tilstand, kunne konkurrere som seg selv.

Ble bråk

Jenta fra Sør-Afrika tok idrettsverden med storm da hun løp inn til VM-gull på 800 meter i Berlin i 2009 – bare 18 år gammel.

Allerede før løpet ble det hvisket og tisket om hennes kropp. En kropp som var langt mer mannlig enn konkurrentene sine. Musklene var større, brystene mindre og hårveksten mer framtredende.

Etterpå ble det rabalder.

Historien om Semenya har mange opp- og nedturer. Umiddelbart etter at hun vant VM-gullet ble det hevdet at hun ikke var ei jente. Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) satte også i gang kjønnstesting av 18-åringen. Hun ble utestengt fra friidretten i 11 måneder mens saken mot henne pågikk.

Prosessen startet etter at Semenya forbedret rekordene sine på 800- og 1500 meter kraftig. IAAF-talsmann Nick Davies sa at det ville ta lang tid før resultatene fra de «ekstremt kompliserte og vanskelige» testene var klare.

BILR VARM: Den australske hekkeløperen Michelle Jenneke varmer opp som ingen andre, hun danser, hopper og vrikker så mye at kameraene er som limt til henne. Vis mer Vis mer Vis mer

– Det utfordrer og truer integriteten til kvinners sport at intersex-utøvere skal konkurrere mot genetiske kvinner, fortalte den amerikanske friidrettsutøveren, Shannon Rowbury til NBC.

Det var ydmykende

Da opplysningene om kjønnstesten lekket ut i 2009 rant det inn historier om 18-åringen fra hjemlandet. Treneren fortalte at tenåringen har opplevd å bli stoppet på vei inn til dametoalettet.

Semenya svarte da med å tilby seg å trekke ned buksa.

Etter VM-bragden for snart sju år siden har Semenyas karriere vært en berg-og-dal-bane. Under OL tok hun sølv i 2012 og gull i 2016 på favorittdistansen 800 meter, men i flere sesonger mellom var hun «listefyll».

I fjor snakket Caster Semenya ut om nedturen og presset.

– Det var opprørende og svært ydmykende. Man kan ikke kontrollere hva folk tenker. Jeg hadde ikke overlevd dette uten støtte fra min familie. Jeg vokste opp med gutter. Det formet meg. Jeg kan ikke noe for det.

Siste ord er garantert ikke sagt.