Drama på hotellet

- Det var helt krise for polakkene, sier Alexander Stöckl. Her forteller treneren om kaoset og dramaet på hotellet i Oberstdorf det siste døgnet. Den polske generalkonsulen ringte fra München.

ÅPNER OPP: Alexander Stöckl. Foto: Geir Olsen / NTB
ÅPNER OPP: Alexander Stöckl. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det endte lykkelig til slutt: Den tredje coronatesten for alle de polske hopperne var negativ.

Dermed får de likevel delta i Hoppukas åpningsrenn i Oberstdorf i Tyskland i ettermiddag. Alt tyder på at den første testen til Klemens Muranka (26) var en falsk positiv test, noe som sendte hele laget i karantene.

Etter den tredje og negative testen stiller tyske helsemyndigheter ikke lenger krav til karantene. Det betyr grønt lys for polsk deltakelse, etter at FIS og den lokale arrangøren har vurdert dette.

Men det siste døgnet har vært blant de mest dramatiske i Hoppukas historie. Alexander Stöckl og de norske hopperne har bodd på det samme hotellet som polakkene i Oberstdorf. Der har det vært et virvar og kaos uten like for noen av Polens fremste atleter.

BASE: Alexander Stöckl møter mediene utenfor Mutter-Kind-Kurheim Marianne hvor både norske og polske hoppere bor. Foto: Geir Olsen / NTB
BASE: Alexander Stöckl møter mediene utenfor Mutter-Kind-Kurheim Marianne hvor både norske og polske hoppere bor. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Hotellet har det spektakulære navnet Mutter-Kind-Kurheim Marianne. Straks 26 år gamle Klemens Muranka fikk svar på coronatesten søndag - om at den var positiv - forsvant polakkene fra korridorene på hotellet.

- Vi så dem ikke lenger. For dem var dette helt krise. De var på rommene sine og fikk levert mat opp. De var isolert hele tida. Polsk TV var utenfor hotellet. Jeg måtte svare på spørsmål fra dem. Det var ganske mye press, forteller Stöckl til Dagbladet.

- Vi fikk beskjed seint søndag kveld om at vi måtte holde oss unna de andre lagene. Vi måtte også dokumentere at vi ikke hadde vært i nærheten av polakkene. Det måtte også eieren av hotellet, men det var ikke noe problem.

I SØKELYSET: Tyske helsemyndigheter har inntatt hotellet flere ganger de siste døgnene. Foto: Geir Olsen / NTB
I SØKELYSET: Tyske helsemyndigheter har inntatt hotellet flere ganger de siste døgnene. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Bilder på sosiale medier viser tyske helsemyndigheter som ankommer hotellet med full beskyttelse. De ser nærmest ut som folk fra en månelanding

- Det var kaotisk i starten, avslører Stöckl.

- Men jeg synes myndighetene har gjort en grundig jobb. Det var folk på hotellet her for å snakke med det polske laget etter den første testen, for så å teste en runde til. Det tok ikke altfor lang tid før de dukket opp igjen og tok en tredje test. De fikk raskt svar fra laboratoriet.

Det polske skiforbundet meldte selv på Twitter i morgentimene at runde nummer tre med tester ga negativt utslag. Dermed er kysten klar for deltakelse i dagens renn, etter at både FIS og arrangøren har lagt den gode viljen til.

- Har du møtt polakkene etter at avgjørelsen ble tatt?

- Ja, jeg så dem etter frokost. De smilte, forteller Stöckl.

Det polske laget består av følgende hoppere:

Piotr Zyla, Dawid Kubacki, Kamil Stoch, Andrzej Stekala, Aleksander Zniszczol, Klemens Muranka og Maciej Kot.

Dette er nasjonale ikoner i Polen. Da laget ble utestengt fra rennet i Oberstdorf, begynte landets politikere å engasjere seg.

Det polske hoppublikummet raste. Ikke minst fordi det gikk rykter om at også en tysk fysioterapeut hadde testet positivt, men at dette ikke fikk konsekvenser for det tyske laget.

Dette er seinere blitt bekreftet. Men tyskerne skal ha klart å dokumentere at det ikke har vært noen nærkontakt til hopperne. Til sammen skal det ha vært fire positive coronatester i Hoppuka så langt. Men bare én går på hopperne, den falske positive testen til Muranka.

FAVORITT: Halvor Egner Granerud er favoritten til å vinne Hoppuka sammenlagt. Foto: Geir Olsen / NTB
FAVORITT: Halvor Egner Granerud er favoritten til å vinne Hoppuka sammenlagt. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

På en pressekonferanse i dag ble generalsekretær for Oberstdorf-rennet, Florian Stern, spurte om de har opplevd press fra polske myndigheter.

Han svarte:

- Vi fikk en telefon fra det polske generalkonsulatet i München. De spurte om en begrunnelse for å ekskludere hele det polske laget. Vi fortalte hva som er prosedyrene og ga en begrunnelse for hvorfor vi ekskluderte laget. Vi opplevde ikke noe press fra den polske regjeringen.

Avgjørelsen betyr at 62 hoppere vil delta i første omgang i Schattenbergbakken fra klokka 16.30. De 30 beste får hoppe andre omgang i det NRK-sendte rennet.

Knockout-systemet forsvinner.

FLOTTE KULISSER: Her - i Schattenbergbakken - setter 62 hoppere utfor fra klokka 16.30. Foto: Geir Olsen / NTB
FLOTTE KULISSER: Her - i Schattenbergbakken - setter 62 hoppere utfor fra klokka 16.30. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Resultatet fra gårsdagens kvalifisering består. Det har ikke mer praktisk betydning enn at vinneren, Philipp Aschenwald fra Østerrike, beholder førstepremien på 5000 euro (53.000 kroner).

- Alle de norske hopperne er friske, sier Stöckl til Dagbladet.

Halvor Egner Granerud er favoritt til å vinne Hoppuka sammenlagt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer