Johannes Høsflot Klæbo vant verdenscupen sammenlagt 2018/19

Drama til siste meter: Klæbo vant verdenscupen sammenlagt

For andre sesong på rad sikret Johannes Høsflot Klæbo seg krystallkula som viser at han er verdens beste langrennsløper - i det Torgeir Bjørn beskriver som tidenes mest spennende verdenscupavslutning.

BEST I VERDEN: Johannes Høsflot Klæbo til topps i Canada og totalverdenscupen. Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix
BEST I VERDEN: Johannes Høsflot Klæbo til topps i Canada og totalverdenscupen. Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

QUÉBEC/OSLO (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo er vinneren av verdenscupen sammenlagt i 2018/19-sesongen.

Klæbo sikret seg krystallkula for andre år på rad på dagens jaktstart og avsluttende minitour i Canada. Avgjørelsen falt i siste motbakke etter en dramatisk avslutning.

22-åringen gikk ut med et forsprang på 52 sekunder, men ble innhentet av erkerivalen etter 8 av 13,3 kilometer.

- Jeg kjente at jeg var sliten og at det tærer på å gå alene i front. Jeg var veldig glad da de andre kom opp, forteller Klæbo til NRK.

Lagkamerat Emil Iversen var imponert over måten lagkameraten avgjorde det hele på.

- Det var veldig bra. Jeg vet ikke om jeg hadde vært like kald. Han er voksen for alderen, for å si det sånn, sier Iversen til Dagbladet.

- Tidenes mest spennende

Hovedrival Aleksandr Bolsjunov og hjemmehåpet Alex Harvey var de nærmeste forfølgerne. De spiste seg nærmere Klæbo for hver kilometer som gikk på den 15 kilometer lange jaktstarten.

Litt over midtveis i jaktstarten ble Klæbo, Bolsjunov og Harvey en trio. Hvis Bolsjunov skulle komme først, ville han også ta skalpen til Klæbo i verdenscupen sammenlagt og snyte trønderen for krystallkula og den gule trøya.

- Dette er tidenes mest spennende kamp om verdenscupen sammenlagt, sa NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn på direkten.

Klæbo avgjorde i bakken

Klæbo, Bolsjunov og Harvey gikk samlet ut på den siste runden. Det norske langrennsvidunderet ventet imidlertid ikke til oppløpet og satte i gang et rykk før stadion, i den siste bakken.

Det ble avgjørende. Klæbo rykket ifra og fikk de meterne han trengte. Dermed kunne 22-åringen juble inn til norsk seier i minitouren og ikke minst i verdenscupen sammenlagt.

- Jeg så for meg at jeg skulle rykke i den bakken. Jeg følte meg pigg der, selv om jeg hadde en dårligere dag enn i går, sier den ferske verdenscupvinneren til statskanalen.

Overfor Dagbladet sier trener Eirik Myhr Nossum at det gikk etter planen.

- Hvis Bolsjunov tok mange sekunder, skulle Johannes bare skru av en periode og gå sammen med de to bak. Utgangspunktet var å gå jevnt hardt, men sist Bolsjunov gikk en 15 kilometer var han verdens beste. Og det at Johannes sparte på kreftene, gjør at han har det ekstra kicket på slutten, sier Nossum til Dagbladet.

Han legger ikke skjul på at han var nervøs:

- I de situasjonene er det en større sjanse for at uforutsette ting kan skje. Så jeg skal ikke lyve og si at jeg ikke var nervøs, sier Nossum.

Alex Harvey vant spurten om 2. plassen i minitouren på hjemmebane i Canada i sitt siste renn på toppnivå i karrieren. Bolsjunov ble nr. 3 i minitouren og endte på 2. plass i totalverdenscupen bak Klæbo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer