<strong>KVELDENS:</strong> Ingen tvil om hvem som er kveldens mann for Tyskland: André Schürrle. Foto: EPA / THOMAS EISENHUTH / NTB Scanpix
KVELDENS: Ingen tvil om hvem som er kveldens mann for Tyskland: André Schürrle. Foto: EPA / THOMAS EISENHUTH / NTB Scanpix Vis mer

Drama til siste sekund da Tyskland gikk til kvartfinale

Algerie ga kamp til døra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Tyskland - Algerie 0-0 (0-0),
2-1 etter ekstraomganger

RIO DE JANEIRO/OSLO (Dagbladet): Mange mente Tyskland, kanskje ved siden av Nederland, var laget som hadde imponert mest i VM før i kveld.

Men nok en gang fikk vi imidlertid et eksempel på at dette verdensmesterskapet aldri slutter å overraske.

For mens Nederland reddet kvartfinaleplassen helt på tampen mot Mexico, slet tyskerne lenge mot overraskelseslaget Algerie i kveld.

Til tross for at siste del av kampen mest inneholdt store tyske sjanser, var ikke 90 minutter nok til å skille lagene. Men i første ekstraomgang, smalt det raskt fra Tyskland.

Etter bare ett og et halvt minutt fikk André Schürrle den nettkjenningen mange hadde ventet lenge på. Og da Mesut Özil økte til 2-0 i det 119. minutt, var det ingen absolutt ingen tvil om hvem som fortjente kvartfinalebilletten.

I sluttsekundene reduserte Algerie - uten at det hjalp noenting.

Algerie med sterk start Det var faktisk afrikanerne som kom klart best i gang i Porto Alegre.

Tyskland trillet ball innledningsvis, men etterlot mye rom bak den bakre fireren, noe Islam Slimani holdt på å utnytte til det fulle etter snaut ti minutter.

<strong>ØKTE:</strong>  Mesut Özil økte ledelsen for Tyskland i det 119. minutt - som endte med å gi laget seieren. Foto: EPA / OLIVER WEIKEN / NTB Scanpix
ØKTE: Mesut Özil økte ledelsen for Tyskland i det 119. minutt - som endte med å gi laget seieren. Foto: EPA / OLIVER WEIKEN / NTB Scanpix Vis mer

Den hurtige spissen ble nydelig spilt fri bak Tysklands forsvarsfirer, men keeper Manuel Neuer var våken, stormet ut og presset Slimani til å avslutte fra spiss vinkel.

Noen få minutter seinere headet samme mann ballen i nota bak Neuer, men reprisen viste at Slimani var en meter i offside da innlegget ble slått inn.

Den brasilianske dommeren Sandro Ricci gjorde med andre ord rett da han annullerte.

Bare tre minutter etter nettkjenningen var imidlertid afrikanerne farlig frampå igjen, men skuddet fra Faouzi Ghoulam gikk til side for buret til Neuer.

Tyskland våknet Tyskernes første halvsjanse kom halvveis i første omgang, men Algerie-keeper Rais Mbolhi hadde få problemer med å dytte den høye ballen fra Mesut Özil over til en corner det ikke ble noe ut av.

Ti minutter før pause var det Thomas Müllers tur til å prøve seg, men Bayern-stjerna rakk ikke ordentlig fram på innlegget fra høyre, og headingen gikk dermed et godt stykke utenfor.

Afrikanerne var derimot ikke ferdige. Etter 39 minutter Mehdi Mostefa til fra distanse, men det knallharde skuddet gikk et par meter til side for mål etter å ha touchet borti Jerome Boateng.

Bare minuttet etter kom kampens største sjanse så langt: Toni Kroos dro til fra langt hold, men Mbolhi var lynrask nede og fikk stoppet skuddet.

Mario Götze var først på returen, men Algerie-keeperen stoppet også avslutning nummer to, med en glitrende beinparade.

Kjemperedning Tyskerne fortsatt etter pause. Andre Schürrle, som kom inn for Götze i pausen, var nær noen få minutter etter sidebyttet, men ballen gikk like utenfor etter å ha gått via en forsvarsspiller.

Ti minutter ut i omgangen dro Phillip Lahm til fra distanse, men keeper Mbolhi strakk seg helt opp mot krysset, og klarte å dytte det velplasserte skuddet til corner.

Trenden i 2. omgang var ganske åpenbar. Algerie så ikke lenger farlige ut de gangene de satte fart, mens Tyskland fikk mer og mer orden på finspillet sitt rundt boksen til afrikanerne.

Sjanseras til Tyskland Rett før 80 spilte minutter fikk Tyskland flere store sjanser. Først gikk Bastian Schweinsteigers heading rett til side for stolpen. Deretter fikk Thomas Müller heade fritt - men Rais M'Bohli vartet opp med en kjemperedning.

Returen plukket Schürrle opp, og fyrte av fra fem meter - men denne gangen sto det en algerisk spiller i veien.

To minutter etter fikk tyskerne nok en kjempesjanse ved Thomas Müller, som skjøt fra sju meter - men én liten meter utenfor.

I sluttminuttene av ordinær tid forsøkte Tyskland seg på en svært merkelig frisparkvariant - hvor Müller lot som han snublet foran ballen, reiste seg og sprang inn bak muren. Kroos forsøkte å chippe til Müller - som endte med å bli avblåst for offside.

Manuel Neuer fikk også nok en sjanse til å gå langt utenfor 16-meteren for å rydde unna en ball, slik han gjorde flere ganger i løpet av kampen.

Heller ikke nok en heading fra Bastian Schweinsteiger kunne redde Tyskland fra å måtte ut i ekstraomganger.

Perlescoring I første ekstraomgang viste imidlertid tyskerne at de fortsatt kan. Bare litt over minuttet var spilt da innbytter Andre Schürrle sendte de hvitkledde i ledelsen.

Müller la hardt inn langs bakken fra venstresiden. Ballen touchet borti en forsvarsspiller, noe som gjorde at den kom bak Schürrle, som stormet mot mål.

Chelsea-angriperen klarte isteden på herlig vis å la foten henge igjen slik at han styrte ballen bak sitt eget utgangspunkt og i keepers lengste hjørne.

Algerie var imidlertid ikke ferdige. Like før sidebyttet fikk Mehdi Mostefa få stå helt umarkert, men skuddet fra god posisjon gikk et godt stykke utenfor.

Over i andre omgang hadde ikke Algerie noe å gi. Tyskland fortsatte å ha overtaket, og i det 119. minutt smalt det fra de hvitkledde igjen - denne gangen ved Mezut Özil.

Men da det så punktert ut, svarte Algerie umiddelbart ved Abdelmoumene Djabou - men det hjalp slettes ingenting.

Löw & Co sikret kvartfinalebilletten - noe de har klart i hvert eneste VM siden 1954.

• Tyskland møter Frankrike i kvartfinalen på Maracana på fredag.

Fakta Tyskland - Algerie 2-1 (eeo):

Toni Kroos, Tyskland: Pasningsmaestroen eide midtbane, og fikk til nesten alt han prøvde på. Beholdt roen hele veien.

Rais Mbolhi, Algerie: Algeries keeper spilte en stor kamp for afrikanerne, men måtte gi tapt etter Schürrles magi, og dertter for Özil.

Thomas Müller, Tyskland: Prøvde og prøvde, og burde ha sørget for at Tyskland unngikk ekstraomganger, men var ikke i det presise hjørnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer