Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stina Nilssons treningssmell

Dramaet bak treningssmellen: Her gir Nilsson Iversen den tunge beskjeden

Onsdag forrige uke fortalte Stina Nilsson hvor tung hun følte seg da hun gikk sammen med Emil Iversen på Sognefjellet. Nå handler alt om å unngå samme alvorlighetsgrad som hos Petter Northug i fjor og Calle Halfvarsson året før. 

TUNG: Forrige uke gikk Stina Nilsson og Emil Iversen sammen på Sognefjellet. Samme dag dro Nilsson hjem igjen, mens resten av de norske og svenske utøverne ble igjen. Her gir hun Iversen beskjeden om at hun ikke kan trene som normalt lenger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TUNG: Forrige uke gikk Stina Nilsson og Emil Iversen sammen på Sognefjellet. Samme dag dro Nilsson hjem igjen, mens resten av de norske og svenske utøverne ble igjen. Her gir hun Iversen beskjeden om at hun ikke kan trene som normalt lenger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOGNEFJELLET (Dagbladet): Det har vært en tung og krevende uke for Stina Nilsson etter at hun kom opp på Sognefjellet i håp om å legge inn en god og viktig treningsperiode sammen med resten av de svenske landslagsjentene.

Kl. 09.12 forrige onsdag så alt ut til å være normalt da Nilsson ankom skiløypa på Sognefjellet i i den svenske landslagsbilen. På den tiden hadde hun ikke snakket om hvordan kroppen kjentes.

Rett foran Dagbladet og litt bak de øvrige svenske langrennsløperne, tuslet hun sakte inn i løypa og brukte god tid på å få på seg utstyret.

- Jeg hadde håpet på litt bedre vær, sa Nilsson i en rask kommentar til Dagbladet før hun forsvant inn i tåkehavet for å gå første runde.

I svært rolig tempo gikk forrige sesongs beste svenske langrennsløper helt for seg selv, helt til Emil Iversen kom opp på siden.

Stemningen var bra mellom de gode vennene, bortsett fra at det svenske stjerneskuddet følte seg svært tung og sliten.

I løpet av denne runden kom Nilsson med den tunge konklusjonen og meldingen til Iversen:

SUKSESS: Stina Nilsson vant mange sprinter forrige sesong, men ikke da det gjaldt som mest i VM.    Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SUKSESS: Stina Nilsson vant mange sprinter forrige sesong, men ikke da det gjaldt som mest i VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

«Jeg må komme meg hjem.»

Nilssons beskjed til Iversen

Til Dagbladet sa hun:

- Dette var tungt.

23-åringen mente at hun ikke hadde noe på treningssamlingen på Sognefjellet å gjøre.

- Stina fortalte at hun var sliten og i dårlig form. Hun skal faktisk hjem igjen. Det er godt å høre at andre skiløpere også kan bli slitne. Det kan tydeligvis skje den beste, sa Iversen til Dagbladet senere denne dagen.

- Hvordan forsøkte du å oppmuntre henne?

- Jeg sa at det kommer til å ordne seg til slutt. Jeg tror ikke vi skal avskrive henne ennå i OL-sesongen.

Medisinsk utredning

Senere denne onsdagen, altså forrige uke, tok Nilsson den lange veien hjem og dro videre til medisinsk utredning, i regi av den svenske landslagslegen Pär «Pliggen» Andersson.

I går kveld offentliggjorde det svenske skiforbundet resultatet, som viser en viss grad av kroppslig ubalanse. Det er et resultat av for hard trening.

- Hun har bare sagt at hun er litt sliten til meg. Dette kan skje hvem som helst, sier Emil Iversen til Dagbladet tirsdag kveld.

Nilsson startet forrige sesong forrykende, men skuffet da det gjaldt som mest i ski-VM i Lahti. Motivasjonen er stor for å slå tilbake med mesterskapssuksess i OL i Pyeongchang neste vinter.

Det er derfor 23-åringen har trent for hardt. Det betyr imidlertid ikke at hun er overtrent, som er en langt mer omfattende og alvorlig diagnose. Det var det som holdt Petter Northug godt unna toppformen i hele fjorårssesongen.

- For høy belastning

Nå må Nilsson roe ned treningen for å komme i balanse igjen. Å gå på en treningssmell så tidlig i sesongoppkjøringen hører likevel sjeldenhetene til. Spørsmålet er alvorlighetshetsgraden, som den svenske leiren håper ikke er stor.

- Stina har kjent at kroppen ikke har svart som hun ønsker de siste ukene, og vi har sett at det trolig har blitt for høy belastning i forsesongen, sier landslagslegen Andersson.

- Det er ingen grunn til å være urolig. Dette er sånt som kan hende.

Klok av skade av treningssmellen til Petter Northug forrige sesong og smellen til store deler av det svenske herrelandslaget i 2015/16-sesongen, gjør altså svenskene nå forebyggende tiltak.

Ikke første gang

For to sesonger siden gikk nemlig Calle Halfvarsson og Emil Jönsson på en lignende treningssmell om høsten, uten å tolke signalene godt nok.

- Problemet var at vi ikke var gode nok til å skille rolige og harde økter. De rolige øktene ble for harde. Det gikk utover hvile og restitusjon, som har gjort oss mer utsatt for sykdom, forklarte Jönsson til Dagbladet.

- Hvorfor klarte dere ikke å intensitetsstyre treningen riktig?

- Det bare ble sånn. Vi møttes på trening og pushet hverandre stadig hardere. Vi trente for hardt. Det gjorde oss mer slitne, som øker risikoen for sykdom.

Det samme var tilfelle da brødrene Petter og Tomas Northug pushet hverandre knallhardt utover høsten i fjor og bikket over grensa. Nå håper og tror den svenske leiren at Nilsson har tatt grep tidsnok til at OL-sesongen ikke skal være i fare.

Hele Norges coronakart