Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

NFL 2018/19

Dramaet fortsetter: - Spillere som ikke vil stå under nasjonalsangen, må forbli i garderoben

NFL-spillere fortsetter å protestere for politivold og rasediskriminering. Dette vil ligaen nå få slutt på.

KNELER: Miami Dolphins-spillerne Jelani Jenkins, Arian Foster, Michael Thomas og Kenny Stills kneler under nasjonalsangen i 2016. Foto: AP Photo/Stephen Brashear, File
KNELER: Miami Dolphins-spillerne Jelani Jenkins, Arian Foster, Michael Thomas og Kenny Stills kneler under nasjonalsangen i 2016. Foto: AP Photo/Stephen Brashear, File Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag kveld startet pre season i NFL i USA. Nok en gang ble det drama da den amerikanske nasjonalsangen ble spilt av, og nok en gang langer Donald Trump ut mot situasjonene som oppsto. I tillegg jobber NFL for øyeblikket med å innføre retningslinjer for å forhindre nasjonalsang-protester.

For dette er problemet, ifølge Trump og NFL. Amerikanske idrettsprofiler i ligaen kneler under nasjonalsangen i protest mot politivold og rasediskriminering.

Fredag morgen skriver presidenten dette på Twitter:

«Nå gjør NFL-spillerne det igjen. Kneler når de heller bør stå stolt når nasjonalsangen spilles av. Flere spillere fra flere ulike lag vil vise deres opprør mot noe flesteparten ikke klarer å definere. De tjener en formue på det de elsker å gjøre.»

Forhindre protester

Ligaen og spillerforeningen jobber for øyeblikket med en politikk som skal slå ned på demonstrasjoner under sangen. I utgangspunktet er det slik at alle skal stå på sidelinjen når The Star-Spangled Banner spilles av. De som ikke vil må forbli i garderoben.

- NFL har blitt engasjert i konstruktive diskusjoner med spillerforeningen om hymne og problemer med likestilling og sosial rettferdighet som gjelder mange amerikanere, skrev Brian McCarty, talsmann for ligaen til The Guardian.

- Siden disse diskusjonene ennå fortsetter, har NFL blitt enige om å forsøke å implementere eller håndheve eventuelle klubbarbeidsregler som kan føre til at aktører blir disiplinert for deres oppførsel under utførelsen av nasjonalsangen.

- I mellomtida har det ikke blitt noen endring i NFLs politikk om nasjonalsangen. Hymnen vil fortsatt bli spilt før hver kamp, og det forventes at alle spillere står under presentasjonen av flagget og avspillingen av sangen. Utøvere som ikke ønsker å delta på dette, kan velge å forbli i garderoben, skrev McCarty.

Det vil si at enn så lenge vil ikke spillerne bli disiplinert dersom de velger å protestere, så lenge NFL og spillerforeningen fortsetter med å jobbe mot å komme til en løsning som fungerer for alle parter.

- Feil bilde

Det ser ikke ut til at NFL-spillerne snur med det første. Under flere ulike kamper torsdag, protesterte spillerne med å knele og løfte knyttneven i været under nasjonalsangen.

I Philadelphia løftet Eagles-spillerne Malcolm Jenkins og De'Vante Bausby knyttnevene mens sangen ble spilt av. Chris Long la armen rundt Jenkins.

- Alle venter på å se hva ligaen kommer til å gjøre, sier Jenkins og legger til:

- Vi vil ikke la dem stoppe hva vi står for. Jeg syns det er viktig at vi benytter denne plattformen mest mulig. Vi har satt demonstrasjonen i et dårlig lys, og spillerne må forsvare hvorfor vi føler behovet for å kjempe for hverdagsamerikanere. I virkeligheten gjør vi det riktige, sier han, ifølge The Guardian.

I Miami protesterte Dolphins-spillerne Kenny Stills og Albert Wilson. Spillerne knelte foran lagkameratene som sto langs sidelinjen. Robert Quinn løftet knyttneven.

Utestengt

Colin Kaepernick, som startet bevegelsen for to år siden, er blitt utestengt fra ligaen. Kaepernick, som da spilte for San Francisco 49'ers, valgte å bli sittende da nasjonalsangen ble spilt foran en NFL-kamp. Han fulgte opp gjennom sesongen ved å sette seg ned på kne hver gang nasjonalsangen ble spilt.

Det gjorde han som en protest mot politiets behandling av minoriteter.

- Jeg vil ikke reise meg for å vise stolthet over flagget til et land som undertrykker folk på grunn av hudfarge, sa Kaepernick den gangen.

Reaksjonene var mange og delt. Noen gikk så langt som å true Kaepernick på livet. I fjor ble Kaepernick frigitt av San Francisco 49'ers, noe mange mistenker er på grunn av oppstyret rundt 29-åringen det siste året. Ennå er Kaepernick klubbløs.

Han skrev dette på Twitter torsdag kveld.

«Broren min, Kenny Stills, fortsetter protesten mot systematisk undertrykkelse ved å knele i kveld, og Albert Wilson deltok med ham. Vær sterke, brødre!»

- Splitte oss

Også NBA-stjernen LeBron James har vist sin støtte til bevegelsen. Han er kritisk til Trump som har et negativt syn mot idrettsprofilene som kneler under nasjonalsangen.

- De siste månedene har jeg lagt merke til at han bruker sport som et virkemiddel til å splitte oss, og det er ikke noe jeg kan relatere meg til. Jeg kan ikke sitte stille og la være å si noe, sa NBA-stjernen i et intervjuet med Lemon i CNN.