ENDELIG: Astrid Uhrenholdt Jacobsen kunne endelig juble igjen etter VM-bronse på 10 kilometer klassisk da Marit Bjørgen vant. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
ENDELIG: Astrid Uhrenholdt Jacobsen kunne endelig juble igjen etter VM-bronse på 10 kilometer klassisk da Marit Bjørgen vant. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Astrid Uhrenholdt Jacobsens reise

Dramaet holdt på å stoppe VM-eventyret: - Historien kunne vært veldig annerledes

Astrid Uhrenholdt Jacobsen vurderte å gi fra seg plassen i den norske VM-troppen. Dagene i forkant av VM reddet alt. I dag kan hun ta sin andre medalje og første gull i Lahti.

LAHTI (Dagbladet): Rørt gledet hun seg på Marit Bjørgens vegne da Rognes-jenta ble verdensmester på lørdag. Jublende tok Astrid Uhrenholdt Jacobsen tirsdag steget opp på pallen sammen med sin gode lagvenninne.

Det var den store overraskelsen på 10-kilometeren. Heming-jenta hadde null pallplasseringer og en meget tøff forsesong å vise til før hun slo til med VM-medalje. Medisinstudenten viste nok en gang at hennes kunnskaper om treningsfilosofi gjør at hun presterer best når det virkelig gjelder.

I dag går hun for norsk VM-gull på kvinnestafetten sammen med Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng og Marit Bjørgen. Tryggheten er tilbake. Men Uhrenholdt Jacobsen har vært usikker. Veldig usikker. Det er ikke mer enn et par uker siden hun var langt nede og vurderte seriøst å gi fra seg VM-plassen.

- Jeg var usikker på hvilken form jeg hadde og om jeg hadde noe i Lahti å gjøre, forteller Jacobsen til Dagbladet.

- Det handlet om at jeg har vært med i så mange år at det ikke er viktig å være med for å lære. Det ville vært feil å ta opp en plass fra yngre løpere hvis jeg ikke var i toppslag.

LITT OVERRASKET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er litt overrasket over at hun kom på pallen i dag. I forkant av mesterskapet var hun usikker på hva slags form hun ville være, og tenkte på å ikke dra til Lahti. I dag fikk hun årets beste plassering. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / dagbladet Vis mer

Marerittukene

Uhrenholdt Jacobsen (30) slet med sykdom i høst og var litt på etterskudd da sesongåpningen fant sted på Beitostølen i november. Derfor var hun positivt overrasket over hvor nærme hun var teten og sikker på at hun ville ta nye steg jo nærmere vi kom hovedmålet i VM i Lahti.

Da det endelig begynte å se lyst ut med 4. plass i verdenscupen i Ulricehamn, ble fremgang plutselig til motgang i Falun helga etter. Jacobsen fortvilte da hun til Dagbladet fortalte at hun ikke skjønte hvorfor det ikke gikk raskere. Heming-jenta følte seg helt tom. Den samme tomhetsfølelsen fulgte henne også under NM på Lygna.

Da fikk hun nok, ble sykmeldt og dro hjem fra norgesmesterskapet. Det var da Jacobsen vurderte å kaste inn håndkledet og droppe Lahti-turen. Så fant hun ut av problemene. 30-åringens matforgiftning satt lenger i enn hun trodde, etterfulgt av en luftveisinfeksjon. Jacobsen trente og konkurrerte med dette i seg og ble verre og verre.

- Historien kunne sett veldig annerledes ut

Så sa det stopp. Så tok hun det med ro og hvilte. Det ble vendepunktet, men tidsdramaet om å rekke Lahti-VM begynte å bli veldig knapt.

TOK SØLV: Charlotte Kalla tok sølv på 10 kilometer klassisk, og sier hun er fornøyd med det. Hun er også imponert over Norge. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg var avhengig av å få gode svar i Otepää helga før VM. Hvis det hadde sett mørkt ut der, hadde historien sett veldig annerledes ut, forteller Jacobsen.

I de estiske skogene viste hun klar formstigning med en 4. plass på sprinten og 10. plass i klassiskrennet. Det ble redningen.

- Ja, jeg har kjent meg bra på trening også. De ti dagene før jeg reiste var avgjørende. Jeg kjente i midten av januar at jeg er på gang. Så ble jeg syk og hadde det veldig trått i noen uker. Da fikk jeg ordentlig troa igjen.

Overrasket over seg selv

Men at 30-åringen skulle ta individuell VM-medalje på tirsdag, kom overraskende på de aller fleste.

- Jeg er litt overrasket, men jeg vet at jeg er god til å toppe formen. Det er første gang jeg er på pallen i år. Timingen er god, sier Jacobsen til Dagbladet.

- Hva gjør deg så dyktig til å finne formen i mesterskap?

- Jeg er flink til å holde roen når det gjelder. Jeg har funnet en slags metodikk som jeg bruker i treningsarbeidet inn mot mesterskap som jeg har veldig tro på. Og kanskje er det troa som er det viktigste.

VM-bronsen som smaker bedre enn gullet

KAN TAPE STORE PENGER: I forkanten av mesterskapet valgte Marit Bjørgen å droppe Tour de Ski, noe hun vurderer å fortsette med. Det kan koste henne dyrt i form av tapte premiepenger. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Det er ti år siden hun slo gjennom med et brak og ble tidenes yngste verdensmester på sprinten i Sapporo i 2007. Jacobsen mener dagens VM-bronse smaker vel så godt.

- Jeg har jobbet hardere for denne medaljen enn gullet i Sapporo, så denne bronsen smaker faktisk bedre, mener hun.

- Det er litt klisjéaktig å si at motgang gjør deg sterkere, men det er litt sånn. Det gjør at man utnytter de ressusrene man har bedre. Det smaker ekstra godt når det endelig klaffer igjen.

Allerede i vår satt Heming-jenta seg et mål om å tirsdagens klassiskrenn.

- Jeg har gått mye dårlig klassiskteknikk de siste årene. Jeg satte meg et mål i vår om dette løpet. Jeg har alltid vært fascinert over enkeltstart og kampen mot klokka. Det har vært mye terping på klassisk, og jeg har brukt mye tid på å ha selvtillit på høyt nok nivå, forteller hun.

Selvtilliten var lav kort tid før VM i Lahti.

- NORTHUG ER SJENERT: Anna Haag kom på en femteplass på 10 kilometer klassisk. Og hun røper relasjonen mellom hennes mann Emil Jönsson og Petter Northug. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Det var vondt å se NM hjemme fra stua. Jeg ble veldig lei meg da, men det var godt å finne ut hva som gikk galt under NM. Jeg fant ut at det ikke var noe psykisk som var problemet, men noe faktisk galt. Det er ikke noe kul beskjed å få, men det er alltid positivt å få svar, forteller hun.

Jakter stafettgull

Det ble starten på en opptur. Med gode prestasjoner i Otepää og i Lahti, med jevn formstigning mot klimakset i dag, er Jacobsen inne på det norske stafettlaget som er storfavoritter på dagens stafett.

Men formsterke USA, Sverige med Charlotte Kalla i toppslag og ikke minst vertsnasjonen Finland med råsterke Krista Pärmäkoski på ankeretappen, er klar for å gi Norge kamp om gullet.

- Jeg tror vi har veldig gode sjanser, men det er ikke bare å hente gullet. Det må gjøres en solid jobb. Jeg har ikke vært så lenge i toppform, så jeg håper på ytterligere formstigning.

- Hvordan feirer du VM-medaljer?

- Det diggeste er å komme i mål og høre at man har tatt medalje. Da gjeldet det bare å nyte det, sier Jacobsen.