Brennhett vær ga nordmennene utfordringer:

Dramaet i kulissene

Sterkt solskinn og norske sommertemperaturer gjorde jobben vanskelig for norske løpere og smørere under sprinten. Dette er hva som skjedde utenfor TV-bildene.

TRIPPELT NORSK: Johannes Høsflot Klæbo vant VM-sprinten foran Erik Valnes og Håvard Solås Taugbøl. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRIPPELT NORSK: Johannes Høsflot Klæbo vant VM-sprinten foran Erik Valnes og Håvard Solås Taugbøl. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

17 grader.

I skyggen.

Det var tøft å være utøver i Oberstdorf torsdag, men noen andre som har hatt et knallhardt døgn er smørerne.

Onsdag kveld kom beskjeden om at arrangøren måtte salte løypene. Kvelden før var det bestemt at rennene måtte bli flyttet fram.

Likevel var det sommertemperaturer da utøverne dundret opp de tøffe bakkene i våt snø. Det ble målt 31 grader på det varmeste. Det norske laget måtte ta en rekke grep underveis for å sikre suksess. De åpenbare var mye væske og nedkjøring med is mellom heatene.

Likevel var det drama i kulissene underveis i torsdagens renn.

HEKTISK: De norske smørerne har hatt det hektisk i VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HEKTISK: De norske smørerne har hatt det hektisk i VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Isposer

I skifteområdet til utøverne tøt de fleste ut til sidene for å slippe sollyset i noen få minutter. De norske utøverne gikk også til verks med isposer for, bokstavelig talt, å holde hodet kaldt.

- Jeg skulle helst sett at det var kaldere. Jeg liker 15 minus bedre enn dette. Det var bare å prøve å holde seg mest mulig i skyggen mellom heata for å holde hodet kaldt, forteller finalist Tiril Udnes Weng til Dagbladet.

Mellom kvart- og semifinalen jobbet de norske smørerne intenst. Dagbladet så at de var i hektisk aktivitet og smørerne sprang i full fart fra målområdet til smørebussen noen hundre meter unna.

Der ble det gjort justeringer underveis etter ønske fra løperne.

Beskjeden var enkel:

- Nå må vi gjøre noe, ta med alle fire (skiparene)!

FALL: Finske Johanna Matintalo falt under kvartfinalen i ski-VM i Oberstdorf. Video: Særsland / NRK. Vis mer

Vanskelige forhold

Smørerne tok løpernes ordre og satt i gang arbeidet umiddelbart.

- Vi gjorde noen justeringer med de produktene vi la på. Det ble fort mye bløtere i løpet av kvartfinalene og da fikk vi plutselig noen utslag som gjorde at vi byttet noen produkter til semifinale og finale, forklarer den norske smøresjefen Stein Olav Snesrud til Dagbladet.

Gliden var dagens store utfordring, og med lite tid imellom hvert heat rakk smørerne bare å skifte toppingen på skia.

Onsdag kveld fikk smørerne også en ekstra utfordring etter at juryen bestemte seg for å salte løypene. Det ga helt nye forhold enn det man har forberedt seg på de siste dagene.

- Det tilførte en x-faktor som vi ikke har prøvd oss på mens vi har vært her. Vi går litt bredere ut og prøver alt for å ikke bomme etter saltinga. Føret forandret seg mye underveis her, fra kjempefaste, isete forhold i prologen, til løsere forhold i finalene. Løypa holdt heldigvis godt oppover, men det var veldig mye som skjedde nedover, forklarer Snesrud og oppsummerer dagen slik:

- Dagen i dag har vært hektisk. Vi har testa ski siden 06.30 i dag og testa helt fram til det ikke var noe mer vi kunne rekke å gjøre før finalen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Rørende

Men arbeidet ga resultater og etter at de norske hentet hjem fire medaljer, var lovordene mange om smørernes innsats.

- Smørerne har gjort en rå jobb. Jeg tror ingen hadde bedre ski enn meg fra toppen og inn til mål. De jobber dag og natt og det er til å bli rørt av, forteller Tiril Udnes Weng til Dagbladet og får støtte av Emil Iversen:

- Vi hadde veldig gode ski. Smørerne gjør en veldig bra jobb, og dere har sikkert sett hvor mye de jobber. Det er nesten rørende å prate med dem for de er såpass rå at det finnes ikke maken. Alle smørerne er forbilder for meg, så veldig takknemlig og jeg hadde veldig gode ski i dag, det var bare jeg som var litt tung i ræva, sier Iversen etter å ha røket ut i semifinalen.

Rørt Klæbo

Til tross for den brennhete dagen var det de norske som seirer. Klæbo, som på forhånd hadde forsøkt å gi fra seg favorittstemplet, var iskald på oppløpet.

Men i målområdet var han rørt. Han innrømmer at den siste tida med lite renn, mye tid i Norge og en usikkerhet om helse og framtid på grunn av corona har vært vanskelig.

- Det har vært tøft. Det skirennet her er det rennet hvor det har vært mest følelser involvert i etterkant noen gang. Det betyr mye, sier Klæbo til norsk presse.

Også Erik Valnes, som ble nummer to, var en stolt mann:

- Det er stort å tapetsere pallen. Det kan ikke bli større, sier Valnes til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer