Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dramaet som truet det norske håndballeventyret

- Det var en vanskelig tid for Christian.

SUKSESSTRENER: Christian Berge har ledet Norge til en sensasjonell semifinale i EM, men så en gang ut til å være tapt for landslaget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SUKSESSTRENER: Christian Berge har ledet Norge til en sensasjonell semifinale i EM, men så en gang ut til å være tapt for landslaget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

KRAKOW (Dagbladet): - Jeg er vanvittig stolt over gutta. Det er en fantastisk prestasjon, forteller en rørt Christian Berge (42) til Dagbladet etter Norges historiske bragd mot Frankrike.

Det er bare i underkant av to år siden Norges Håndballforbund (NHF) ga Berge et fire måneders vikariat som landslagssjef. Begge parter fant fort ut at de ville gjøre avtalen permanent, men det skjedde ikke uten dramatikk. 

- En vanskelig tid Tiidig i juli 2014 ble Berge på overraskende vis utelukket til jobben. Grunnen var at Håndballforbundets forhandlinger om kompensasjon med 42-åringens daværende arbeidsgiver Elverum brøt sammen.

- Prosessen ble avsluttet. Det var en veldig stor avstand. Slik situasjonen var akkurat da, var det ikke mulig for oss å velge Christian. Det var en vanskelig tid, ikke minst for Christian selv. Vi ville ha han og han ville trene Norge, men det lot seg ikke gjøre, forteller generalsekretær Erik Langerud til Dagbladet.

Summen Elverum krevde for å slippe Berge, var 2,5 millioner kroner. Det var langt over de 400 000 kronene Håndballforbundet hadde tilbudt å betale.

- Christian satt midt i mellom. Han bodde jo, og bor fremdeles, i Elverum. Han har hjertet sitt i klubbben. Samtidig ville han bli landslagssjef, forteller Langerud.

Løsningen En periode så det også ut til at NHF måtte gå videre med de andre kandidatene på lista. Det var inntil saken tok en ny overraskende vending.

Elverum senket kravet til et nivå som Håndballforbundet var villige til å forhandle om.

FIKK SIN MANN: Etter harde forhandlinger mellom Elverum og Håndballforbundet, kunne Christian Berge ta fatt på jobben som norsk landslagssjef. Her tar 42-åringen daværende president Karl-Arne Johannessen i hånda, med general sekretær Erik Langerud ved sin side. Foto: Scanpix
FIKK SIN MANN: Etter harde forhandlinger mellom Elverum og Håndballforbundet, kunne Christian Berge ta fatt på jobben som norsk landslagssjef. Her tar 42-åringen daværende president Karl-Arne Johannessen i hånda, med general sekretær Erik Langerud ved sin side. Foto: Scanpix Vis mer

Den nye summen: 725 000 kroner. Med prisavslaget fulgte det imidlertid en klausul om at Berge skulle lede Elverum i alle kampene den påfølgende sesongen, noe NHF så på som utenkelig.

I noen kaotiske dager lå derfor Berges og Håndballforbundets felles drøm brakk. Redningen ble Elverums genuine ønske om å ikke frata suksesstreneren sin muligheten til å bli landslagssjef. Klubben ville bare ha kompensasjonen de mente de var berettiget for å slippe mannen som hadde ledet laget til en rekke titler over seks år løs fra kontrakten.

Til slutt ble Elverum derfor enig med Håndballforbundet om en sum mellom de 725 000 kronene klubben i utgangspunktet krevde og de 400 000 kronene NHF hadde sagt seg villige til å betale. I tillegg fikk Elverum bruke Berge som trener i en overgangsperiode og arrangere landskamper i deres egen hall, Terningen Arena.

- Vi er veldig glad for at Elverum gikk med på å senke kravet. Det er noe de skal ha ros for, sier Langerud.

- Har levert fra dag én Sammen med de andre topplederne i Håndballforbundet betalte Langerud likevel ut et betydelig beløp, men det angrer ingen av dem på nå.

Etter Norges bragd mot Frankrike er Berges trenernavn hetere enn noen gang før. Med sin analytiske, taktiske og inkluderende tilnærming til jobben har den tidligere landslagskapteinen forvandlet Norge fra et såkalt «nestenlag» til en tittelutfordrer under europamesterskapet i Polen.

- Det er bare ett ord å si om jobben Christian har gjort: Det er formidabelt. Han har levert fra dag én. Norge kunne ikke hatt en bedre trener. Vi er veldig, veldig glad for at vi bestemte oss for Christian i 2014, skryter Langerud.

- Kan bli mer moro Før kveldens semifinale mot Tyskland er også humøret i den norske troppen til å bli glad av. Det er smil og latter. Morsomheter og gjenfortellinger fra EMs unike opplevelser. Den positive energien er stor.

Og midt i den norske delegasjonen står Berge. Sjefen. Lederen. Limet i gruppa.

- Den reisen vi er på nå har vært moro. Og det kan bli mer moro. Vi skal sørge for å gjøre jobben vår kanonbra mot Tyskland også, forteller Berge.

Da Berge tok over for Hedin var målet klart: Han ville lede Norge til verdenstoppen innen fem år. Sammen med assistenttrener Glenn Solberg og det øvrige teamet har Berge klart det på bare to.

Det har han gjort ved å følge en tilsynelatende enkel, men nøye gjennomtenkt plan.

- Vi har hatt fokus på at vi skal ha det moro. Det er jo det dette er. Det er gøy å prestere. Kollektivet har vært viktig for oss. Også har vi klare, definerte roller i både forsvars- og angrepsspillet. På den måten slipper vi å være avhengig av så mange tilfeldigheter, forteller Berge.

PS: Norge-Tyskland begynner klokken 18.30 og vises på TV 3.

JUBLET: Slik feiret Christian Berge seiren over Frankrike. Foto: Scanpix
JUBLET: Slik feiret Christian Berge seiren over Frankrike. Foto: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media