Dramatikk da Iversen mistet stav og falt:
- Nå må han skjerpe seg

Norge likevel enkelt videre til finale.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LAHTI/OSLO (Dagbladet): Torsdag ble det gull for Maiken Caspersen Fall og bronse til Johannes Høsflot Klæbo på den individuelle sprinten i Lahti.

I dag er det duket for lagsprint i langrenssportens formel-1, hvor Emil Iversen og Johannes Høstflot Klæbo tok seg enkelt videre til finalen.

Klæbo har altså allerede fått med seg en bronse i sitt første VM, og drømmer nok om å krone mesterskapet med gull i dag.

Liveoppdatering:

Herrer gruppe B (6 x 1,3 km): Finland, Russland, Canada, USA og Sveits går videre fra gruppe B. Det var Norge, Sverige, Italia, Tyskland og Polen som gikk videre fra gruppe A. Disse ti landene går finale.

Herrer gruppe A (6 x 1,3 km):

7,8 kilometer (mål): Norge vinner med et sekund ned til Sverige. Italia også videre. Tyskland er 14 sekunder bak på fjerdeplass.

Norge er fortsatt favoritter, men de har nok ikke råd til å gjøre liknende feil i finalen som i kvalifiseringen. Emil Iversen mistet først en trinse og måtte bytte stav, før han falt i samme bakke som Sundby gjorde i går.

- Jeg knakk staven og datt. Det var ikke optimalt, men heldigvis fikk jeg en ny stav, sier Iversen, som mener det ikke var overtenning.

- Jeg får prøve å unngå det i finalen, det har jeg ikke råd til, sier Iversen til NRK

6,5 kilometer: Klæbo med en veldig god etappe og veksler først. Norge leder foran Sverige og Italia. Frankrike er nummer fire - 7,7 sekunder bak Norge.

5,2 kilometer: Først må Iversen bytte stav etter å ha mistet trinsen, før han glipper på et stavtak litt seinere og faller. Heldigvis slipper han med skrekken, og taper ikke mye tid. Det er likevel ikke en god etappe.

- Nå må han skjerpe seg her, sier Jann Post.

- Denne etappen har mildt sagt vært rufsete, sier Torgeir Bjørn.

Heldigvis for Norge går Klæbo rett opp i teten etterpå.

3,9 kilometer: Klæbo åpner roligere på denne etappen. Det ser ut som han vil gå billigere denne gangen. Det snør så mye at arrangøren har sendt ut løperpatrulje for å gå opp spor. Det er fem lag som ligger i tetgruppa. Klæbo veksler først igjen.

- Det ser ikke ut som de sliter i det hele tatt her, sier Torgeir Bjørn om nordmennene.

Det er sju lag innenfor sju sekunder. Like etterpå måtte Iversen bytte stav, men det var ikke dramatisk.

2,6 kilometer: Iversen ligger ikke på latsiden her. Han klemmer til i front. Han går også fint i den såkalte Lahti-svingen, og veksler i likhet med Klæbo først.

- Begge gutta har løst dette på en ypperlig måte. Spørsmålet er hvor mye det har kostet å kjøre i tet, sier NRK-Aukland.

Norge veksler foran Frankrike og Sverige. Tyskland og Italia følger deretter.

1,3 kilometer: Det er Klæbo som styrer showet på den første etappen. Han får mange meter til de øvrige, og sender Iversen ut først. Sverige og Frankrike er like bak Norge. Det er 11 lag som er så og si samlet.

- Det er rått, mener NRKs Fredrik Aukland.

Kvalifisering kvinner:

Maiken Caspersen Falla og Heidi Weng går for Norge på kvinnesiden. Duoen er store favoritter til VM-gullet, og vant enkelt det første heatet i kvalifiseringen.

- Et lite skremmeskudd til Sverige og Stina Nilsson det der, sier NRKs Fredrik Aukland.

Stina Nilsson og Sverige gikk til topps i gruppe B.

- Full kontroll. Det ser ut som de bruker lite krefter, sier landslagssjef Vidar Løfshus til NRK.

Liveoppdatering:

Kvinner gruppe B (6 x 1,3 km): Sverige med Stina Nilsson og Ida Ingemarsdotter vinner gruppe B foran Tyskland og USA. Russland og Polen tar seg også videre fra denne gruppa.

- Det så veldig betryggende ut, mener Sveriges landslagssjef Ole Morten Iversen til NRK.

Kvinner gruppe A (6 x 1,3 km):

7,8 kilometer: Falla går i mål til en soleklar seier på kvalifiseringen. Norge har full kontroll og går rett til finale sammen med Finland. Sveits er nummer tre, men det er ikke sikkert det holder til avansement.

- Skiene ser bra ut, og jentene ser bra ut, sier Post om den norske duoen.

6,5 kilometer: Det er Heidi Weng og Finland som har fått en luke til de øvrige. Sveits er nærmest - 4,7 sekunder bak. Mye tyder på at Norge enkelt går videre her.

- Dette er helt ideelt. Da kan de unngå å gå i kjelleren her og likevel gå til finalen, sier NRKs Torgeir Bjørn.

Vidar Løfshus roper til Falla at hun bare skal ligge bak og spare krefter nå. men Falla hører ikke på Løfshus, og rykker i stedet fra alt og alle.

- Dette er et psykologisk overtak så det holder, mener NRKs Jann Post.

5,2 kilometer: Falla veksler like bak Finland. Det er fortsatt fem lag som er helt samlet.

3,9 kilometer: Weng veksler først foran Finland og Sveits. Slovenia og Italia er like bak. De fem har fått en luke på 18 sekunder til Canada.

2,6 kilometer: Falla veksler som nummer to etter andre etappe. Det er fem lag som er samlet: Norge, Finland, Sveits, Slovenia og Italia.

1,3 kilometer: Heidi Weng og Maiken Caspersen Falla går i gruppe A sammen med blant andre Sverige og Finland. Weng vekslet først sammen med de to nevnte etter første etappe.

- Rolig

For kvinnene er det gullvinner Falla og Heidi Weng som skal gå for Norge, og førstnevnte var i godt humør da hun snakket med NRK før kvaliken.

- Jeg tror gullet fra torsdag har skapt energi. Jeg er roligere nå enn jeg var på torsdag, sier hun.

Weng har ikke hatt en like god start på mesterskapet som lagvenninnen, men også hun er optimistisk før dagens konkurranse.

- Det blir spennende å se. Klassisk passer meg ganske bra. Vi skal ha det moro. Jeg vet Maiken er i form, så får vi se hvordan det går med meg, flirer hun.

Trent på vekslinger

For gutta forteller Iversen at han og Klæbo har trent på vekslinger.

- Ja det er unødvendig å tape fem sekunder på ei veksling. Det er tungt å skulle ta igjen fem sekunder hver runde, sier han.

Klæbo, som mange hadde forventet skulle gå siste etappen, forteller hva som er grunnen til at Iversen har fått jobben med å slå Sergej Ustjugov.

- Det er såpass mye nedover på slutten. Emil er litt tyngre enn meg, og er god på oppløp i full fart. Så får jeg bare prøve å gjøre jobben opp mot toppen på mine tre runder, sier han.

Kvalifiseringen starter 10.30.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer