Dramatikk etter EM-gull

Det ble en stor jubelkveld for Jakob Ingebrigtsen (21) som forsvarte EM-gullet på 5000 meter tirsdag.

GULLFEBER: Jakob Ingebrigtsen rykket fra på oppløpet og tok EM-gull på 5000 meter. I ettertid er det usikkert om han vil bli disket. Video: NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MÜNCHEN/OSLO (Dagbladet): Jakob Ingebrigtsen innfridde forventningene og løp inn til EM-gull på 5000 meter på Olympiastadion i München.

Narve Gilje Nordås ble hindret da franske Hugo Hay gikk i bakken med noen runder igjen. Ingebrigtsen snek seg på innsida og så ikke ut til å bli nevneverdig forstyrret av fallet og løp til slutt inn til seier.

- Jeg håper ikke det er disk, sa Jakob etter målgang, etter konkurrentens fall.

- Det betyr mye. Det å gjenskape suksess er noe man skal være stolt over, sa en stolt Ingebrigtsen til NRK etter målgang.

Bror Henrik Ingebrigtsen var svært imponert.

- Det er ikke bare å vinne et sånt løp, men han har stålkontroll. Den siste runden er helt syk. Jeg har aldri sett en bedre taktisk løsning på en 5000-meter, sa Henrik Ingebrigtsen.

21-årige Ingebrigtsen kom til München som kjempefavoritt. Han skuffet ikke på Olympiastadion i den sørtyske millionbyen. På tiden 13.21,13 slo han spanske Mohamed Katir på oppløpet. Italienske Yemaneberhan Crippa tok bronsen.

- Suverent. Jeg har en følelse av at han kunne løpt enda fortere. Det er få som er på dette nivået, sa NRK-kommentator Jann Post rett etter målgang.

- Han har muligheten til å bli en av de aller, aller største i den europeiske langdistansehistorien, la Post til.

Da kokte det - i dobbelt forstand - i varmen på den mektige tyske friidrettsarenaen.

Dermed kopierte friidrettsfenomenet fra Sandnes bragden fra EM i Berlin i 2018, da Jakob Ingebrigtsen ble europamester som 17-åring på sensasjonelt vis.

Den gang var han prinsen.

Nå er 21-åringen den ubestridte kongen, noe han passende har markert med å tatovere inn teksten «REX» på det venstre låret.

HEMMELIGHETSFULL: Jakob Ingebrigtsen har flere tatoveringer, noe som hjelper han med motivasjonen. Reporter: Øyvind Godø. Video: Melina Pambou Sundfør. Vis mer

Før start var 21-åringen storfavoritt til gullet, ikke minst etter å ha herjet med rivalene på distansen i VM i Eugene - og da mot enda tøffere motstand.

Men den spanske kometen Mohamed Katir, som har hatt en sensasjonelt god utvikling det siste året og som har stormet inn i den ypperste verdenseliten på både 1500 og 5000 meter, var på plass og ville gi det norske håpet kamp om gullet.

NRK-BLEMME: Det er ikke alltid det går som det skal for TV-kommentatorene, Jakob Ingebrigtsen er stor stjerne i Ukraina og Team Ingebrigtsen lekte med Petter Northug på oppløpet. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

Tidligere i sommer ble Jakob Ingebrigtsen verdensmester på 5000-meteren i USA og tok sølv på 1500 meter. Torsdag stiller 21-åringen til start i EM-finalen på 1500-meteren.

Der får han sjansen til å revansjere det han syntes var et skuffende VM-sølv på 1500 meter. Han får riktignok ikke muligheten til å slå gullvinneren fra VM, Jake Wightman. Briten foretrekker å satse på 800 meter i München.

RØRENDE GEST: Jakob Ingebrigtsen ville ikke snakke med noen etter semi-finalen på 1500 meter i EM, men plutselig stoppet han. Video: Løkås/Godø. Klipp NRK Vis mer

Jakobs storebror Filip Ingebrigtsen stiller ikke i EM i München. Han har slitt med en akillesskade etter at han måtte bryte et løp på Bislett Games tidligere. Eldstebror Henrik Ingebrigtsen stiller heller ikke i EM.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer