Jakob Ingebrigtsen satte ny europarekord på 3000 meter

Dramatisk avslutning

Jakob Ingebrigtsen (22) satte ny europarekord på 3000 meter. Det skjedde etter en vill sisterunde. - Det gikk helt greit, sier han selv.

JAKTER DOBBEL: Lørdag knuste han europarekorden på mile. Søndag jakter Jakob Ingbrigtsen egen rekord på 3000 meter. Foto: NTB
JAKTER DOBBEL: Lørdag knuste han europarekorden på mile. Søndag jakter Jakob Ingbrigtsen egen rekord på 3000 meter. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For andre dag på rad satte Ingebrigtsen europarekord. Med tida 7,23,63 var 22-åringen ett hundredel foran Yomif Kejelcha som ble nummer to.

- Det er en vill, vill sisterunde, kommenterte NRKs Jann Post.

Sisterunden gikk unna på utrolige 54,06.

- Det gikk helt greit. Det kan gå fortere. Jeg er fan av å løpe fort og gjøre mitt beste. Det er alltid ting man kan gjør bedre. Jeg liker å gå hardt ut, og åpner i bra fart, men kjenner at det er litt tyngre enn jeg skulle drømt om, sier Ingebrigtsen til NRK.

MÅLBEVIST: Jakob Ingebrigtsen har ambisjoner om ta flere verdensrekorder neste sesong. Reporter: Stian With. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Kjempet om verdensrekord

Jakob Ingebrigtsen la seg i tredjeposisjon fra start, slik han også gjorde på lørdagens mile.

Inne i bua hos NRK-duoen Jann Post og Vebjørn Rodal var det spenning knyttet til hvor mye 22-åringen hadde å gi under et døgn etter at han knuste den europeiske rekorden på mile.

- Det kan være et reelt verdensrekordforsøk, kommenterte Post etter 1000 meter.

Da harene var borte, tok Ingebrigtsen som ventet teten. Flere av konkurrentene sleit med å holde følge, og det ble stor strekk i feltet. Ved ringing til siste runde var det kun Kejelcha, Bekele og Barega som maktet å følge.

- Det er nesten et umenneskelig program. Du vil ikke møte disse folka etter det i går, sa Post og siktet til at Ingebrigtsen satte europarekord på mile lørdag kveld.

Men inn mot siste sving dro Ingebrigtsen ifra og koblet inn et ekstra gir. Ingebrigtsen tok seieren ett hundredel foran Yomif Kejelcha.

Jakob Ingebrigtsen forteller om den ferske verdensrekorden, treningsfilosofien som «hele» verden prøver å kopiere og Dagbladets reporter prøver å holde følge med den norske løpestjerna på en «rolig» løpetur. Reporter: Stian With. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Jaktet verdensrekorden

Takket være et wildcard fra arrangøren fikk Ingebrigtsen muligheten til å avslutte sesongen med 3000 meter i Eugene.

22-åringen fra Sandnes hadde før løpet en personlig rekord på 7,24,00, satt i Roma i 2020. Daniel Komen har verdensrekorden. I 1996 løp han inn på tida 7,20,96.

- En enorm tid igjen. Det er altså bare Daniel Komen og Hicham El Guerrouj som har løpt fortere. Jeg tror at hvis 3000-meteren hadde gått lørdag, og han hadde hatt de beina han hadde da, hadde han satt verdensrekord, sa Post.

Da Ingebrigtsen ble spurt om han hadde kjempet om verdensrekorden uten lørdagens løp i beina, svarte han:

- Ja, det tror jeg.

STJERNE: Jakob Ingebrigtsen' tegn til kamera hylles. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

Rivalene reagerer

Agenten til Ingebrigtsens etiopiske rivaler Yomif Kejelcha og Talehun Bekele forteller til NRK at duoen liker dårlig at det ikke er 5000 meter som står på programmet i den avsluttende helga i Eugene i USA.

- De synes det er absurd at de kvalifiserer seg til å springe 5000 meter når finalen er 3000 meter. Bare fordi Ingebrigtsen vil springe 3000 meter og ikke 5000, skriver agenten Gianni Demadonna i en melding til NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer