Dramatisk beskjed

Marcus Rashford (25) scoret to mål da England vant 3-0 over Wales. Etter kampen sank han sammen på gresset og henvendte seg mot himmelen.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

TENKTE PÅ VENNEN: Marcus Rashford. Foto: NTB
TENKTE PÅ VENNEN: Marcus Rashford. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Wales - England 0-3

DOHA (Dagbladet): Da han ble spurt om dette av reportere, kom han med en dramatisk beskjed:

- Jeg mistet en av vennene mine for noen dager siden. Han kjempet mot kreft i lang tid. Jeg scoret for ham. Han var en stor supporter og en god venn. Han var i livet mitt, forteller Rashford.

MOT HIMMELEN: Marcus Rashford forteller at han scoret for sin døde venn. Foto: NTB
MOT HIMMELEN: Marcus Rashford forteller at han scoret for sin døde venn. Foto: NTB Vis mer

Han møtte på pressekonferansen etter at han ble kåret til kampens beste spiller.

Men United-profilen ville ikke dvele for mye ved dette.

- Det som gjør meg virkelig lykkelig når det kommer til fotball, er å vinne titler, sier Rashford, som hylles i engelske papiraviser onsdag.

NASJONAL GLEDE: Marcus Rashford og co. hylles i engelske papiraviser onsdag. Her er førstesida til The Sun.
NASJONAL GLEDE: Marcus Rashford og co. hylles i engelske papiraviser onsdag. Her er førstesida til The Sun. Vis mer

Det første målet var en perle på frispark. Mål nummer to var Englands 100. scoring i VM-historien. Bare seks nasjoner har klart dette tidligere.

Søndag venter Senegal i åttedelsfinalen.

- Det er øyeblikk som dette jeg spiller fotball for. Jeg er glad for at vi er videre til neste runde. Jeg har store ambisjoner med dette laget, sier Rashford.

FÅR ROS: VM-eventyret er over for Gareth Bale og Wales. Her er førstesida til Wales-utgaven av Daily Mirror onsdag.
FÅR ROS: VM-eventyret er over for Gareth Bale og Wales. Her er førstesida til Wales-utgaven av Daily Mirror onsdag. Vis mer

Selv om Gareth Bale og co. røyk ut, hylles de i Wales.

- Dere gjorde oss alle stolte, heter det i Wales-utgaven av Daily Mirror onsdag.

VM - GRUPPE B

England32109-27
USA31202-15
Iran31024-73
Wales30121-61

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer