Håndball-VM

- Dramatisk da det skjedde

- Denne gangen var det mer dramatisk da det skjedde, forteller Norges Vetle Eck Aga (29) om da han ble rammet av hjertetrøbbel for andre gang i karrieren.

FORSVARSSJEF: Vetle Eck Aga snakket med norsk presse langs elva Wisla i Krakow lørdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FORSVARSSJEF: Vetle Eck Aga snakket med norsk presse langs elva Wisla i Krakow lørdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KRAKOW (Dagbladet): Vetle Eck Aga har fått rollen som norsk forsvarssjef av landslagssjef Jonas Wille i håndball-VM.

Den fysisk robuste Kolstad-spilleren skal ta de tøffe duellene, gå inn der det gjør vondt, og spille med hjertet utenpå drakta.

Hjertetrøbbel

Et hjerte som seinest i fjor satte Bodø-mannen på sidelinja i en periode. For andre gang i karrieren opplevde Aga problemer med hjertet.

I 2015 opplevde han en stikkende smerte under kamp som viste seg å være hjerteposebetennelse. Det holdt ham borte fra håndballen i sju-åtte måneder.

TAP: Danske Simone Petersen tok til tårene etter tapet mot Norge i håndball EM-finalen. Vis mer

I mai i fjor var det pulsen som økte unaturlig mye under en sluttspillskamp for hans gamle klubb Sävehof.

- Da fikk jeg en hjerterytmeforstyrrelse under kamp. Som kan sammenliknes med hjerteflimmer eller symptomer som lett hjerteinfarkt, men er langt fra så alvorlig, forklarer Aga.

Bekymrer seg ikke

Det tok derimot noen uker før legene fant ut hva det var denne gangen, men holdt ham ikke lenge ute. Etter at 29-åringen fikk svaret på hva som førte pulsen opp har han slått seg til ro med svaret, og fått instruksjoner om hvordan han skal håndtere det om forstyrrelsen rammer igjen.

- Forrige gang var det langvarig. Denne gangen var det mer dramatisk da det skjedde, men ikke noe stress da vi fant ut hva det var. I min alder med et ungt og friskt hjerte er det ikke noe jeg trenger å bekymre meg for eller tenke på i hverdagen, forklarer han.

NYTT OG EKSOTISK: 21 år gamle Ulrik Berge Eriksson er først og fremst håndballspiller, men noe litt annet og spesielt har opptatt tiden hans de siste månedene. Video: Tiktok/Dagbladet TV Vis mer

- Var du noen gang bekymret for framtida som håndballspiller?

- Nei, man må gjøre det beste ut av situasjonen. Blir det ikke håndball videre, så blir det ikke det. Man må passe på, og man skal leve et langt liv etter håndballen, men nå nyter jeg det å spille håndball og alt det morsomme jeg får være med på, smiler Aga.

Viktig rolle

Han leverte en solid innsats i åpningskampen mot Nord-Makedonia. Selv kaller han det en fin start.

Til Dagbladet forklarer trener Wille hvorfor han ønsker Aga som lederen i forsvar under VM.

- Det er fordi han er den beste duellspilleren vi har. På det aller høyeste nivået blir det mye dueller. Det er viktig å få han trygg, påpeker Wille.

Selv kaller Aga det en morsom rolle å skulle være den som hiver seg inn i duellene. Siden han sitter på benken i angrep forklarer Wille at 29-åringen også blir en viktig brikke i å bringe beskjeder videre fra benken.

- Vi liker å coache med et bytte. Da kan man gi beskjeder til den som sitter på benken og hviler enten i forsvar eller angrep, sier treneren fra Halden.

Aga avslører at det ofte er små, taktiske justeringer som blir diskutert når han er ute på siden.

- Jonas er opptatt av forsvarsspill og synes det er viktig, men ofte kan det også være små beskjeder til andre, som også kan gjelde hva som skal gjøres i angrep. I tillegg får flere spillere mer hvile når vi bytter, det kan gi oss mer energi seinere i mesterskapet, avslutter Aga.

Norge møter Argentina i andre gruppespillskamp søndag klokka 20.30. En kamp Norge er klare favoritter.

- De er et lag som spiller med mye entusiasme om de får selvtillit. Så det gjelder å være like påskrudd som i første kamp og ikke slippe de til, sier Wille om den kommende motstanderen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer