Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dramatisk da Johaug gjorde det få trodde var mulig

Knuste Weng på Tourens siste dag.

INGEN DUELL: Johaug hadde ingen problemer med å vinne Touren sammenlagt. Etterpå var hun litt blidere enn Heidi Weng.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INGEN DUELL: Johaug hadde ingen problemer med å vinne Touren sammenlagt. Etterpå var hun litt blidere enn Heidi Weng. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

CANMORE/OSLO (Dagbladet): Heidi Weng hadde aldri tidligere vunnet en Tour da hun gikk først ut på jaktstarten i kveld. Det var en alle tiders mulighet for 24-åringen til en historisk triumf. Men det ville seg ikke i dag heller.

Før start ble Weng omtalt som den store favoritten med et forsprang på 30 sekunder, men allerede etter åtte minutter i løypa var Johaug helt oppi ryggen hennes. Da duoen gikk ut på sisterunden skilte det plutselig et halvt minutt i favør Johaug.

Det var tydelig at Johaug hadde mye bedre glid enn Weng. Sistnevnte hadde i tillegg en svak dag i sporet, for hun tapte også mange sekunder til flere av utøverne bak i feltet.

- Jeg er ganske skuffa. Fra toppen og ned taper jeg 13 sekunder til Therese, og hun er ikke akkurat større enn meg. Det er jeg skuffa over, sier Weng til NRK.

- Jeg syns det er kjedelig at det skal bli avgjørende i dag, sier hun videre.

Til slutt var det hele 1:07,8 minutter fra Johaug og ned til Weng.

- Stort Det var nok de som trodde Johaug hadde en mulighet til å vinne løpet, men få hadde trodd at hun ville vinne med så stor margin - særlig etter smellen på forrige etappe da hun kollapset totalt.

Etterpå løp Johaug rett bort til smøreren sin for å takke.

- Jeg kan ikke tro at jeg vant denne Touren, fordi det var tre sprintetapper. Jeg var i dårlig form sist, men i dag var det noe helt annet. Alle vet at jeg er god i denne bakken. For meg er det stort å vinne denne Touren. Jeg trodde jeg kunne kjempe om en pallplass her i Canada, men jeg trodde ikke jeg kunne vinne her, sier Johaug via NRK etter løpet.

Etterpå var det en rørt Therese Johaug som snakket med NRK, noe som har vært et sjeldent syn denne sesongen.

- Det å kunne slå tilbake så kraftig i dag og stå her med seier er så stort. Det er en drøm, sier Johaug, før hun tar til tårene.

Ingvild Flugstad Østberg ble nummer tre - 2:13,3 bak Johaug.

6,6- 10 kilometer Therese Johaug hadde på forhånd en stor oppgave foran seg, men nå har hun banket Heidi Weng i løypa på avslutningsetappen. Dette går allerede mot en klar seier til jenta fra Dalsbygda.

Det er hele 28,4 sekunder mellom Johaug og Weng etter 6,6 kilometer. Duoen er ute på sisterunda nå.

Det er en kombinasjon av dårlige ski og en dårlig dag på jobb som ødelegger for Weng i kveld.

3,3-5 kilometer Weng drar fortsatt Johaug her. Duoen har gått 3,3 kilometer nå. Johaug ser ut til å ha superski. Når kommer angrepet?

Østberg har også tatt innpå 14 sekunder på Weng, som ser ut til å ha dårlig glid. Østberg er rundt minuttet bak teten.

Johaug er i front nå. De bak i feltet tar også innpå sekunder på Weng. Det kan tyde på at det har vært veldig tungt å gå først i løypa.

- Jeg tror det har vært en gigantisk ulempe å gå først, sier Jann Post i NRK-studio.

Johaug går ifra Weng nå. Det er kritisk for Weng opp bakken. Johaug får flere meters forsprang. Er dette avgjort før de er halvveis?

- Der ryker nok sammenlagtseieren, mener Jann Post.

0-3,3 kilometer Etter 900 meter hadde Therese Johaug tatt innpå ti sekunder på Heidi Weng. Det skilte da 20,2 sekunder mellom duoen. Hun åpnet veldig hardt her, Johaug.

- Etter mine beregninger er det akkurat der hun bør ligge, sier NRKs Fredrik Aukland om tiden.

Spørsmålet er om Weng har åpnet kontrollert her.

Etter 2,5 kilometer er Johaug plutselig helt i ryggen til Weng. Det ser ut som Johaug har mye bedre glid.

- Det er dramatisk mye Therese har tatt inn, sier NRKs Jann Post.

Duoen er nå samlet allerede. Johaug vil nok prøve å stikke fra Weng i motbakken. Weng satser nok på at det blir en spurt om seieren til slutt.

Før start Ski Tour Canada skal avgjøres i kveld. Heidi Weng har et forsprang på et halvt minutt til Therese Johaug, og det er etter all sannsynlighet den norske duoen som vil gjøre opp om seieren i sammendraget.

Det er 10 kilometer jaktstart klassisk som står på Tour-programmet i Canmore. På 10 kilometer med intervallstart kollapset Johaug skikkelig, noe som gjør at Weng er den største favoritten i kveld.

- Det blir spennende, sier Weng til NRK før start.

Men Johaug har nok ingen planer om å gi seg uten kamp på den åttende etappen.

- Jeg må få ut de siste kreftene og lose ryggen til Heidi. Det blir tøft, sier Johaug til statskanalen.

Stillingen i sammendraget før den siste etappen:

1) Weng 2.06.39,6
2) Johaug + 0.30
3) Flugstad Østberg + 1.24,4
4) Jacobsen + 1.57,4
5) Diggins + 3.20,2

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram