IKKE MED LIKEVEL? IAAF vurderer om de fortsatt skal holde Russland og stjerner som Darya Klishina ute fra konkurransene sine. Beslutningen blir ikke tatt før i desember, og er avhengig av at russerne utleverer alle prøver fra den stengte Moskva-labben. Det gir friidretten muligheten til å presse fram sannheten i denne russiske skandalen; den samme sjansen som WADA frivillig ga fra seg. FOTO: DPA/Michael Kappeler.
IKKE MED LIKEVEL? IAAF vurderer om de fortsatt skal holde Russland og stjerner som Darya Klishina ute fra konkurransene sine. Beslutningen blir ikke tatt før i desember, og er avhengig av at russerne utleverer alle prøver fra den stengte Moskva-labben. Det gir friidretten muligheten til å presse fram sannheten i denne russiske skandalen; den samme sjansen som WADA frivillig ga fra seg. FOTO: DPA/Michael Kappeler.Vis mer

Russland ikke tilbake i internasjonal friidrett

Dramatisk dopvending: Nå nekter friidretten å ta henne og Russland tilbake

IAAF overrasker positivt igjen. Den sporten krever fortsatt at russerne innfrir alle kravene før de får konkurrere internasjonalt igjen.

ETTER at WADA-styret i går bestemte at Russland skulle få komme tilbake i internasjonal idrett, var det ventet at denne beslutningen ga grønt lys for russerne i absolutt all sport. Slik blir det ikke. Etter det Dagbladet erfarer jobber nå de sentrale internasjonale friidrettslederne med å sikre sine egne krav for å ta russerne med igjen.

Det er en sterk vilje i denne idretten til å bruke avsløringene av Russlands statssvindel som brekkstang for et oppgjør med all doping i sporten. Under den britiske løperlegenden Sebastian Coe har det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) opplevd stor suksess med sin strenge linje der de også har plassert de mest utsatte doplandene på en verstingliste for å sikre ekstra uavhengig kontroll.

Da de i våres truet med å utestenge alle russiske utøvere i alle konkurransene slik at rene stjerner som den populære lengdehopperen Darya Klishina heller ikke fikk være med, økte plutselig den russiske forhandlingsviljen dramatisk.

KAN GÅ ALENE: IAAF-president Sebastian Coe vil vente på rådene fra ekspertgruppa under Rune Andersens ledelse før han avgjør om Russland fortsatt skal være utestengt i friidretten. FOTO:AP /Ronald Zak,
KAN GÅ ALENE: IAAF-president Sebastian Coe vil vente på rådene fra ekspertgruppa under Rune Andersens ledelse før han avgjør om Russland fortsatt skal være utestengt i friidretten. FOTO:AP /Ronald Zak, Vis mer

Desto mer uforstålig for friidrettsledelsen framstår WADA-sjefenes knefall for Russland.

Det gjør at friidretten nå vurderer å bryte ut.

DAGBLADET vet at det allerede til uka blir et forberedende møte internt i IAAF der sportens egen spesialutnevnte ekspertgruppe under ledelse av nordmannen Rune Andersen skal gå igjennom muligheten for å presse russerne videre. Det blir starten på en grundig prosess. Først i desember vil disse ekspertene legge fram sin vurdering på et IAAF-styremøte i Monaco.

Nettopp tidsperspektivet er en ny trussel mot russerne som i går jublet over å ha blitt sluppet så enkelt tilbake. For der WADA-ledelsen presset på sin kontrollgruppe for å få Russland med igjen, er styrkeforholdet ganske annerledes i IAAF.

Det var jo i denne idretten at hele opprenskingen startet. De første modige varslerne var russiske friidrettsutøvere som våget å bryte ut av det hjemlige dopmiljøet. Så fulgte den uavhengige granskingsgruppa under troverdige Dick Pounds ledelse som avla en knusende rapport i november 2015 om hvordan Russland fikk fram sine vinnere på friidrettsbanen.

NETTOPP dette pionerarbeidet ble grunnlaget for granskingen som den canadiske jusprofessoren Richard McLaren startet på oppdrag av WADA. Juni året etter kom den første McLaren-rapporten som nesten klarte å holde Russland unna sommerlekene i Rio. Denne naturlige straffen for den statlige svindelen fikk IOC-president Thomas Bach såvidt forhindret, men friidretten sørget for at Darya Klishina var den eneste russiske utøveren som fikk vinne gull i deres OL-øvelser.

Så kom McLaren-rapport nummer to i desember 2016, og da var der ingen vei tilbake selv for de mektige Ringenes Herrer som mest av alt håpet å holde denne svindelen skjult. Russland som nasjon måtte stå over vinterlekene i Pyeongchang 2018.

Det er denne utestengelsen Thomas Bach med sitt grep om IOC og internasjonal idrett har fått reversert nå.

lett går det altså ikke i friidretten. Seint i går kveld la IAAF fram en redegjørelse på sin egen nettside. Der understreket sporten at den har sitt eget sett med krav som Russland må oppfylle. At WADA-styret nå har valgt å godkjenne det russiske antidopingbyrået (RUSADA) igjen, er bare ett av disse kravene.

I redegjørelsen understreker IAAF at det er to gjenstående hovedkrav:

  • Russland må både anerkjenne McLaren-rapportene og utlevere data fra Moskva-laboratoriet for prøvene mellom 2011 og 2015.

Det var nettopp disse kravene WADA-ledelsen droppet. De godkjente RUSADA igjen i går uten at russiske myndigheter har mistet prestisje ved å innrømme at McLaren hadde rett og uten at russerne forpliktet seg til å gi adgang til andre Moskva-prøver enn i de tilfellene der dopingbruddene er opplagte.

DET er på dette punktet at IAAF nå går mye lenger enn WADA. Presset av sitt eget uavhengige antidoping-utvalg; det såkalte «Athletics Integrity Unit», krever friidretten naturlig nok at russerne må utlevere alle prøver. Svindelen var jo massiv, og må behandles deretter. Sannsynligvis ligger det mange titalls prøver i Moskva-laboratoriet som kan felle russiske friidrettsutøvere.

Mulighetene for å lykkes er gode. Ved å holde seg konsekvent til kravene, kan friidretten få tilgang til disse prøvene. Nekter russerne, er neste steg eventuelt å gjøre alvor av trusselen fra sist vår:

  • Alle russiske utøvere vil bli nektet å være med. Da forsvinner stjerner som Darya Klishina fra alle konkurranser.

Det gir friidretten en sjelden mulighet til å komme til bunns i sin del av denne russiske skandalen; altså den samme muligheten som WADA skuslet bort fordi for mange idrettsledere egentlig ikke er interessert i sannheten om dopingmisbruket.

FOR der friidretten konsekvent har gått etter de skyldige, har de andre idrettene helst sett en annen vei. Det er det som gjør friidrettens suksess med Russland-frie mesterskap så interessant:

  • Sommerens Europamesterskap i Berlin ble en fest nettopp fordi publikum og TV-seere kunne tro at de fleste som var med var rene.

Akkurat det har på ingen måte vært tilfelle på friidrettsmesterskap de siste tiårene.

FRIIDRETTENS suksess uten Russland er den største utfordringen for de olympiske lederne som tviholder på grepet om dopingjakten. Det er også en høyst personlig utfordring for Thomas Bach.

For nå er det åpenbart at IAAF-president Sebasian Coe er mannen som kan endre den skakkjørte olympiske bevegelsen. Bach sitt politiske partnerskap med Vladimir Putin har fullstendig ødelagt tyskerens integritet. Det gjør friidrettens svar på Russland-spørsmålet ekstra interessant:

- Vår egen spesialutnevnte ekspertgruppe må vurdere de to kriteriene som Russland ikke har oppfyllt før de anbefaler hva vi skal gjøre, uttalte Coe til sitt eget nettsted i går kveld, og la til:

- Det at vi har satt våre egne kriterier og måten vi har fulgt opp kravene, har hjulpet friidrettsutøverne godt i de tre siste årene. Derfor vil vi fortsatt stole på våre eksperter inntil vi er overbevist om at det russiske friidrettsforbundet oppfyller betingelsene.

DETTE er en usedvanlig klar tale på samme dag som de olympiske lederne tåkela dopingdebatten. IAAFs harde linje gir nytt håp til de som fortsatt vil ha en renere idrett.

Friidretten er den nye frontlinjen mot jukset. Mens utøverkomiteen i WADA til slutt fikk et knapt flertall på IOC sin side i denne konflikten, har friidrettsutøverne ikke vært i tvil:

- Dere skylder rene utøvere å beskytte en ren sport, skrev IAAFs utøverkomite til WADA før det fatale vedtaket på gårsdagens styremøte.

Nå er Sebastian Coe og deres egne ledere nesten alene med det ansvaret.

-