SILD I TØNNE: Det er trangt om plassen under marathonsvømmingen. Foto: NTB Scanpix
SILD I TØNNE: Det er trangt om plassen under marathonsvømmingen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Dramatisk målgang i maratonsvømmingen

Sharon van Rouwendaal fra Nederland tok et suverent OL-gull på kvinnenes 10 kilometer havsvømming, men det var kampen om sølvet som skapte størst overskrifter etter konkurransen.

Van Rouwendaal ble klokket inn på 1.56.32,1. Drøyt 15 sekunder bak fulgte en trio som kjempet om de øvrige to medaljene. I kampens hete svømte regjerende OL-vinner, franske Aurélie Muller, på feil side av målstreken. For å rette opp i feilen dyttet hun Rachele Bruni under vann og slo inn foran den italienske jenta.

– Hun dra ned armen min, sa Bruni.

Historisk

Reprisene viste tydelig at Muller brukte ulovlige midler i avslutningen, og dermed ble hun disket. I stedet tok Bruni sølvet, mens hjemmehåpet Poliana Okimoto fra Brasil tok bronse.

Okimoto ble historisk ved å bli første brasilianske kvinne til å vinne OL-medalje i svømming. Hun fikk dermed revansj etter den bitre opplevelsen i London for fire år siden, da hun måtte bryte og hentes opp fra havet på grunn av utmattelse.

– I dag var jeg forberedt på å gjøre alt. Dette er det beste jeg har opplevd i livet mitt, sa Okimoto.

Pigg gullvinner

Underveis i løpet lå vinneren fra Nederland på annenplass etter fem kilometer. 2,5 kilometer senere var det fremdeles jevnt, men en sterk innspurt sørget for ett klart oransje gull.

– Jeg følte meg veldig bra. Svømmingen gikk som en lek. Jeg følte meg ikke sliten i det hele tatt, så etter seks kilometer bestemte jeg meg for å pushe på, sa van Rouwendaal.

(NTB)