TAKKNEMLIG: Gjermund Eggen er takknemlig overfor kona Anne. Hun fant ham ille tilredt ved sengekanten natt til forrige onsdag. Foto: Anita Arntzen
TAKKNEMLIG: Gjermund Eggen er takknemlig overfor kona Anne. Hun fant ham ille tilredt ved sengekanten natt til forrige onsdag. Foto: Anita ArntzenVis mer

Gjermund Eggen brakk ribbein og måtte sy i hodet

Dramatisk natt for den norske VM-helten. Ble funnet av kona

Lå ved senga med store smerter.

Tirsdag i forrige uke ble en dramatisk kveld og natt for langrennslegenden Gjermund Eggen (77).

Da han hadde bestemt seg for å gå til sengs ved ti-tida, beveget han seg opp trappa til soverommet. Så husker han ikke mer.

- Jeg hadde ramlet ned trappa og våknet med ganske store smerter. Jeg karret meg opp igjen, men greide ikke å komme meg opp i senga. Det var temmelig kaldt på soverommet, så jeg fikk tak i dyna, trakk den ut av senga og fikk lagt den rundt meg, forteller Gjermund Eggen til Dagbladet om den dramatiske episoden.

Fant ektemannen

Kona Anne var i et møte og skulle komme seint hjem. Gjermund Eggen var alene og temmelig hjelpeløs.

- Jeg vet ikke hvor lenge jeg var bevisstløs heller. Men kjerringa kom hjem ved tolv-ett tida og fant meg slik. Hun så raskt at jeg måtte til legebehandling, forteller skilegenden.

På sykehuset ble et blødende kutt i hodet sydd sammen. Det ble også konstatert brudd i flere ribbein.

- Det har vært noen smertefulle dager ja. Men jeg har brukket ribbein før, så jeg vet hva det betyr. Ikke behagelig akkurat, sier skihelten.

Den legendariske trippel-verdensmesteren fra de store dagene i Holmenkollen i 1966 tar opptrinnet med ganske stor ro. Men han er usikker på hva som egentlig hendte.

Han har vært plaget av besvimelsesanfall tidligere, og fortalte om problemene til Dagbladet i 2017.

Eggen fortalte åpent at han hadde vært utsatt for flere blackouts. At han hadde gjennomgått omfattende undersøkelser, uten at det ble funnet ut av noe.

- Det er vel egentlig bra det. At legene ikke har funnet noe, sa Eggen sommeren for fire år og et halvt år siden.

Om den siste episoden kan skihelten fortelle:

- Jeg vet ærlig talt ikke helt hva som skjedde. Om jeg snublet i trappa eller besvimte. Jeg kom bare til meg selv i bunnen av trappa, sier Gjermund Eggen.

Meldte avbud

Han var invitert som æresgjest i NM i Meråker forrige uke, men måtte melde avbud på grunn av uhellet.

Gjermund Eggen ble den store skihelten da han gikk i mål på fem-mila i Kollen for 53 år siden. Da hadde han tatt sitt tredje gull i mesterskapet. Han hadde tidligere vunnet både 15 kilometeren og gikk ankeretappen til gull på stafetten.

FOLKEHELT: Her går Gjermund Eggen inn til det tredje gullet på fem-mila i Holmenkollen. Foto: NTB / Scanpix
FOLKEHELT: Her går Gjermund Eggen inn til det tredje gullet på fem-mila i Holmenkollen. Foto: NTB / Scanpix Vis mer

Det medførte ganske ville tilstander. Gjermund Eggen ble enormt populær. Det kommer fortsatt busslaster med fans til gardstunet på familiegården i Engerdal i den snøfrie årstida.

Det har vært rundt 75 000 besøkende i årene etter han ble berømt i løpet av noen få hektiske dager i Nordmarka i Oslo.

Bedring

- Det går helt bra, dette. Jeg har fått mye smertestillende medisiner. Nå har jeg kommet meg ut og gått noen fine turer de siste dagene. Det er mange som har det betydelig verre. Det blir som en bagatell. Det er kommet inn bestillinger til sommeren om nye besøk. Jeg er klar for det. Nå gleder jeg meg til å følge med på ski-VM på tv, smiler Gjermund Eggen.