Dramatisk seilslutt i svensk skjærgård

Dramatikken fortsetter i Volvo Ocean Race.

GØTEBORG (Dagbladet.no): Svenskenes eneste deltager i Volvo Ocean race skulle bruke sisteetappen fra Rotterdam til Gøteborg til å vise 250 000 tilskuere at de er å verdenstoppen i seiling. Isteden har båten seilt seg «bort» i tåka rundt nordspissen av Danmark. Og nå ryker trolig fjerdeplassen i den 33 000 nautiske mil lange regattaen.

Ved middagstider i dag er det slutt for årets Volvo Ocean Race. Da er de seks gjenværende VO70-båtene i mål i Gøteborg. Men før den tid utkjempes det et durabelig slagsmål på de gjenværende 160 nautiske milene.

Svensk fiasko

Ungdomsbåten «ABN Amro Two» leder sensasjonelt sisteetappen fra Rotterdam, seks nautiske mil foran «Brasil1», som kjemper om en andreplass sammenlagt. Båten har fire poeng mindre enn «Black Pearl», som er på fjerdeplass på etappen. Australiabåten «Brunel» ligger an til sin sterkeste plass noensinne, med en tredjeplass.

«Pirates of The Caribbean» på «Black Pearl» har fått svensk hjelp i sin kamp om å beholde sølvet sammenlagt. Piratene må ikke ha mer enn tre båter mellom seg og «Brasil1» for å sikre seg sølvet. Svenske «Ericsson Racing Team» og sammenlagtvinnerne «ABN Amro One» prøvde en frekk variant og stakk til havs mens de andre båtene valgte en mer konservativ kurs i tåka rundt Hanstholm og Skagen.

Taktikken har vært en gedigen fiasko.

Øl og pølser

Nå ligger «Ericsson» på nest siste plass mens «ABN Amro One» ligger på en høyst uvanlig sisteplass i feltet. For Mike Sanderson på «ABN Amro One» spiller det ingen rolle.

SNART SLUTT: Etter 33 000 nautiske mil er Volvo Ocean Race snart over. Men det blir spennende timer inn mot mål i Gøteborg. Her ser vi Ericsson, Pirates of the Caribbean, ABN AMRO TWO, Brunel and Brasil1 mens de forlater Rotterdam. Foto: SCANPIX
SNART SLUTT: Etter 33 000 nautiske mil er Volvo Ocean Race snart over. Men det blir spennende timer inn mot mål i Gøteborg. Her ser vi Ericsson, Pirates of the Caribbean, ABN AMRO TWO, Brunel and Brasil1 mens de forlater Rotterdam. Foto: SCANPIX Vis mer

«ABN Amro One» har vunnet regattaen selv om de stopper i Skagen og kjøper seg øl og røde pølser. Verre er det for «Ericsson» som var et halvt poeng bak «ABN Amro Two» foran sisteetappen, og som vil passere dem i sammendraget om de kommer bare på plassen foran dem i mål. Slik ser det ikke ut til at det går. Men, det er meldt lite vind de siste 18 timene mot mål. Og dét er ikke bra for ABN Amro-båtene som mistrives i svake vinder. Klarer «Ericsson» å utnytte dette berger de i det minste litt av æren på hjemmebane. «Ericsson Racing Team» var sammen med «Movistar» favoritter før start i Volvo Ocean Race. «Movistar» endte på havets bunn, 400 nautiske mil utenfor England. «Ericsson» ser ut til å ende sin seilas med en elendig avslutning _ foran 250 000 forventede tilskuere i en solrik Gøteborgskjærgård lørdag middag.

Målgang er ventet ca klokka 13.00. Skulle båtene komme mye tidligere inn mot Gøteborg, er det lagt opp til fire ekstrabaner med ulik lengde for å oppholde båtene ute på sjøen før de slipper over mål.

Siste oppdatering kl 21.30

Ungdomsbåten raser videre, mens baktroppen taper terreng. Piratene fester grepet om sølvplassen.

1. ABN Amro Two

2. Brasil1 +13

3. Piratene +19

4. Brunel +20

5. Ericsson +30

6. ABN Amro One +32