Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dramatisk sekundstrid avgjorde Paris-Nice

Og norsk unggutt markerte seg på sisteetappen.

NY VINNER: Walisiske Geraint Thomas beseiret Alberto Contador og fjorårsvinner Richie Porte. Foto: Sebastien Nogier / Epa / NTB scanpix
NY VINNER: Walisiske Geraint Thomas beseiret Alberto Contador og fjorårsvinner Richie Porte. Foto: Sebastien Nogier / Epa / NTB scanpix Vis mer

(procycling.no): En svært spennende avslutning på Paris-Nice endte med at Geraint Thomas (Team Sky) så vidt klarte å beholde ledelsen sammenlagt.

Alberto Contador gjorde et meget godt forsøk på å hente inn waliserens forsprang. Men andreplassen bak etappevinner Tim Wellens var akkurat litt for dårlig til å vinne «Rittet mot Solen» for tredje gang.

Bare fire sekunder skilte fram til Thomas da status ble gjort opp etter den heseblesende avslutningen.

- Da Contador dro til opp Côte de Peille først, holdt jeg meg sammen med laget. Jeg følte meg sterk og at jeg hadde kontroll. Men da han angrep igjen halvveis opp Col d'Èze bare kapitulerte beina mine, sa Thomas i seiersintervjuet som ble vist på TV 2.

- Det var forferdelig, og ja, jeg trodde at det var over. Så ble jeg hektet av den andre gruppa og jeg trodde skulle slite med å holde meg på podiet, fortsatte han.

«G» kunne også fortelle at Sky-mekanikerne monterte en 54-skive på sykkelen før etappen, nettopp med tanke på at han med den kunne ta inn tapt tid etter fjellene.

Det ga Thomas akkurat den siste lille hjelpen han trengte. 30-åringen omtalte triumfen som sin største i karrieren og var tydelig stolt over å ha slått meritterte menn som Contador og Richie Porte sammenlagt.

Norske klatrepoeng Med de tre største norske profilene ute av rittet, var det bare to nordmenn igjen da siste etappe av Paris-Nice ble tråkket i gang. Førsteårsproffene Odd Christian Eiking og Daniel Hoelgaard (begge FDJ).

Eiking (21) benyttet anledningen til å komme seg avgårde i en utbrytergruppe på i underkant av 20 ryttere. Den gruppa økte etter hvert og talte 23 mann på det meste.

Unge Eiking fra Askøy markerte seg også med å ta klatrepoeng på en av dagens stigninger i andrekategorien.

• Les mer: Kristoff brøt Paris-Nice

Etappen rundt Nice var på ingen måte av den enkle sorten. Hele seks kategoriserte fjell ventet på de gjenværende 143 rytterne i feltet.

To motbakker i tredjekategorien ble etterfulgt av to i kategori to. På de siste 55 kilometerne inneholdt løypa også to nye fjell med førstekategori. Velkjente Col d'Èze var den siste av dem.

Angrepsvillig Contador Den første av de to tøffeste fjellene var imidlertid Côte de Peille. Og opp denne 6,5 kilometer lange stigningen skapte Alberto Contador liv i feltet med sammenlagtfavorittene.

Den spanske Tinkoff-kapteinen angrep sammenlagtleder Geraint Thomas (Team Sky) og fikk kjapt en luke på 50 sekunder. Sky fikk likevel ikke panikk. Det britiske storlaget kjørte inn mesteparten av forspranget på vei ned fra samme fjell.

Det opprinnelige bruddet sprakk også opp på ferden over Côte de Peille, og Eiking ble dessverre kjørt av teten. Først klarte seks mann å komme seg løs, men antallet i tetgruppa ble doblet etter nedkjøringen.

Eiking lå en stund på halen av gruppa til Contador. Men da «El Pistoleros» offensiv ble nøytralisert av Sky, ble det også for tungt å henge på favorittene for den norske FDJ-syklisten.

Belgiske Tim Wellens skaffet seg seinere et forsprang på øvrige utbryterne. Samtidig førte nye angrep fra Tinkoff og Contador til at sammenlagtleder Thomas fikk alvorlig trøbbel oppover mot Col d'Èze.

Små sekunder Contador fikk i tillegg selskap av Paris-Nice-eksperten Richie Porte (BMC), som vant etapperittet i fjor. Den gangen var Porte lagkamerat med Thomas i Team Sky. De to hentet inn Wellens helt på toppen av det siste fjellet.

Temposterke Thomas kviknet igjen til på vei ned fra Col d'Èze, og skapte ny spenning i den utrolige tette striden mot Contador og Porte. Før den siste etappen lå Contador 15 sekunder bak ham, mens Porte hadde 21 sekunder opp.

At ti bonussekunder ble delt ut til etappevinneren talte dog fortsatt imot at Thomas skulle greie å redde skinnet sitt. 

- En mer dramatisk avslutning er det vanskelig å tenke seg, fastlo TV 2-ekspert Johan Kaggestad da det bare var en halv mil igjen til mål for trioen i tet.

Geraint Thomas klarte ikke å hente de tre foran helt, men kom inn i tide til å vinne Paris-Nice med fire sekunder på Contador. Porte ble nummer tre, tolv sekunder bak Thomas.

Eiking fullførte Paris-Nice på en 83.-plass med snaut 50 minutter opp til vinneren. Hoelgaard endte ytterligere ti minutter bak som nummer 97.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

TETT KAMP: Alberto Contador (foran) gjorde et tappert forsøk, men klarte ikke å ta inn nok sekunder.  Foto: LC (©TDWSport.com)
TETT KAMP: Alberto Contador (foran) gjorde et tappert forsøk, men klarte ikke å ta inn nok sekunder. Foto: LC (©TDWSport.com) Vis mer