Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dramatisk slutt

Tiril Eckhoff hadde verdenscupseieren sammenlagt i sin hule hånd, men tre bom på siste stående ødela. Dorothea Wierer seiret sammenlagt.

TUNG SLUTT: For Tiril Eckhoff. Foto: NTB Scanpix
TUNG SLUTT: For Tiril Eckhoff. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Selv om hun kom foran Wierer på jaktstarten var ikke Eckhoffs 10.-plass nok til å sikre verdenscupseieren sammenlagt. Wierer kunne juble for 11.-plassen som sikret sammenlagtseier i rennet som ble vunnet av franske Julia Simon.

Det var bare åtte poeng mellom de to før dagens siste renn, og hvis Eckhoff hadde greid seg med to bom på den siste stående (seks totalt) hadde hun vunnet verdenscupen sammenlagt.

- Hun hadde muligheten før den siste serien der, sier NRK-kommentator Torgeir Bjørn.

- Det var hun fullstendig klar over også. Det blinket nok en verdenscuptittel i siktet der. Tankene kan fort bli feil da, fortsetter ekspert Ola Lunde.

Vanskelige forhold

Det ble en vanskelig åpning for både det norske sammenlagthåpet og tyske Denise Herrmann, som startet jaktstarten i tet. Både Eckhoff og ledende Herrmann fikk to bom på første skyting, mens Wierer bare fikk en bom.

En bom ble det også på både Eckhoff og Wierer på annen skyting, men italieneren knappet innpå og lå an til å vinne verdenscupen bare fire plasser bak Eckhoff etter to av fire skytinger.

Men på tredje skyting skulle det snu til fordel for 29-åringen fra Bærum. Eckhoff skjøt fem blink og tok ledelsen på jaktstarten, mens Wierer fikk to bom og gikk ut på 16.-plass.

Det begynte å se bra ut med tanke på verdenscupseier, men siste skyting ødela.

Dermed er det Wierer som vant verdenscupen sammenlagt for andre år på rad.

- Jeg trodde ikke jeg skulle greie det i dag. Det er fantastisk, men det har ikke gått opp for meg ennå. Det har vært en intenst sesong med mye press, sier Wierer i et IBU-intervju vist på NRK.

MØTTES: Marte Olsbu Røiseland var midt i seiersintervjuet med norsk presse etter nok et gull i Anterselva, da kom Dorothea Wierer bort med en beskjed. Foto: Kristoffer Løkås. Vis mer

Tre bom på siste

Eckhoff kom først inn til skytingen, men slet med å takle presset. Hele tre bom ødela definitivt muligheten for seier i jaktstarten, men med en bom fra Wierer levde håpet om verdenscupseieren sammenlagt.

Rivalene gikk ut nesten samtidig, og da dreide det seg om å komme mange nok plasser foran Wierer for at Eckhoff kunne sikre verdenscupseieren sammenlagt.

Eckhoff kom først av de to i mål, men ettersom Wierer kom på plassen bak vinner italieneren verdenscupen.

Mäkäräinen legger opp

Jaktstarten ble karrierens siste løp for finske Kaisa Mäkäräinen, som bekreftet karriereslutten på Instagram rett før start.

– Jeg trodde ikke det skulle skje her på hjemmebane, men jeg er glad for at det endte her, sa en gråtkvalt Mäkäräinen etter å ha endt på 4.-plass i avskjedsrennet.

Med Eckhoffs sprekk på siste stående røk også sjansen til for første gang å få norsk sammenlagtseier i verdenscupen både for kvinner og menn i en og samme sesong. Hun klarte ikke å følge opp etter at Johannes Thingnes Bø vant mennenes verdenscup tidligere på dagen.

Før lørdagens 10 kilometer jaktstart lå Eckhoff bare åtte poeng bak italienske Wierer i verdenscupen, men hun hadde fordelen av å starte langt foran rivalen.

Hele Norges coronakart