Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Martin Johnsrud Sundby astma

Dramatisk valg: Nå gambler astmasyk Martin med OL

Presser kroppen nær grensen.

GAMBLER MED OL-SJANSENE: Martin Johnsud Sundby har fått kontroll med astmaplagene, og leverte en sterk 15km i dag. Men han har samtidig lagt om treningen for å nå Tour de Ski, og dermed tatt en sjanse med sin egen OL-form.
GAMBLER MED OL-SJANSENE: Martin Johnsud Sundby har fått kontroll med astmaplagene, og leverte en sterk 15km i dag. Men han har samtidig lagt om treningen for å nå Tour de Ski, og dermed tatt en sjanse med sin egen OL-form. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET er sjelden å se Martin Johnsrud Sundby så fornøyd med en tredjeplass som etter dagens 15km klassisk i Lenzerheide. Så var det heller ikke selve plasseringen som gjorde ham glad. Bare bekreftelsen i løypa på at han er i stand til å gå like fort på ski som før. Om helsa holder.

Det gjør den nødvendigvis ikke. I årets Tour de Ski er Martin så presset av astmaen sin at han fort kan velge å bryte. Med tanke på hvor høyt han setter denne konkurransen, er det en dramatisk mulighet. Men så ille har ludtveisproblemene blitt i vinter.

Egentlig er Tour-deltakelsen i seg selv en gambling med hans egne OL-sjanser.

RETT etter at han kom i mål i det siste verdenscuprennet i Toblach før jul, hadde Martin et krisemøte med trenerne. Enda en svak dag i sporet gjorde det nødvendig å finne årsaken til formsvikten. Der og da var det tre muligheter; en ukjent sykdom, feil trening inn mot sesongen eller en forverring av astmaen.

Hjemme i Oslo viste først en full medisinsk utredning at Martin ikke hadde pådratt seg noen ny sykdom. Så fulgte en fysiologisk test innendørs på mølle nær hans eget toppnivå som bekreftet at treningen inn mot OL-sesongen hadde vært riktig:

  • Bare dager etter den for Sundby uvant svake jaktstarten i Toblach (nummer 11 med 34 sekunder opp til vinneren Johannes Høsflot Klæbo), leverte 34-åringen sin nest beste oksygentest noensinne.

Da var det bare en årsak igjen; formsvikten skyldtes en forverring av den astmaen Martin har slitt med siden han var liten.

MEDISINSK er et fullt konkurranseprogram i Tour de Ski med sju renn neppe noen optimal behandling av den type luftveisproblemer. At Martin til slutt likevel valgte å ta sjansen på å starte, viser hvor usikker han er blitt etter en forsesong med resultater klart under det toppnivået han har ligget på de siste fem vintrene.

Hadde han levert ett eller to gode renn i perioden før jul, ville han nok ha droppet Tour-starten for å ta vare på seg selv. Nå ble det i stedet nødvendig å lete etter gammel form i løypa. Den fant han på dagens 15km.

DA er også sjansene større for at han bryter av Touren om luftveiene de nærmeste dagene gir en annen tilbakemelding. For dette er egentlig et spill med egne OL-sjanser.

Den helsemessige utfordringen med astma er det å presse yttergrenser dag etter dag. Foreløpig gir ganske mildt vær mindre plager. Kommer det et væromslag i løpet av uka inn mot avslutningen i Val di Fiemme, kan det være nok til at Martin stopper. Da betyr det lite at han etter dagens sterke 15km har fått overraskende bra kontakt med Sergej Ustjugov og Dario Cologna i teten sammenlagt.

MEN allerede nå innebærer denne Tour-starten i seg selv en gambling med OL. Der Johannes Høsflot Klæbo og Simen Hegstad Krüger etter sine sterke løp i sesonginnledningen valgte å droppe Tour de Ski for å utvikle OL-formen maksimalt, følte altså Martin at han måtte kjenne at det fungerte i sporet.

Det betydde at han først ble tvunget til å legge om det daglige treningsarbeidet for å roe ned luftveisproblemene. Dermed har de par siste ukene blitt mye lettere enn den opprinnelige OL-planen i et forsøk på å få kontroll med egen helse tidsnok til å få være med i Tour de Ski.

KORTSIKTIG har denne omleggingen vært vellykket. Martin Johnsrud Sundby er tilbake i meget god form. Men samtidig har han prioritert følelsen av det igjen å gå fort på ski foran en optimal fysisk OL-oppkjøring.

Hva som til slutt lønner seg, er det vanskelig å vite. Prestasjon på dette nivået er ofte et spill mellom følelser og fysiologi, der ikke alt er til å forklare.

Nå er i hvert fall den gode følelsen på plass. Det gir han i det minste muligheten til å være mer forsiktig med seg selv i dagene framover.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!