ROTA DET TIL: Det var ikke en kjempeglad sølvmedaljevinner som snakket med pressen etter at Sundby knakk staven. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Dramatisk-VM avslutning da Sundby knakk staven: - Nitrist

Sergej Ustjugov vant gull, mens Martin Johnsrud Sundby tok sølv og Finn Hågen Krogh bronse.

LAHTI/OSLO (Dagbladet): Marit Bjørgen innfridde favorittstemplet og tok VM-gull på 15-kilometer med skibytte etter en thriller-avslutning tidligere i dag. I løpet for herrene ble det en dramatisk avslutning.

Martin Johnsrud Sundby brakk staven i den siste motbakken da han forsøkte å rykke forbi Sergej Ustjugov. Det ble kanskje avgjørende for at russeren vant gullet foran sølvgutten Sundby.

UHELDIG: Sundby knekker staven. Foto: Skjermdump NRK
UHELDIG: Sundby knekker staven. Foto: Skjermdump NRK Vis mer

- Det er det kjørt. Nitrist at det skal bli avgjort på den måten, ropte Jann Post i NRK-bua.

- Hvor var du da Sundby brakk staven? 35 år etter Oddvar Brå, uttalte NRK-kommentator Torgeir Bjørn.

- For det første så ble det en vanvittig fight. Det var utrolig gøy. Jeg må innrømme at jeg var helt skjelven utpå der. Han var veldig sterk i dag. Det var trykk i Sergej hele veien. Jeg prøvde meg den siste korte bakken. Jeg kan ikke skylde på noen andre enn meg selv, sier Sundby til NRK.

Det er i dag 35 år siden Oddvar Brå knakk staven, noe Sundby fikk fortalt av NRK.

- Er det det i dag? Huffameg!. Det var ikke noe morsom historie å følge opp, sier Sundby, som ikke er sikker på at han ville vunnet uansett.

- Jeg skjønner at det ryker der. Jeg har god trykk i padlingen der. Jeg har en siste mulighet til å skaffe noen meter før den siste utforkjøringen. Det blir litt mye armer og bein. Det var selvfølgelig super kjipt. Det er en veldig sterk skiløper som blir verdensmester på distansen. Det var en utrolig spennende fight underveis. Jeg følte meg pigg, men det gjorde han også. Vi dro litt hver. Jeg tror han gjorde mesteparten av jobben, sier Sundby.

Martin Johnsrud Sundby og Sergej Ustjugov var de store forhåndsfavorittene, og det ble en superduell mellom de to. Den råsterke duoen knakk resten av feltet etter to mil, og så seg aldri tilbake.

Dramatisk

Sundby måtte forsøke å riste av seg russeren før spurten, for på forhånd trodde de fleste at Ustjugov ville ha de beste kortene på hånda om begge kom samlet mot mål.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Sundby forsøkte i de siste motbakkene, men det nyttet ikke å riste av seg russeren. I stedet misset Sundby på et stavtak og knakk staven. Selv om han fikk ny stav raskt, hadde uhellet kostet ham løpet.

Det spørs likevel om Sundby hadde maktet å slå en Ustjugov i superform i dag.

Det betyr at Sundby fortsatt må vente på sitt første individuelle VM-gull.

Finn Hågen Krogh tok VM-bronsen, mens Sjur Røthe ble nummer fire. Didrik Tønseth hadde et lite uhell noen kilometer fra mål, og ble til slutt nummer seks. Totalt sett var det en meget sterk laginnsats av de norske utøverne.

- Det er surt det er det. Jeg er ikke god nok, det er flere som er bedre enn meg, sier Sjur Røthe til NRK etter fjerdeplassen.

Liveoppdatering:

30 kilometer: Sundby faller og knekker staven når han forsøker å rykke fra Ustjugov! Drama! Det betyr at Ustjugov tar VM-gullet.

- Nitrist at det skal bli avgjort på den måten, roper Jann Post i NRK-bua.

- Hvor var du da Sundby brakk staven? sier NRKs Torgeir Bjørn.

27,6 kilometer: Det er over 40 sekunder fra Sundby og Ustjugov ned til nærmeste utfordrer. Nå må snart Sundby forsøke å rykke. Vil det holde? han forsøker opp den siste bakken, men russeren svarer på. Ustjugov slipper ikke taket.

26,25 kilometer: Nå er løperne inne på sisterunden. Sundby må snart gå til for å unngå spurt. Begge jakter sitt første individuelle VM-gull! Det er 34,3 sekunder ned til Harvey, Røthe, Larkov og Krogh. Didrik Tønseth falt desverre, og kan å være ute av medaljekampen.

24,8 kilometer: Ustjugov virker råsterk. Han passerer først med Sundby i ryggen. Det blir nok gull og sølv til disse to. Men i hvilken rekkefølge? Avstanden ned til de øvrige øker. Det er 26 sekunder ned til Alex Harvey som er på en foreløpig tredjeplass.

- Begge har sølv i VM fra før, og ser nok på sølv som et nederlag her, sier NRKs Jann Post.

23,8 kilometer: Fortsatt tøff kjøring av Sundby og Ustjugov. Det er ikke helt kjørt for de som er bak Sundby og Ustjugov, men det har blitt hele 21 sekunder til teten. Vi har iallfall alle nordmennene med i medaljekampen her!

22,5 kilometer: Sundby og Ustjugov bytter på å dra nå. Det er de to forhåndsfavorittene som skal gjøre opp om VM-gullet ser det ut til. Sundby må forsøke å kvitte seg med russeren før spurten. Krogh, Røthe og Harvey tar litt innpå. De er snaut ni sekunder bak teten.

21 kilometer: Sundby drar Ustjugov nå. Det er 10,9 sekunder ned til Krogh på tredjeplass. Forfølgergruppa går så fort de kan, men klarer rett og slett ikke å holde følge.

20 kilometer: Ti kilometer gjenstår. Noe overraskende har vi fortsatt en stor samlet gruppe i front. Sundby har dirigert en stund fra forrige passering. Ustjugov er klistret i ryggen på ham. Feltet strekker seg igjen nå ser det ut til. De to får en luke på fire sekunder.

- De to virker å være sterkere enn resten akkurat nå, sier NRKs Torgeir Bjørn, som kaller det en maktdemonstrasjon.

- Begge viser så styrke, mener Fredrik Aukland.

Den luka blir bare større. Det skiller mange sekunder mellom Sundby/Ustjugov og de øvrige. Det er tre nordmenn i gruppa bak.

18,75 kilometer: Ustjugov ser veldig sterk ut opp bakkene. Det er rundt 20 mann i tetgruppa igjen nå. Alex Harvey passerer først, foran Krogh, Ustjugov, Sundby og Røthe.

17,3 kilometer: Fortsatt ti mann i tetgruppa, og alle de norske henger på. Det er Ustjugov som drar feltet. En gruppe med Manificat ser ut til å tette luka til teten sammen med Hellner. Det betyr at vi får en større tetgruppe igjen.

16,3 kilometer: Alle de fire nordmennene er fortsatt i tetgruppa. Sergej Ustjugov har på sin side mistet alle de russiske hjelperne. Passeringen: Ustjugov, Røthe, Tønseth og Sundby.

- Det norske laget klarer seg veldig bra her, sier Jann Post i NRK-studio.

15 kilometer: Sundby bruker litt tid på skibyttet. Like etterpå viser bildene at Sergej Ustjugov forsøker å få en luke. Hellner falt like etter skibyttet, men kom seg raskt opp.

14,9 kilometer: Alle de fire nordmennene er i tetgruppa sammen med Halfvarsson, Harvey, Notz, Ustjugov, Larkov og Heikkinen. Det er 22 mann innenfor ti sekunder. Nå er det skibytte.

13,4 kilometer: Det er mange løpere som begynner å bli stive og møre nå, men russerne virker sterke. Sundby er fortsatt helt i front før utforkjøringen. Krogh og Røthe er snaut fem sekunder bak teten. Det er ti stykker i tetgruppa nå.

12,5 kilometer: Sjur Røthe fikk heldigvis ny stav av sprinttrener Monsen tidligere etter uhellet. Nå begynner det å bli litt strekk i tetgruppa. Sundby forsøker å få en liten luke. Russerne Larkos og Ustjugov henger på. Krogh, Røthe og Tønseth er litt bak de fremste nå. De er i litt trøbbel - det samme er Hellner.

11,25 kilometer: Det er bare én runde igjen av klassiskdelen. Krogh er helt fremst nå. Det er hele 26 mann i tetgruppa, hvor alle de norske er med.

- Dette blir et bikkjeslagsmål, sier NRK-kommentator Jann Post.

9,6 kilometer: Sjur Røthe måtte gå den bratte bakken med en stav, men er bare 4,6 sekunder bak ved passering. Alle de norske er fortsatt samlet. Det går ikke veldig fort i front, og ingen får en luke.

- Det er mange med i den klassiske delen her. Det er vanskelig å stikke fra, mener Fredrik Aukland i NRK.

8,7 kilometer: Sundby titter bak seg, kanskje for å se hvor de øvrige nordmennene er. Han er fortsatt i front sammen med Ustjugov. Det er 20 løpere som passerer innenfor seks sekunder. Alle de norske er fint med.

- Det er kanskje stille før stormen her, mener NRK-Aukland.

Like etterpå brekker Sjur Røthe staven. Det kan være dramatisk.

7,5 kilometer: Krogh passerer først like foran Ustjugov. Sundby og Harvey er like bak. Det er de store favorittene som styrer dette her. Fortsatt samlet felt. Sundby tar så kommandoen ut fra stadion og setter fart.

5,8 kilometer: Fire nordmenn blant de seks beste. Det er tydelig at de vil ha opp tempoet nå. Ustjugov, Harvey og Hellner er blant dem som henger på. Det er rundt 20 løpere i tetgruppa.

4,9 kilometer: Martin Johnsrud Sundby er oppe og setter tempo nå. Det er tre nordmenn helt i front. Krogh er nummer sju ved passeringen. Fine plasseringer på de norske her. Det har blitt en voldsom strekk i feltet, men det er fortsatt mange i den store tetgruppa. Alle de fire norske er blant de seks beste.

3,75 kilometer: Tønseth og Krogh er fremst av de norske, men alle er fortsatt samlet i front.

- Det ser ikke ut som det går veldig fort på flata her, sier Fredrik Aukland i NRK-studio.

2,0 kilometer: Det er fortsatt et samlet felt. Alle de norske er fint med. Det samme er svenskene Halfvarsson, Hellner, Rickardsson og Burman.

1,1 kilometer: Calle Halfvarsson er helt fremst. Sundby og Ustjugov er like bak. Det er et samlet felt ved første passering. Alle de norske er fint med.

Løpet er i gang! Sergej Ustjugov og Martin Johnsrud Sundby legger seg helt fremst og setter tempo fra start.

Spår hardt løp

Sundby har fortsatt ikke noe individuell gullmedalje i et mesterskap. Han uttalte før start at han tenker lite på akkurat det.

Han spår at det vil bli gått hardt de siste 7,5 kilometerne på den klassiske delen. De norske utøverne ønsker å kvitte seg med Ustjugov så fort som mulig.

Det er bare Petter Northug som har tatt et individuelt gull på distanse i VM siden 2007 (han vant gull i 2011 og 2013). Dette er de fire norske utøverne som ønsker å gjøre noe med den statistikken (startnummer i parentes):

Martin Johnsrud Sundby (1), Sjur Røthe (7), Didrik Tønseth (8) og Finn-Hågen Krogh (9).

Kanskje skiherrene bruker Marit Bjørgens gull som motivasjon før starten.

- Det er helt utrolig imponerende det Marit gjør. Alle husker Marit for den fantastiske skiløperen hun er, men jeg tror ikke det er så mange som vet hvor tøft hun har hatt det i etterkant av å bli mor med opptreningen hun har vært gjennom og faktisk litt problemer underveis, så jeg tror hun har holdt det litt for seg selv, trent på sin egen måte og følge alle forhåndsregler for å komme tilbake. Og så gjør hun dette her. Det er helt vanvittig. Det var skikkelig moro, sier Sundby til NRK.

Frykter russer

Det var russeren Maxim Vylegsjanin som gikk til topps i Falun-VM på øvelsen for to år siden. I forgårs viste en annen russer, Sergej Ustjugov en vanvittig fart i sprintfinalen.

Det har satt en støkk i de norske gutta:

- Utsjugov så veldig veldig skummel ut og har truffet bra med VM-formen. Så blir det spennende å se hvor mye sprinten sitter i beina. Vi vil kvitte oss med han i løpet av klassiken. Det tror jeg er en god taktikk for oss. Det vil være fornuftig å kvitte oss med han fra start, sa Sundby før start.

Dario Cologna ble nummer to mens Alex Harvey tok bronsen i Falun. Didrik Tønseth var nærmest av de norske på en fjerdeplass.