Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hockey-VM 2017

Dramatisk VM-finale: Sverige mestere da Henrik Lundqvist ble matchvinner

Målfattig finale sørget for at de to lagene måtte ut i straffeslag.

I LEDELSEN: Sverige gikk opp i ledelsen, 21 sekunder før andre periode var ferdigspilt. Her er svenskene Joel Lundqvist og Marcus Kruger med den kanadiske målvakta Calvin Pickard. Foto: REUTERS/Grigory Dukor / NTB Scanpix
I LEDELSEN: Sverige gikk opp i ledelsen, 21 sekunder før andre periode var ferdigspilt. Her er svenskene Joel Lundqvist og Marcus Kruger med den kanadiske målvakta Calvin Pickard. Foto: REUTERS/Grigory Dukor / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Canada - Sverige 1-3 etter straffer (0-0, 0-1, 1-0)

(Dagbladet): Den regjerende verdensmesteren i ishockey, Canada, møtte i kveld Sverige til dyst i årets VM-finale i ishockey.

Canada har stukket av med seieren både i 2015 og 2016, og var nok en liten favoritt før oppgjøret. Sverige på sin side vant hockey-VM sist i 2013, da VM ble arrangert i den finske byen Helsingfors, samt i svenskenes egen by, Stockholm.

Da det sto 1-1 etter tre perioder, måtte det «sudden death» til - altså første målet vinner. Verken de rødkledde eller de gule og blå klarte å få pucken inn i mål, og dermed gikk det hele til straffeslag, der det var best av fem.

Henrik Lundqvist var den antatt beste målvakta i straffeslagskonkurransen, men Calvin Pickard reddet først da William Nylander bommet på det første straffeslaget. Også Lundqvist reddet, mens Nicklas Backstrøm satte Sveriges første i den andre enden.

MATCHVINNER: Henrik Lundqvist reddet Sverige i finalen. Foto: AFP PHOTO / INA FASSBENDER
MATCHVINNER: Henrik Lundqvist reddet Sverige i finalen. Foto: AFP PHOTO / INA FASSBENDER Vis mer

Lundqvist reddet også det neste, og da Oliver Ekman-Larsson satte inn 1-3 for Sverige, var svenskene i ekstase. Lundqvist sørget for at O Reillys skudd gikk utenfor, og Gabriel Landeskog fikk muligheten til å avgjøre. Dessverre bommet svensken, og Mike Matheson satte så Canadas fjerde utenfor.

Dermed kunne svenskene juble, med Henrik Lundqvist som matchvinner i den store finalen. Han sørget for at Sverige tok sitt tiende VM-gull.

- En fortjent seier, oppsummerte Vålerenga-treneren Roy Johansen i Max-studioet etter kampen.

- Dette kjennes helt utrolig Noen måtte bli mesteren her. Det var en fantastisk kamp, en fantastisk finale. Å vinne på straffer bryr vi oss ikke noe om. Dette var en viktig kamp for oss, jeg er tom for ord, sa svenskenes sjef, Rikard Grönborg etter kampen.

Unggutten William Nylander bommet på sin straffe, men ble kåret til VMs «most valuable player» etter kampen, mens lagenes målvakter ble kåret til «kampens spiller» for sine lag.

Svensk ledelse

Den første perioden i årets VM-finale mellom Canada og Sverige endte målløst, og den andre perioden så ut til å ende likedan.

Men 21 sekunder før pausesignalet runget ut i Laxness Arena i den tyske byen Köln, søndag kveld, stormet Sverige mot det kanadiske målet. Tampa Bay Lightning-spilleren Victor Hedman tok i mot en puck som var på vei ut av Canadas sone, og var akkurat rask nok til at det ikke ble offside.

Foran mål sto lagkameratene Joel Lundqvist og Marcus Kruger, men Hedman så ut til å tenke at farta var god nok, og hadde trua på seg selv.

Den svenske stjerna klinka til, og på rent håndballvis stusset pucken like foran mål så både med- og motspillere ble satt ut av spill. Dermed hadde svenskene på herlig vis tatt ledelsen i den svært så viktige VM-finalen.

Utliknet

Sverige gikk altså inn i den tredje og avgjørende perioden med én hånd på det gjeve VM-trofeet. Men der fikk våre naboer i øst en svært kjedelig åpning, da Elias Lindholm fikk en utvisning for bruk av høy kølle.

Da grep Canada muligheten, og ved hjelp av Nate Mackinnon og Mitch Marner, fikk Ryan O Reilly sendt pucken i mål bak New York Rangers-stjerna Henrik Lundqvist.

Lagkameraten til hele Norges Mats Zuccarello Aasen fikk ikke stoppet skuddet, og måtte fortvilet se ledelsen forsvinne.

Sverige nær å gå opp i ledelsen

Da fem minutter gjensto var Sverige svært nære ved å kunne ta ledelsen etter at Elias Lindholm fikk gå nærmest alene mot det kanadiske målet. Uheldigvis for svenskene fikk Canada ryddet opp før Lindholm kom i en farlig situasjon.

Få minutter senere satt Canadas Mike Matheson ut foten og felte en svensk spiller. Med 3,16 igjen på tavla kunne det derfor bli svært farlig for Canada, ettersom Matheson fikk en tominutters utvisning for «tripping».

Like etter fikk Oliver Ekman-Larsson fyrt avgårde et skudd fra venstresida, men Calvin Pickard i Canada-målet fikk styrt pucken over mål og over vantet.

UTLIKNET: Ryan O Reilly (sittende til venstre) satte inn utlikningsmålet til Canada. Her feirer han med lagkameratene. Foto: AP Photo / Martin Meissner / NTB Scanpix
UTLIKNET: Ryan O Reilly (sittende til venstre) satte inn utlikningsmålet til Canada. Her feirer han med lagkameratene. Foto: AP Photo / Martin Meissner / NTB Scanpix Vis mer

O Reilly nær heltestatus

Sverige hadde fått en gyllen mulighet de måtte klare å utnytte, men med et overtallsspill som ikke helt satt, ble det vanskelig. Sverige levde så farlig selv, da de fikk en utvisning for å ha for mange spillere på isen.

I overtall var Canada svært nære ved å få styrt pucken inn bak Lundqvist, da Ryan O Reilly nesten fikk pucken like foran svenskenes mål. Hadde kanadieren satt inn den hadde han blitt tomålsscorer, og trolig blitt helt hjemme i Canada.

En liten krampeslutt av Canada skremte svenskene, men ettersom ingen av lagene klarte å ta ledelsen i den tredje perioden, gikk det hele til sudden death.

Holdt unna

De to lagene så ikke ut til å ville brenne alt kruttet med en gang, og tok det litt roligere i starten av «sudden death». Etter fem spilte minutter var det ingen av lagene som hadde fått noen virkelig stor sjanse, og kampen så ut til å kunne vippe hvilken som helst vei.

CANADISK SVENSKE: Sveriges William Nylander (21) er født i Canada, men spiller for Sverige. Her mot kanadiske Marc-Edouard Vlasic. Foto: AP Photo/Petr David Josek / NTB Scanpix
CANADISK SVENSKE: Sveriges William Nylander (21) er født i Canada, men spiller for Sverige. Her mot kanadiske Marc-Edouard Vlasic. Foto: AP Photo/Petr David Josek / NTB Scanpix Vis mer

Canada fikk en kjempestor mulighet etter seks minutter, men de gule og blå holdt de regjerende mesterne unna.

Tross dårlig overtallsspill av Sverige tidligere i kampen, fikk svenskene en ny overtallsmulighet med elleve minutter igjen på tavla. De blå og gule var svært nære å sette inn vinnermålet like etter, men Canada holdt unna gjennom de to minuttene i undertall.

Med sju og et halvt minutt igjen på tavla skrudde Canada opp tempoet foran svenskenes mål. De rødkledde var nær ved å score da Mackinnon først hadde et skudd i stolpen, før han nærmest spilte tennis mot Lundqvist i svenskenes mål. Uheldigvis for Mackinnon gikk skuddet like utenfor.

Sveriges Jonas Brodin fyrte av et knallhardt skudd sekunder senere, men heller ikke denne gangen fant pucken veien inn bak målvakta.

Kampen var svært jevn de siste minuttene av perioden, og det vippet både den ene og den andre veien. Da en vinner ikke hadde blitt kåret på de 20 overtallsminuttene, gikk det så til straffeslag.