Ski-jenter slutter:

Dramatiske tall om norske skistjerner

Flere tidligere toppløpere i langrenn som sliter med vekt og mat, legger opp før karrieren har tatt av. Dette viser en ny Dagbladet-undersøkelse. - Forstyrret spiseatferd kan være en årsak til frafall, mener ekspert.

FÅR KOMMENTARER: En undersøkelse Dagbladet har utført blant dem som var i norgestoppen i langrenn i perioden 2016-2019, viser at 23 prosent av jentene og 14 prosent av gutta har fått kommentarer fra trenere om sin vekt eller kropp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR KOMMENTARER: En undersøkelse Dagbladet har utført blant dem som var i norgestoppen i langrenn i perioden 2016-2019, viser at 23 prosent av jentene og 14 prosent av gutta har fått kommentarer fra trenere om sin vekt eller kropp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er langt høyere forekomst av det som kalles «forstyrret spiseatferd» blant unge langrennsløpere som har lagt opp, enn hva det er blant dem som fortsatt går aktivt.

Dette viser en ny undersøkelse Dagbladet har utført blant 91 skiløpere som var blant topp 30 på resultatlista fra Norgescupen i langrenn i åra 2016-2019. De er nå i alderen 20-24 år. Totalt er det 125 utøvere i denne topp 30-gruppa. 91, altså 73 prosent, har svart på Dagbladets undersøkelse.

«Forstyrret spiseatferd» er regnet som en risikofaktor for, og et forstadium til spiseforstyrrelser (se boks).

Av de 91 som var blant de 30 beste som juniorløpere i åra 2016 til 2019, var det 60 som fortsatt var aktive. 31 hadde lagt opp den aktive skikarrieren.

Er forskjeller

Her kommer det fram tydelige forskjeller i andelen med forstyrret spiseatferd. Blant dem som har lagt opp, har hele 37,5 prosent av jentene forstyrret spiseatferd. Andelen blant de aktive jentene er til sammenlikning 18 prosent.

- Dette kan tyde på at mange av dem som slutter med idrett, strever med spiseforstyrrelsesproblematikk. Det kan gi et inntrykk av at spiseforstyrrelser er medvirkende årsak til at de slutter med langrenn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer