Drammen i rus

Strømsgodset er blitt et lag for mer enn den flotte byen sin.

MER ENN LOKAL GLEDE:  Med Strømsgodset til Europa får rett klubb belønning. Drammenslaget er et forbilde for middels store norske eliteklubber  Foto: Eirik Helland Urke.
MER ENN LOKAL GLEDE: Med Strømsgodset til Europa får rett klubb belønning. Drammenslaget er et forbilde for middels store norske eliteklubber Foto: Eirik Helland Urke.Vis mer

NØKTERNT sett kunne ikke Strømsgodset fått en enklere vei ut i Europa enn gjennom å vinne årets NM. De manglene som har vært tydelige selv hos ett av sesongens få lyspunkt i Tippeligaen, ble først visket ut gjennom en heldig vei til Ullevaal. Deretter presterte eventyrlaget Follo såvidt på hverdagsnivå i selve finalen. Stort billigere har ikke noe norsk lag fått tildelt billettene til en internasjonal turnering.

Men for klubbfotballen vår er dette NM-gullet uansett mye verdt.

FOR om Strømsgodset for anledningen nesten ikke minnet om den angrepsglade ungdomsgjengen som hjemmekamp etter hjemmekamp har tatt alle fotballvenner med storm, spilte de seg uansett i en posisjon som kan hjelpe på mer enn selvtilliten i Drammen.

Cupfinaler dreier seg som regel mest om symboler. De aller heldigste eller beste lagene etterlater av og til noen nasjonale fotballminner på Ullevaal, men Strømsgodset drar først og fremst med seg en ekstra mulighet til å forsterke den tydelige ungdomslinjen sin. Nå blir det enda gjevere å spille fast på Marienlyst.

DET er her NM-gullet gjelder flere enn årets vinner.

Bedre enn konkurrentene har Strømsgoset under Jostein Flos sportslige ledelse klart å beholde en tilnærmet realisme rundt fotballen sin. Mens Drammen som by de siste årene gjennom bevisst planlegging har vokst seg varm og vakker, har fotballklubben skjønt rammene som et begrenset inntektspotensiale setter.

I medgangen etter tilbakekomsten i Tippeligaen har du aldri hørt noen Godset-ledere snakke om å ta igjen Rosenborg. Strømsgodset skulle hele tida være seg selv; finne billige unge spillere og så etter beste evne skape et lag med selvtillit og trøkk til å fylle Marienlyst igjen.

JODA; det har nok sklidd vekk en million eller flere i fotballsatsingen der i byen også, men etter hvert er det blitt både ok kontroll og en tydelig retning. Det er da det lønner seg for klubbledere landet rundt å titte mot Drammen.

For motstander Follo er det for seint. Egentlig er det ingen ting i den snart ti år gamle satsingen på en overbygningsklubb for stasjonsbyen utenfor Oslo øst som skulle tilsi en økonomisk kollaps. Det har knapt vært noen store stjerner innom laget i løpet av denne perioden, og til cupfinalen kom Follo med en forbilledlig stor flokk av talenter fra distriktet.

Likevel stod det loddselgere utenfor Ullevaal og tagg deg om 100 kroner til FK Follo for at klubbens elitesatsing  kan fortsette også etter å ha blitt tvangsflyttet ned til 2.divisjon.

Ærlig talt; akkurat det er ikke noe verdig formål.

FOR med en cupfinalist på randen av konkurs trenger norsk klubbfotball først og fremst ledere som tør å si nei til lønninger og goder de egentlig ikke klarer å betale.

Akkurat det å få et så ukjent lag til NM-finalen var et eventyr, men i lengden er det ikke spesielt sjarmerende å dekke underskuddet til grå fotballag som hverken har sport eller stil til å trekke publikum fra kamp til kamp. Sport på profesjonelt nivå må betale seg selv. Verre er det ikke, og mer dramatisk er det heller ikke om FK Follo forsvinner og blir erstattet med den ledende lokalklubben Ski og alle dens små nabolag.

DET DRAMATISKE ligger bare i en sport som fortsetter å leve over evne, og det uten å være i stand til å få kvalitet av pengebruken sin. Det er der norsk klubbfotball har bakset i flere år.

I beste fall markerte denne finalen et vendepunkt på tristheten selv om David tapte. For på Ullevaal kom han for anledningen i fin rosa keepertrøye, men var ellers ganske naken.

Favorittene fra Drammen derimot gjorde akkurat nok til å beruse en hel by og kanskje litt ekstra til å holde resten av klubb-Norge mer edrulige.

I så fall har Strømsgodset blitt et bra lag for fotballfolk flest.