Drapet som rystet Sverige

Ishockeyspiller Peter Karlsson ble knivstukket 64 ganger på åpen gate i 1995.

DREPT: Svenske Peter Karlsson ble drept med 64 knivstikk på åpen gate. Foto: Västerås IK
DREPT: Svenske Peter Karlsson ble drept med 64 knivstikk på åpen gate. Foto: Västerås IK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag 11. mars 1995 ankom Peter Karlsson (29) nattklubben Extremes i Västerås, en gang mellom 23.00 og midnatt.

Det var stinn brakke denne kvelden, fordi stjerneartisten Carola opptrådte i lokalet. Karlsson var ofte innom nattklubben, og var et kjent ansikt for de som jobbet der.

- Han kom seint. Jeg tok ham i hånda og hilste ham velkommen. Han var ikke beruset. Så vidt jeg husker kom han alene, sa klubbeier Hasse Björck.

Noen få timer seinere, litt over klokka 02, ble Karlsson funnet i en blodpøl på gata av en bilist - bare noen hundre meter fra nattklubben. To personer som kom raskt til stedet forsøkte å holde 29-åringen i live, men like etter at politiet ankom noen minutter seinere, var han død.

- Karlsson levde fortsatt da jeg fant ham. Han forsøkte å si noe til meg, men det var umulig å høre hva han sa, fortalte Göran Johansson, som fant offeret.

Det viste seg at Karlsson hadde blitt knivstukket 64 ganger - i brystet, hodet, ansiktet og ryggen. Det fatale knivstikket traff ham rett i hjertet. Døden inntraff i løpet av to-tre minutter, ifølge rettspapirer.

Obduksjonsrapporten viste at 29-åringen hadde 2,8 i promille, noe som kan forklare hvorfor det ikke var noen ytre tegn til at han hadde forsøkt å forsvare seg mot knivangrepet. Karlsson hadde bare en liten skade på albuen.

Sven Åke Hammar var første politibetjent på stedet.

- Han kom fram til Peter som ligger blodig på bakken. Konturen gjør at han reagerer: «Denne personen kjenner jeg». Han kunne ikke se hvem det var, for det var så ille, sier Leif Rohlin til Dagbladet.

LAGKAMERATER OG VENNER: Peter Karlsson (rød ring oppe) og Leif Rohlin (rød ring nede) spilte sammen for Västerås. Foto: Västerås IK
LAGKAMERATER OG VENNER: Peter Karlsson (rød ring oppe) og Leif Rohlin (rød ring nede) spilte sammen for Västerås. Foto: Västerås IK Vis mer

Fikk beskjed like før kamp

Rohlin spilte med Karlsson i fem sesonger på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet.

- Jeg har kjent ham siden jeg var 14-15 år, så jeg kjente ham i 10-12 år. Du har barndomsvenner man har gått i samme klasse med, men de blir man ikke like «tighte» med som de man har spilt med i mange år. Det gjorde vondt, sier Rohlin.

- Hvordan vil du beskrive ham?

- Som en teddybjørn som alle likte. Da han var 14-15 år, så var han aktuell for guttelandslaget - han var såpass dyktig. Han var topp-50 i Sverige da. Så gikk det litt dårligere og karrieren sto stille, men han var fortsatt en habil spiller, men et enda bedre menneske, egentlig. Han hadde ikke noe vondt i seg overhodet. Det var verdens godeste person. Han kunne omgås med alle; svarte, gule, hvite, - det spilte ingen rolle.

Karlsson var en del av en ung generasjon med ishockeyspillere fra Västerås som preget svensk ishockey. Tre i samme omgangskrets som 29-åringen var blant annet med på å ta OL-gull på Lillehammer i 1994.

Karlsson var back og spilte flere sesonger for Västerås IK, før han signerte for Örebro på lån sommeren før drapet.

- På den tiden spilte vi i Västerås, vi var et topplag i Eliteserien og Peter var en del av det laget. Han var lånt ut til Örebro, men bodde fortsatt i Västerås. Hvis det var sykdom på trening, kunne han gjerne bli med. Han var en del av laget selv om han ikke spilte, sier Rohlin.

Drapet skjedde natt til lørdag. Halv ti på morgenen samme dag kom politiet inn i hallen der Rohlin og laget trente, for å informere om hva som hadde skjedd. Søndag skulle laget ut i en viktig og avgjørende sluttspillkamp mot Malmö.

Den kampen ble spilt etter skjema.

- Det som er umenneskelig, er at en god venn av oss blir drept lørdag morgen, og på søndag ettermiddag spiller vi kamp. Det var et minutts stillhet før kamp, men det er egentlig en parodi. Hele idretts-Sverige skulle gått sammen. Skjer det noe i dag, så blir det en aksjon. Dette skjedde på et lite område og var raskt «business as usual», sier Rohlin og fortsetter:

- Dersom det hadde skjedd et mord i dag, ville hele Hockey-Sverige tatt en timeout. Åra har bare passert, man har aldri gjort noe større med det.

VÄSTERÅS IK: Lagbilde fra 1992/93-sesongen. Foto: Västeås IK
VÄSTERÅS IK: Lagbilde fra 1992/93-sesongen. Foto: Västeås IK Vis mer

Tilfeldig møte

Politibetjent Hammar var engasjert i ishockey-miljøet i Västerås gjennom mange år. Han hadde hatt en del med Peter å gjøre og visste derfor godt hvem han var.

Personen som lå foran ham på gata var smadret til det ugjenkjennelige.

«Stikkskadene som har trengt inn i huden har blitt utført med betydelig kraft», heter det fra dommen.

- Hammar beskrev det som å sage ned en gran for så å skjære av små kubber av grana. Hvis du skal kløyve den med en øks, så suger øksen seg fast i treet, og for å få øksen løs så må man rykke til. Det er det samme om man bruker en kniv på skallebenet. Du må dra hardt, sier Rohlin.

Sjefen for dørvaktene som jobbet på utestedet Extremes, Ola Ahlström, var en av de siste som så Karlsson i live.

- Han gikk ut alene og ventet noen minutter, har Ahlström uttalt.

Vitner skal ha sett Karlsson prate med noen utenfor nattklubben, hvor flere personer skal ha vært samlet. Ingen så at han dro. Det skal ikke ha vært noen som så selve drapet heller.

Politiet hadde raskt en teori om at Karlsson hadde møtt på gjerningspersonen samme kveld.

Gjennombrudd

Gjennombruddet i saken kom noen dager etterpå, da en person gikk til politiet og fortalte at en 19-åring hadde skrytt av det brutale drapet. Mannen det gjaldt la etter hvert alle kortene på bordet.

19-åringen, som var ruset på amfetamin og alkohol den aktuelle drapskvelden, hevdet at Karlsson prøvde å sjekke ham opp. De skal ha møttes tilfeldig da de gikk samme vei og hadde begynt å prate med hverandre. Et vitne så duoen gå sammen på veien og prate.

- 19-åringen hadde misbrukt anabole steroider i fjorten dager. Dette kan være forklaringen på hans vanvittige handling, mente distriktsadvokat Nils Hallonsten i Västerås.

Gjerningsmannen hadde forbindelser til et nynazistmiljø i Västerås (nazigruppen Västra Aros Stormavdeling 90) og var tidligere dømt for vold med kniv. Han viste ikke noe tegn til anger i tiden etter drapet.

- Det er kjent at man i nazistiske kretser hater homoseksuelle og det er en faktor som kan ha spilt inn, mente Hallonsten.

Offer og gjerningsmann skal ha truffet hverandre tilfeldig. Begge skal ha vært ute på byen, men det er fortsatt uvisst om de var på samme utested i forkant av konfrontasjonen. Ifølge gjerningsmannen møttes de tilfeldig.

19-åringen hevdet i politiavhør at Karlsson sa «faen så fin du er», før han etter hvert la armen rundt ham og forsøkte å tvinge ham til seksuelle tjenester, noe som resulterte i at 19-åringen «flippet ut».

Ifølge gjerningsmannen skal Karlsson på et tidspunkt under knivangrepet ha sagt:

- Hva faen gjør du? Hvorfor gjør du dette?

Gjerningsmannen fortalte i avhør at alle knivstikkene hadde skjedd da begge var stående oppreist, og rettsmedisinere utelukket ikke at det stemte.

Da han fikk spørsmål om drapet i Högsta domstolen (Sveriges Høyesterett), ville han ikke svare på ytterligere spørsmål.

- Det har bare gått til helvete fram til nå, konstaterte han.

Åtte års fengsel

Gjerningsmannen ble dømt og fikk åtte år i fengsel. Det var formildende at han ble provosert i forkant av ugjerningen. Uten vitner ble gjerningsmannens vitnemål i stor grad lagt til grunn.

I dommen heter det blant annet at han ble «utsatt for en relativt alvorlig provokasjon» og at han handlet «i en tilstand av ukontrollert sinne».

Statsadvokaten mente på sin side at provokasjonen «ikke var særlig alvorlig» og at gjerningsmannen «kunne løpt fra stedet, men i stedet fortsatte å gå hensynsløst til angrep med kniven».

Det var uenighet om han skulle dømmes for «mord» (som i ytterste konsekvens kunne føre til livstid i fengsel) eller det mindre alvorlige «dråp» som gir mellom seks og ti års fengsel.

- For meg er det mord, det er ikke tre knivhogg og så dessverre treffer han feil. Med 64 knivstikk så vil man være sikker på at han ikke overlever, uansett hva man gjør, så er det et mord. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Han burde fått 15-18 år. På den andre siden spiller det ingen rolle, for Peter kommer ikke tilbake, sier Rohlin.

Rohlin er sikker på at gjerningspersonen ville fått en annen dom i dag.

- Det tror jeg definitivt han ville.

- Hadde det vært i dag, så hadde det vært mer press på politiet. Jeg syns etterforskningen er tilfeldig, fordi det er forklaringen til den dømte man har gått på, sier Rohlin.

LGBTQ-grupper (forkortelse brukt som samlebetegnelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner), supportere, venner og familie skal ha reagert på den milde straffen. Det ble opprettet en protestmarsj hvor rundt 2000 personer deltok for å vise støtte til Karlsson og avsky over dommen.

Drapsmannen skal ha blitt intervjuet noen år seinere, hvor han skal ha fått spørsmål om hva han ville gjort om han fikk muligheten til å skru tiden tilbake.

- Det samme, var svaret.

Noen måneder etter drapet dro Rohlin til Vancouver for å bli NHL-proff. Han fikk derfor ikke med seg rettssaken.

- Jeg har lest meg opp på det seinere. Det jeg fikk fortalt var at i retten så fikk han åtte år, og så var han ute etter fire. Jeg vet at han har jobbet i en elbutikk her. Han har levd som vanlig. Han har fått en mye mindre straff, sier Rohlin, som ikke vet hvem gjerningsmannen er.

- Det kjennes jævlig at han er ute etter fire år og tjener penger, mens Peter er seks meter under jorda. Selv ti knivstikk er mye. 64 … det går ikke an å forstå, mener Rohlin.

Faksimile: Vestmanslands Lans Tidning
Faksimile: Vestmanslands Lans Tidning Vis mer

Slo ned som ei bombe

Sverige opplevde flere drap på homofile menn på 80- og 90-tallet. Karlsson var ikke åpent homofil, og flere av vennene kjente ikke til den påståtte legningen hans.

- Det er ingen som har stått opp for Peter. Vi som kjente ham, vet ikke om han var homofil eller ikke. Det er ingen som har sagt i ettertid at de hadde et forhold til Peter. Han endret jo stil - fra han var en liten gutt med krøller og rufsete hår, til slutten på «Krogen» hvor han hadde baksleik og brylkrem i håret. En form for opprør var det nok, men det var ikke på kartet for oss om han var homofil eller ikke, sier Rohlin, som har gjort seg noen tanker om hva som kan ha skjedd.

- Det var kjent blant hockeyspillere at Peter var ganske sterk, ikke på klemming, men han skulle gjerne ta håndbak og komme fram og presse og trykke på folk. Det var kanskje det han hadde gjort med denne fyren. Om han var homoseksuell, så kanskje han hadde prøvd seg, sier Rohlin.

Drapet slo ned som ei bombe i ishockeymiljøet.

- Det var uvirkelig … Jeg var i Montreal da og som sagt så var nok uvirkelig riktig ord for følelsen jeg hadde da jeg fikk den beskjeden. Peter var en ganske glad fyr, som lo mye og gjerne bydde på seg selv. Det var en tung beskjed, sa ishockeyspiller Peter Popovic.

- Det var en fin fyr, utrolig sosial, han tok seg alltid tid, ikke bare til nære venner, men også bekjente. Gamle som unge tok han seg ofte tid til å lytte til og i garderoben holdt han alltid stemningen oppe uten å være klovn. Det er for jævlig at han er borte, sa Curt «Curre» Lundmark, den svenske landslagstreneren som hadde vært trener for Karlsson på juniornivå.

Sammen med Patrik Juhlin og Tommy Salo forlot Rohlin en landslagssamling før VM på hjemmebane i 1995, for å dra i begravelsen til Karlsson.

- Vi fikk dra fra samlingen. Begravelsen var midt i forberedelsene. Det var også jævlig tungt, sier Rohlin.

Til lyden av Eric Claptons «Tears in heaven» tok trioen et siste farvel med vennen sin.

Kilder: Nyhetsbyrån, Aftonbladet, Expressen, BBC. BBC-saken «Peter Karlsson: The painful verdict on Swedish ice hockey player's 1995 killing» var inspirasjonen til denne artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer