IKKE GRATIS: Det koster å få se Robin van Persie i aksjon for Manchester United mot Real Madrid i kveld. Foto: PHIL NOBLE, REUTERS / NTB SCANPIX
IKKE GRATIS: Det koster å få se Robin van Persie i aksjon for Manchester United mot Real Madrid i kveld. Foto: PHIL NOBLE, REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

Drapstrues fordi Real Madrid - United går på betal-TV

- Er gjerne gutter i ungdomsskolealder, sier Viasat-sjef.


(Dagbladet): I kveld vil en hel fotballverden rette blikket mot Santiago Bernabeu. Det kongelige, spanske stjernegalleriet Real Madrid, anført av portugiserne Cristiano Ronaldo og Jose Mourinho, møter verdens mest verdifulle idrettsklubb, Manchester United.

Også norske TV-seere vil selvsagt se kampen. Men da må du enten ha betal-kanalen Viasat Fotball, besøke noen som har det eller gå på en pub som har rettigheter til å sende kampen på TV.

Det får en del fotballfans til å glemme alt de har lært om folkeskikk. Viasats sportssjef Stian Aune Kleppo bekrefter at han blir truet på livet i forkant av kveldens kamp.

- Det medfører for så vidt riktighet, sier Kleppo til Dagbladet.

- Lavmål og under det Han er lite imponert over nivået på tekstmeldinger og tilbakemeldinger via sosiale medier.

- Når det kommer på SMS-er til alle døgnets tider og meldinger på Twitter og Facebook der det står «du er en dust», «du er en pikk», da tenker jeg «at dere gidder!», sier han.

Han har ikke noe mot at seerne gir klare beskjeder om hva de mener om tilbudet, men etterlyser et minimum av ordentlig oppførsel.

- Jeg går gjerne i dialog, men jeg merker at henvendelsene bærer preg av et spontant sinne. Det virker som det er om å gjøre å komme med flest mulig stygge ord på færrest mulig setninger. Vi får beskjed om at vi er stygge, dumme og at de håper vi får kreft. Man forventer en viss folkeskikk, men det er lavmål og under det.

Ikke anmeldt Viasat har ikke gått til anmeldelse mot noen av de som truer tv-selskapets ansatte.

- Men går det for langt og det fortsetter, må man jo før eller siden sette ned foten, sier Kleppo.

Det er heller ikke første gang han opplever å bli truet på grunn av sendeskjemaet. I 2002, da han var sportssjef i TV3, mottok han drapstrusler da kanalen valgte å sende Liverpool - Barcelona direkte mens Manchester United - Bayern München gikk i opptak seinere på kvelden.

- Det var den analoge tiden da folk sendte mailer og ringte på telefon. Jeg går ut fra at dette er småbrødrene til de som holdt på da, sier Viasat-sjefen.

For han sier de fleste av meldingene kommer fra det han oppfatter som unge gutter.

- Sjekker du hvem disse gutta er, er de gjerne i ungdomsskolealder. De burde jo heller spørre foreldrene om å få betal-tv. Hadde jeg sendt en melding med dem hjem, tror jeg ikke foreldrene hadde blitt så fornøyde.

Inviterer til kontoret Kleppo sier han ikke blir skremt av truslene.

BLIR TRUET: Viasats sportssjef Stian Aune Kleppo mottar trusler fra sinte fans som ikke vil betale for å se kampen i kveld. Foto: Viasat
BLIR TRUET: Viasats sportssjef Stian Aune Kleppo mottar trusler fra sinte fans som ikke vil betale for å se kampen i kveld. Foto: Viasat Vis mer

- Nei, men jeg blir litt matt og lei. Det er et par tilfeller der jeg har invitert ned folk på kontoret for å snakke, men det tør de ikke. Og jeg inviterer dem ikke for å banke dem opp, men til å forklare dem om hvordan vi tenker omkring strategien vår. Jeg har også spurt om å få mobilnummer så jeg kan ringe dem opp og snakke, men da er det visst ikke så nøye lenger, sier han.

Selv om ordbruken i tilbakemeldingene er grov, sover ikke Kleppo dårlig om natta. Han er vel så opptatt av det prinsipielle omkring offentlig ordskifte som av sin egen person.

- For vår del er dette også en del av den offentlige debatten som pågår nå om hvordan du skal oppføre deg i det offentlige rom.

Når det gjelder debatten rundt å måtte betale for å se TV-fotball, sammenlikner han den med å diskutere om det skal være gratis øl på puben.

- Vi er en del av samme næringskjeden som fotballklubbene og spillerne. Skal United kjøpe Robin van Persie, er de avhengige av at vi kjøper Champions League og at TV 2 kjøper Premier League.

Finalen på åpen kanal Han mener det å betale for TV-fotball er noe av det lureste supporterne kan gjøre, for da er de med å finansiere den fotballen de ønsker å se.

Men finalen i Champions League vil fortsatt bli å se på Viasats åpne kanal.

- Finalen går på Viasat 4. Det er forpliktelse vi har overfor Uefa. Og også én av semifinalene vil gå på Viasat 4 på tirsdagen. I returmøtet vil de to andre semifinalisten spille på tirsdag, og da sender vi den på Viasat 4, sier Kleppo.