Drapstruet og konkurs Johann Mühlegg

GRAINAU/BERLIN (Dagbladet): Johann Mühlegg (31) blir drapstruet og er økonomisk bankerott, arbeidsløs og skandalisert etter avsløringen av bloddopingen i Salt Lake City. Hele familiens økonomiske eksistens er truet.

- Det har kommet mordtrusler de siste dagene. Guttungen er ferdig, også økonomisk. Det kommer ikke inn ei krone mer, klager hans mor Magdalena Mühlegg (61) i den bayerske alpelandsbyen Grainau. Hun frykter at familiens turistbedrift Landhaus zum Jeremia, som de siste fem årene er bygd opp med Johanns inntekter fra langrenn, nå kan være i fare.

I stedet for gjestebestillinger og gratulasjoner, som etter de to første gullmedaljene, kommer nå utelukkende hatbrev på faksen.

Mistet avtaler

Swix, Fischer og alle andre sponsorer kuttet alle avtaler med Johann Mühlegg umiddelbart etter at den positive B-prøven forelå mandag. Årets økonomiske støtte på 9000 euro (72000) fra det spanske Murcia-regionen, der den bloddopede langrennsstjernen har sitt eksil, ble trukket tilbake.

At han brøt med det tyske skiforbundet i 1998 og erklærte at han aldri ville ha noe mer med Tyskland å gjøre, har heller ikke gjort det lettere for ham.

- Alt er ødelagt. Det du ser her, er verdiløst, sier Magdalena. Hun viser rommet i den storslagne alpevillaen som er smykket med hundretalls pokaler, medaljer, utmerkelser og bilder fra tida da sønnen ble feiret som en folkehelt.

Magdalena Mühlegg forteller at sønnen ønsket å engasjere en amerikansk advokat, siden skandalen utspilte seg i USA.

- Et to måneders engasjement ville kostet 200000 dollar. Disse pengene har vi ikke.

Arbeidsløs er Johann Mühlegg, også:

- Han gikk i lære i tollvesenet og var ansatt som tjenestemann på livstid. Så kom denne historien med spansk statsborgerskap, og dermed var livstidsansettelsen over, fortsetter moren Magdalena.

- Én taper

- Denne tragedien har bare én taper, Johann Mühlegg. Han står foran ruinen, sier Peter Fischer, som er formann i skiklubben i Garmisch-Partenkirchen, der Mühlegg var medlem. Fischer sier at han gjerne skulle ha hjulpet Mühlegg.

- Men jeg vet ikke hvordan. Skulle jeg finne på å engasjere ham som ungdomstrener eller liknende, ville foreldrene være lamme av angst for at Johann skulle fylle ungene med dop.

FØR IDYLLEN SPRAKK: Magdalena Mühlegg sammen med sønnen Johann. - Alt er ødelagt, sier Magdalena Mühlegg til Dagbladet.