Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Drapstrusler, beskyldninger og sterke følelser

Sånn er det å være fotballkommentator i dag.

FÅR KRITIKK: Morten Langli (t.v.), her sammen med Petter Myhre, får mye kritikk på sosiale medier. Foto: Gorm Kallestad  / NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Morten Langli (t.v.), her sammen med Petter Myhre, får mye kritikk på sosiale medier. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): NRK-kommentator Christian Nilssen havnet i hardt vær etter noen twittermeldinger i retning Liverpool-fansen etter at Manchester Uniteds 0-3-tap mot Liverpool 16. mars.

Nilssen er en ihuga Manchester United-supporter, og da han tvitret «Well, at least we didn't kill any fans», så satt det Liverpool-sinnene i kok.

Både NRK og Christian Nilssen selv har i ettertid beklaget den meldingen.

Dagbladet har snakket med flere profilerte fotballkommentatorer om hvordan det er å balansere kommentatorrollen med å være supporter av et lag.

Kenneth Fredheim, C More Favorittlag: Arsenal.
- I tenårene var jeg en die hard Arsenal-supporter, men samtidig har jeg alltid vært en som, heldigvis, har vært mer interessert i spillet fotball enn enkeltspillere og lag. Det er spillet som alltid har vært fascinerende for meg, og derfor har jeg blant annet aldri hatt noe favorittlag i Norge, sier Kenneth Fredheim til Dagbladet.

Han bodde i London som «guttunge», og vokste slik nærmest opp med engelsk fotball.

- Jeg har aldri vært en fan på den måten at jeg hater andre lag. Det er en tanke jeg aldri har hatt i hodet engang. Men de åra det var mest vondt å være Arsenal-fan var da Liverpool vant alt. Det var tungt, med kamerater som var Liverpool-supportere.

- Hvor sterkt går det inn på deg når Arsenal taper?

- Jeg synes det er synd der og da, men så er jeg ferdig med det. Det er ikke slik at humøret mitt påvirkes av hvordan det går med Arsenal. Jeg er for gammel til å leve og dø med laget mitt, sier Kenneh Fredheim.

- Hvordan syntes du det var å kommentere Arsenal-kamper, som Arsenal-fan?

- Helt uproblematisk. I det jeg tar på meg headsettet , så er ikke tankene engang på at det er favorittlaget mitt der. Det tror jeg alle som har hørt meg kan underskrive på. En av de mest underholdende kampene jeg har kommentert en kamp hvor Manchester United grusa Arsenal, og jeg elsket det jeg så, sier Kenneth Fredhiem.

NORWICH-FAN: Kasper Wikestad. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
NORWICH-FAN: Kasper Wikestad. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er forresten blitt beskyldt for å holde med det som er av lag, og aller mest United. Det har nok en sammenheng med at de har vært mye på tv og har vunnet mye, og som kommentator er man jo positiv til de beste lagene.

Kasper Wikestad, TV2: Favorittlag: Norwich.
- Jeg har kommentert Norwich en del, men jeg føler at jeg forholder meg til klubben på to måter:

- Når jeg er på jobb, så er jeg nøytral og blokker ut de følelsene, mens når jeg ser fotball hjemme med guttungen, så er det noe helt annet, sier Kasper Wikestad til Dagbladet.

Han forsøker også å blottlegge klubbfølelsen altfor mye på sosiale medier.

- Jeg kan tvitre info om Norwich og sånne ting, men bruker aldri ladede ord som «Yes» og «Faen», og slikt enten de vinner eller taper. Men seinest i dag har jeg tvitret en statistikk om Norwich som jeg synes er helt natta.

TV2-kommentatoren har fått kjenne på vreden folk kan lire av seg dersom de ikke er fornøyd med kommentatoren. Wikestad har blant annet opplevd å bli drapstruet et par ganger.

STØTTER ARSENAL: Kenneth Fredheim. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
STØTTER ARSENAL: Kenneth Fredheim. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Det er klart at sånne ting går inn på deg. Men fotballen skaper sterke følelser hos folk, og som formidler får man dritt for den minste ting. Om du tar et standpunkt, så får du høre det med en gang. Jeg må jobbe med min egen selvtillit på det.

- Noen ganger kan du ikke vinne. Når du kommenterer en kamp, så har du to supportergrupperinger, og den ene leiren mener du tar feil. Man klarer å blokke ut det meste, mens andre ganger, når de har et poeng, så går det inn på deg. Det hender jo at man tar feil, sier Kasper Wikestad.

Også han har opplevd å bli beskyldt for å heie på omtrent det som er av lag.

- Det er nesten etter hver kamp, det. Men det har kanskje litt med kommentatorstilen min å gjøre. Jeg hyller lag som spiller bra, og i tillegg er det naturlig å gasse på litt ekstra når underdogen scorer. Det har litt med dynamikken og dramaturgien å gjøre. Når Wigan tar ledelsen 1-0 på Etihad, så er det større enn om Manchester City utligner, sier Kasper Wikestad.

Norwich var tidlig så viktig i Wikestads liv at han som 15-åring reiste alene til Finland for å se favorittlaget sitt spille en treningskamp.

Morten Langli, TV 2: Vil ikke røpe favorittlag.
- Jeg svarer konsekvent ikke på hva som er mitt favorittlag, for det er absolutt ingen ting å tjene på det. Veldig mange spør meg om det, og når ingen vet det, så tyder det på at jeg gjør en bra jobb i bånn. Jeg er beskyldt for å heie på omtrent det som er av lag, sier Morten Langli til Dagbladet.

- INGEN UNGDOM: Roar Stokke (t.v.), her med Vidar Davidsen. Foto: Jon-Michael Josefsen / NTB Scanpix
- INGEN UNGDOM: Roar Stokke (t.v.), her med Vidar Davidsen. Foto: Jon-Michael Josefsen / NTB Scanpix Vis mer

- Synes du det er problematisk å kommentere favorittlaget ditt?

- Det er ikke en problemstilling i det hele tatt. Å kommentere kamper er en jobb, ikke noe annet.

Folks vrede blir han, som alle andre fotballkommentatorer, utsatt for.

- Det er mest på sosiale medier etter kamper, men når jeg møter folk på pub eller på gata så er 99 av 100 hyggelige. Og Uansett er jeg veldig lite hårsår. Jeg tåler at folk skjeller meg ut, sier Morten Langli til Dagbladet.

Roar Stokke, Viasat: Favorittlag: Manchester United.

- For en mann over 50 år, så er det et ikke-tema at det skal være vanskelig å kommentere lag man man fulgte tettere i sine ungdomsår. Det var noe som hørte ungdommen til, sier Roar Stokke til Dagbladet.

Stokke opplever likevel, som de andre, at folk mener han heier på de både det ene og det andre laget.

- Jeg lever godt med at noen tillegger meg holdninger jeg ikke har. Det får jeg uansett aldri gjort noe med, sier Roar Stokke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling