Drar ikke før LSK lykkes

Lillestrøm-trener Uwe Rösler lover å bli i Lillestrøm til klubben får sportslig suksess. Men en dag vil han trene en europeisk toppklubb - og aller helst i England.

-  Det er ingen hemmelighet at jeg er en stor beundrer av engelsk fotball. Som spiller konkurrerte jeg mot de aller beste. Det vil jeg gjøre som trener også. Men det kan ta mange, mange år, sier Uwe Rösler til Dagbladet.

I Manchester City ble han toppscorer i tre år på rad fra 1995 til 1997. Etter at han ble friskmeldt for kreft, returnerte han til England for to år siden som Citys æresgjest i hjemmekampen mot Middlesborough.

Skal lykkes

Men tida i England vil ikke Rösler snakke om. Nå er det bare Lillestrøm som gjelder.

De tre siste sesongene har laget havnet rundt midten av tabellen. I år vil Rösler ha en plassering blant de fire beste i serien og vinne cupen. Og er det noen som har for vane å nå målene sine, så er det Uwe Rösler.

-  Om Lillestrøm vil, forsvinner jeg i hvert fall ikke før klubben har suksess. Framtida mi ligger her i Lillestrøm og Norge. De støttet meg hele veien da jeg var kreftsyk og ga meg sjansen som trener. Nå vil jeg betale klubben tilbake. Jeg gir meg ikke før vi lykkes, sier Rösler, som har treårskontrakt med Lillestrøm.

Vinnervilje

Noen mente Lillestrøm tok en sjanse ved å gjøre Rösler - som ikke hadde trenererfaring - til hovedtrener etter Arne Erlandsen. Det synes ikke Uwe Rösler.

 STORTRIVES:  Lillestrøm-trener Uwe Rösler har planer om å bli i klubben lenge. -  Framtida mi ligger her i Lillestrøm og Norge. De støttet meg hele veien da jeg var kreftsyk og ga meg sjansen som trener, sier Rösler. Foto: Daniel Sannum Lauten
STORTRIVES: Lillestrøm-trener Uwe Rösler har planer om å bli i klubben lenge. - Framtida mi ligger her i Lillestrøm og Norge. De støttet meg hele veien da jeg var kreftsyk og ga meg sjansen som trener, sier Rösler. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

-  Risikoen var ikke så stor. De kjente meg som spiller og det jeg står for. Lillestrøm visste hva de fikk, sier Rösler.

Det de fikk er en mann med ekstrem vinnervilje - og som vil ta i bruk de fleste virkemidler for å vinne. Har man Rösler som trener, holder det ikke å trene noen timer midt på dagen og deretter gjøre som man vil.

Utradisjonell

Det fikk Lillestrøm-spillerne merke da de ble beordret ut på løpetur klokka 00.45 på natta etter å ha tapt 6- 2 mot Brann i Bergen 16. mai.

-  Jeg har respekt for Norges nasjonaldag, og derfor tok vi restitusjonstreningen med det samme. Spillerne hadde så mye adrenalin i kroppen at de ikke ville fått sove uansett. Og etterpå gikk vi sju kamper på rad uten tap. Folk må være åpne for nye ting, sier Rösler.

Når det tegnes et bilde av ham som en kyniker og hissigpropp, tar han det - ironisk nok - med et smil. For selv om Rösler lyser seriøsitet lang vei, er han ikke nødvendigvis den samme personen utenfor banen som han er på.

Ikke hyggelig

-  Som spiller var jeg ingen hyggelig person på banen, men det var annerledes utenfor banen. Slik er jeg kanskje som trener også. Jeg er ikke en person som klarer å sitte stille på benken.

-  Det er ikke i min makt å bestemme hva folk skal mene om meg. Det som klubben, fansen og folkene rundt klubben mener, er det eneste som er viktig. Det er umulig å gjøre alle til lags, sier Uwe Rösler.

Fra utsiden kan det virke som Rösler og assistenttrener Gunnar Halle utgjør to ytterpunkter - Rösler som den hissige og Halle som den sindige. Slik er det imidlertid ikke, forsikrer Rösler:

-  Gunnar er en annnen type enn meg, men vi utfyller hverandre godt. Og hvis folk tror at Gunnar er laidback, så undervurderer de ham. Han kan fyre seg opp og være impulsiv akkurat som meg.

Perfeksjonist

Selv lytter Rösler mye til folk han beundrer. Denne sesongen har han og assistenttrener Gunnar Halle ofte gått gjennom kampene med Lillestrøm-legenden Tom Lund. I tillegg har han snappet opp tips fra trenerstørrelser som Otto Rehhagel, Glenn Hoddle og Åge Hareide.

-  Jeg har hatt 21 trenere i min profesjonelle karriere, og mange av dem har enorme fotballkunnskaper. Da ville det vært dumt av meg å ikke benytte meg av det, sier Rösler.

Alt kan imidlertid ikke læres bort. Og det Rösler eventuelt måtte mangle, kompenserer han med hans fremste styrke som fotballtrener.

-  Uwe er opptatt av hver lille detalj som kan gjøres bedre. Han henter én prosent her og én prosent der. Å kalle det tysk grundighet blir en klisjé, sier Lillestrøm-manager Jan Åge Fjørtoft.

Var ingen Ronaldo

-  Min styrke som trener er viljen til vinne, det å være profesjonell og kunne lytte til andre, mener Rösler selv. Jeg snakker aldri om svakhetene mine.

Som 11-åring flyttet han hjemmefra og begynte på en av DDRs prestisjefylte elitesportsskoler. Den erfaringen ville han ikke vært foruten for alt i verden.

-  Jeg var definitivt ingen Ronaldo som fotballspiller, men se hvor jeg havnet, sier Uwe Rösler til Dagbladet.