Drastisk grep etter brudd

At Det europeiske håndballforbundet (EHF) ikke har overholdt avtalen om å kaste ut lag ved brudd på smittevernreglene, får nå konsekvenser.

SE SITUASJONEN: Russlands trener beveget seg utenfor den såkalte røde sonen, og hadde fysisk kontakt med generalsekretæren for det russiske håndballforbundet, Denis Bogomolov, i den blå sonen. Her kan du se hva som skjedde. Video: TV 2 SPORT DANMARK Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 61 300 +233
innlagt 122 -13
døde 550 +6
påvist smittet 99 700 000+509.0K
døde 2 140 000 +10.7K
Se mer

De siste dagene har flere brudd på de strenge smittevernreglene i håndball-EM stjålet overskriftene fra mesterskapet. Til sammen har fem lag fått advarsler fra Det europeiske håndballforbundet (EHF).

Russland har fått mest oppmerksomhet etter at landslagstreneren Ambros Martín forlot EM-bobla og brøt regelverket direkte på TV.

Mandag ble også bildene fra den russiske troppens hviledag en snakkis i mesterskapet. Det ble ikke begått noen regelbrudd, men flere reagerte på leker der spillerne blant annet førte en skje videre ved hjelp av munnen.

I går, ga Danmarks kulturminister Joy Mogensen, klar beskjed til Det danske håndballforbundet (DHF) og Det europeiske håndballforbundet (EHF) om å få bedre orden på avviklingen av EM.

- Jeg vil poengtere at det ikke holder om DHF og EHF er uenige om hvordan reglene skal håndheves. De har ansvaret for at sluttspillet blir avviklet etter den stramme protokollen som er satt. Jeg forventer at de får orden på hvordan de håndhever ansvaret de har tatt på seg, sa Mogensen i en uttalelse til nyhetsbyrået Ritzau.

Får konsekvenser

Nå har kulturministerens pekefinger fått konsekvenser skriver den danske avisa BT. Det danske forbundet vil fra og med nå være med og ta avgjørelser ved framtidige brudd på coronaprotokollene.

- Det er ikke tradisjon for at vertslandet sitter ved bordet på den måten, men det her er en spesiell situasjon, og vi er nødt til å sikre at avtalene blir overholdt. Vi kan ikke leve med det lenger. Det er fullstendig uholdbart, forteller president i Det danske håndballforbundet, Per Bertelsen, til BT.

- Rasende

Han er sterkt utilfreds med at EHF bare har gitt advarsler for brudd på coronaprotokollen.

Avtalen mellom arrangørene og den danske regjeringen før mesterskapet, var at alle lag som brøt de strenge protokollene ville bli kastet ut av mesterskapet.

- Vi hadde en klar avtale før EM om hvordan dette skulle håndteres, og det sier jeg til alle medier. Og så tar EHF en helt annen beslutning fordi det er andre personer som styrer selve turneringsavviklingen. Det er helt uholdbart, sier Bertelsen til BT og fortsetter:

- Jeg var rasende på dem første gangen og så ble jeg lei meg dagen etter. Vi skulle aldri vært i en situasjon hvor dette blir en debatt. Jeg er lei av at noen gjør som det passer dem og ikke oppfører seg fornuftig og med respekt for de tingene vi har gjort for at mesterskapet skal avholdes.

EM-SJOKK: Bilder fra den russiske leiren ryster nok en gang håndball-EM. Video: Rødt Kort Vis mer

- Ekstrem sårbar situasjon

Danske håndballeksperter har reagert sterkt på at EHF ikke har opprettholdt avtalen om å kaste ut lag ved det minste brudd på corona-protokollene.

Samtidig som EM avholdes har Danmark stengt delvis ned og innført en rekke strenge restriksjoner. At EHF da ignorerer kravene fra den danske regjeringen for mesterskapet, skaper sterke reaksjoner.

- Truslene, om at enhver overtredelse av sikkerhetsprotokollen ville føre til utkastelse, var tomme. Med EHFs impotente advarsel til de impliserte har forbundet satt seg selv og EM-turneringen i en ekstrem sårbar situasjon, skriver danske TV 2s håndballredaktør Dan Philipsen i en kommentar og stiller spørsmålet alle lurer på:

- For risikoen må nå være reell: Stenger myndighetene ned dette mesterskapet?

Etter planen kan du se de norske håndballjentene mot Nederland i første kamp av hovedrunden torsdag klokka 20.30. Dagbladets TV-sending starter en halvtime tidligere, 20.00.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer