Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Drastiske lønnskutt

Manglende spillersalg tvinger fram store endringer i lønnsnivået i Tippeligaen. Tall fra 2000 viser at klubbene ville gått 135 millioner i minus uten de usikre salgsinntektene. Stabæk er verst. Hele 94 prosent av klubbens faste inntekter har gått til spillerlønninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år har Stabæk ikke solgt én eneste spiller. Dermed sitter klubben igjen med seks øre av hver krone de har tjent, etter at lønningene er betalt. Slikt blir det store underskudd av. Og det til tross for at klubben har solgt en stor aksjepost i reklamegiganten Dinamo, og hatt emisjon i aksjeselskapet. Nå varsler Stabæk-ledelsen lønnskutt på drøye 30 prosent.

Forståelse

- Vi er inne i en prosess der vi prøver å skape en forståelse blant våre spillere for at vi er nødt til å legge om lønnssystemet i klubben. Vi håper å kunne redusere lønnsutgiftene med to tredjedeler av det de er i dag.

- Vi begynner møtene så snart spillerne er tilbake fra ferie, sier daglig leder Gudbrand Fossbråten til Dagbladet.

Klubbforman Erik Loe innrømmer at Stabæk kanskje har vært i overkant ambisiøse når de har inngått kontrakter de ikke sikkert har visst de har hatt råd til.

- Men samtidig var det en periode der vi solgte spillere hvert år. Sett i det lyset er det ikke rart at man budsjetterer med det. At markedet har forandret seg brått, nesten over natta, er en stor utfordring for oss. Men det har ikke vært enkelt å forutse, sier Loe.

- Nå er vi tvunget til å ta den omleggingen. Og det er en prosess Stabæk skal takle med samme entusiasme som vi har hatt med oss hele veien fra 1995 og til i dag.

Stabæks best betalte spiller i år var Tommy Svindal Larsen, med ei månedslønn på svimlende 200000 kroner.

En annen klubb som sliter på grunn av manglende spillersalg, er Bodø/Glimt. Nordlendingene bruker 78 prosent av inntektene sine på lønnsutgifter.

Redningspakke

- Og det har vi vært nødt til å gjøre for å holde oppe det nødvendige nivået på spillerstallen. Ofte må vi betale mer for å holde spillere i Nord-Norge. Og med mindre inntektsgrunnlag i form av sponsorer blir lønnsutgiftene større i prosent hos oss enn hos andre. Til gjengjeld er vi bare tre mennesker i vår administrasjon, sier direktør Tarjei Eck-Hansen i Bodø/Glimt.

I likhet med Stabæk har han likevel et klart mål for neste budsjettår.

- Lønnsutgiftene skal reduseres til 50 prosent av inntektene. Og vi skal ikke budsjettere med spillersalg.

En gruppe på 22 bedrifter i Bodø-området jobber med ei redningspakke som skal tilføre Glimt 26 millioner kroner i løpet av tre år. Går dette i orden, kan klubben beholde blant andre Tom Kåre Staurvik, som er klubbens best betalte spiller med ca. 750000 kroner i årslønn.

NISO-støtte

Petter Belsvik sitter i styret til spillerforeningen NISO. Han mener klubbene i Tippeligaen bør holde seg unna å tukle med allerede inngåtte avtaler.

- Men NISO framhever, særlig overfor unge spillere, at man skal vise moderasjon og nøkternhet når man inngår nye kontrakter. Blir våre krav for store, graver vi vår egen grav. Spillerne er nødt til å forholde seg til en virkelighet med prestasjonsrettet lønn, sier Belsvik til Dagbladet.

<B>DYR 6:</B> Stabæks Tommy Svindal Larsen tjente 1 053 000 i fjor, etter fratrekk.
Hele Norges coronakart