Drastiske NRK-grep

Dropper å reise til Finland med TV-kommentatorer. Vet ikke når Jann Post og Torgeir Bjørn igjen kan være til stede på et verdenscuprenn i langrenn.

BLIR HJEMME: NRK-duoen Torgeir Bjørn (t.v.) og Jann Post. Foto: Terje Pedersen / NTB
BLIR HJEMME: NRK-duoen Torgeir Bjørn (t.v.) og Jann Post. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De som følger ekstremt godt med, kan komme til å merke det. Det blir kanskje mest tydelig hvis vi sitter hjemme over lang tid, sier NRKs langrennskommentator, Jann Post, til Dagbladet.

- Men sånn situasjonen er nå med coronaviruset, blir dette riktig.

TIL KUUSAMO: Therese Johaug og de andre langrennsløperne dro med charterfly fra Gardermoen onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB
TIL KUUSAMO: Therese Johaug og de andre langrennsløperne dro med charterfly fra Gardermoen onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Onsdag reiste Therese Johaug og de andre langrennsløperne fra Gardermoen til Kuusamo i Finland. Til helga er det verdenscupåpning i nordiske grener (langrenn, hopp og kombinert). Men NRK tvinges til å ta drastiske grep, ettersom coronaviruset fortsatt herjer.

Verken Post eller Bjørn drar til Finland. Det gjør heller ikke hoppkommentator Christian Nilssen eller noen av kanalens eksperter - Fredrik Aukland og Johan Remen Evensen. Alt blir kommentert fra Oslo.

NRK vil sende tre journalister og to fotografer. Men de må først fly til Nord-Norge. Deretter kjører de over grensa til Finland og må gjennom flere coronatester.

- Vi har tatt ned reisevirksomheten betydelig, opplyser NRKs sportsredaktør, Egil Sundvor, til Dagbladet.

- Vi reiser til verdenscupåpningen i nordiske grener (med tre journalister og to fotografer). Vi gjør det samme til helgas verdenscupåpning i skiskyting, som går i Kontiolahti. Dette er det eneste vi har planlagt av reiser resten av året, forteller sportsredaktøren.

Til Kontiolahti - som også ligger i Finland - drar Andreas Stabrun Smith, Ola Lunde og Liv Grete Skjelbreid.

SPORTSREDAKTØR I NRK: Egil Sundvor. Foto: Erik Johansen / NTB
SPORTSREDAKTØR I NRK: Egil Sundvor. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer

NRKs langrennssendinger er superpopulære. Tilstedeværelse, og rykende ferske rapporter tett på utøverne, har ligget i den journalistiske naturen. Men nå går kanalen usikre tider i møte.

- Det ble endelig bestemt tirsdag at vi ikke drar til Finland. Kuusamo ligger i Norra Österbotten, og dette blir rødt fra lørdag. Det er besluttet at vi bare skal være til stede på renn i Norge, i alle fall fram til jul, sier Torgeir Bjørn til Dagbladet.

Sundvor forteller at situasjonen er utfordrende, men at NRK har tatt høyde for coronakaoset siden mars. Håpet er likevel å levere en sterk pakke til seerne.

Torgeir Bjørn har vært med i sirkuset siden midten av 1990-tallet og har hatt over 200 reisedager i året. Jann Post kom inn i 2006 og har også hatt for vane å være på reise på denne årstida.

- Heldigvis har vi vært på disse stedene 15-20 ganger tidligere, påpeker Post og sikter til den lokale kunnskapen som fortsatt er mulig å formidle.

Han håper å få ut nødvendig informasjon om utøverne fra Oslo. Men den helt store nærheten til aktørene blir borte.

- Vanligvis går jeg deler av løypa rett før sending for å kjenne på føret, og for å fange opp stemningen hos de ulike nasjonene. Det glipper nå, påpeker Bjørn.

- Jeg håper at tida trekker i riktig retning. Men det er viktig å begrense reisingen sånn smittesituasjonen er nå.

GODE MINNER: Kuusamo og Ruka er kjent for det kalde været. Her jubler Therese Johaug etter seieren på 10-kilometeren i 2018. Foto: Markku Ulander / AP / NTB
GODE MINNER: Kuusamo og Ruka er kjent for det kalde været. Her jubler Therese Johaug etter seieren på 10-kilometeren i 2018. Foto: Markku Ulander / AP / NTB Vis mer

Sundvor forteller at det per i dag heller ikke er planer om å sende kommentatorer og eksperter til Hoppuka og Tour de Ski.

- Vi reiser med langt færre folk enn normalt til ski-VM i Oberstdorf i februar. Per i dag planlegger vi for at det blir mesterskap, sier han.

Post påpeker:

- Vi må bare gjøre det beste ut av det og se hvordan dette ender. Det er lov å håpe at ting snur. Først og fremst for verden sin del.

SUVEREN: Therese Johaug vant 10-kilometeren på Beitostølen med god margin, og nå svarer hun sine svenske rivaler. Video: Kristoffer Løkås. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Utøverne reiste med et eget charterfly fra Gardermoen tidlig onsdag.

Blant hopperne oppsto det drama i morgentimene, da det ble kjent at fire østerrikere og én russer er coronasmittet. Blant de smittede er den tidligere storstjerna Gregor Schlierenzauer, som naturligvis ikke kunne være med hopp-charterflyet fra München til Kuusamo. Onsdag kveld ble det klart at også russeren Mikhail Maksimotsjkin er smittet.

- Dette er en krevende situasjon for alle, uansett yrke, sier Sundvor. Verdenscuphelga på Lillehammer fra 4. til 6. desember ble avlyst på grunn av viruset.

For langrennsløperne venter Davos og Dresden før jul. For NRKs kommentatorer handler det om å brygge seg en kopp kaffe og gjør som alle andre:

Se rennene på TV.

Og kommentere derfra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer