- ET STIMULI: Den internasjonale skiskytterpresidenten Anders Besseberg (t.h) i samtale med den norske landslagslegen Lars Kolsrud i Sotsji. Ifølge Besseberg er det et stimuli som Evi Sachenbacher-Stehle har testet positivt på.
- ET STIMULI: Den internasjonale skiskytterpresidenten Anders Besseberg (t.h) i samtale med den norske landslagslegen Lars Kolsrud i Sotsji. Ifølge Besseberg er det et stimuli som Evi Sachenbacher-Stehle har testet positivt på.Vis mer

- Dreier seg ikke om bloddoping eller EPO

- Hun testet positivt på et stoff i stimulantgruppen.

SOTSJI (Dagbladet): Den norske presidenten i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg, er skuffet over at idretten igjen rammes av en positiv dopingprøve.

Tyske Evi Sachenbacher-Stehle har avgitt en positiv A-prøve.

I Sotsji har hun fjerdeplass på fellesstarten som beste resultat — etter å ha tapt spurtduellen om bronse mot norske Tiril Kampenhaug Eckhoff.

Stimulant Ifølge Besseberg, som bare kjente til nummeret på prøven, og ikke utøverens navn, da Dagbladet snakket med han i Sotsji nettopp, så skal det dreie seg om en prøve som er positiv på et stoff i stimulantgruppen.

- Det dreier seg ikke om bloddoping eller EPO, som er de to tingene vi jakter mest på i IBU, men et stimulant. Da kan det dreie seg om alt fra nesedråper til kosttilskudd. Men en positiv prøve er en positiv prøve, og vi er glade for at de som bryter reglene blir tatt, sier Anders Besseberg til Dagbladet.

- Noen som surrer Han er ikke overrasket over at skiskyttersporten har fått en positivt dopingprøve i den kategorien under OL.

- Vi vil helt sikkert se flere eksempler av utøvere som tester positivt i stimulantgruppen. Det er ofte noen som surrer med stoffer i den gruppen, enten det er bevisst eller ubevisst, sier han til Dagbladet.

DOPTATT: Tyske Evi Sachenbacher passerer et skilt merket med «Doping Control» etter mix-stafetten. Hun har avgitt en positiv A-prøve under OL. Foto: NTB Scanpix
DOPTATT: Tyske Evi Sachenbacher passerer et skilt merket med «Doping Control» etter mix-stafetten. Hun har avgitt en positiv A-prøve under OL. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Men tar de et forbudt stoff, så tar de et forbudt stoff, selv om straffereaksjonene ofte er mye strengere for brudd på bloddoping eller EPO enn på et stimulant.

Uforstående Den internasjonale skiskytterpresidenten viser til en sak fra VM i 2011, da det ukrainske damelaget i stafett ble strøket fordi en av jentene på laget testet posititvt på en forkjølelsesmedisin som sto på forbudslista.

- Gjengangeren når utøvere blir tatt for stoffer i stimulantgruppen er at de aldri skjønner hvordan de kan ha fått i seg stoffet. Men det er topp at de blir tatt. Vi ønsker at våre rene utøvere skal få konkurrere mot andre rene utøvere, sier Anders Besseberg til Dagbladet.

I den norske skiskytterleiren ble nyheten om at Evi Sachenbacher-Stehle har avgitt en positiv A-prøve mottatt uten de store reaksjonene.

- Vi venter med å rakke ned på noen til B-prøven også er klar, sier skiskytternes idrettssjef Per Arne Botnan til Dagbladet.

Startforbud i 2006 Det er ikke første gang 33 år gamle Sachenbacher-Stehle - som byttet fra langrenn til skiskyting for to år siden - har hatt mistanke om juks hengende over seg. I Torino-OL i 2006 fikk hun startnekt skiathlon på grunn av for høy blodverdi.

Hun fikk fem dagers startforbud, men hevdet selv at forklaringen skyldtes at hun naturlig har høye hemoglobinverdier.

Sachenbacher-Stehle har OL-gull i lagsprint fra Vancouver-OL i 2010 og stafettgull fra Salt Lake City i 2002.

Hun har også tre OL-sølv.