Drepende effektiv duo

Ruud van Nistelrooy brukte 93 sekunder på å snu kampen i går. Den andre scoringen hans vil bli husket i hundre år.

Det ville være en grov urett mot Ole Gunnar Solskjær å kalle gårsdagens kamp et soloshow fra Ruud van Nistelrooy. Tross alt leverte Solskjærs høyrefot et Beckham-innlegg av beste merke rett på van Nistelrooys hode etter 62 minutter. Ballen duppet perfekt ned mellom Basel-spillerne Bernt Haas og Murat Yakin. For Ruud var det bare å sette skallen til - og juble for 1- 1, sitt femte Champions-League-mål for sesongen (på fire kamper) og hans 17. Champions League-mål totalt (like mange som Solskjær).

- Det var et kjempefint innlegg fra Ole - akkurat der jeg ville ha det, sier van Nistelrooy.

Der og da stoppet han jubelen fra elleville 30000 sveitsere på St. Jakobs Park. De håpet på en ny britisk skalp etter argentineren Gimenez' 1- 0-scoring da det bare var spilt 31 sekunder - Champions Leagues femte raskeste scoring gjennom tidene. Brasilianeren Gilbert har rekorden da han scoret for Arsenal etter 20 sekunder i 4- 0-seieren over PSV Eindhoven i september.

- Briljant

Men både sjokkåpningen og 1- 1-scoringen var glemt da van Nistelrooy vartet opp med fotballkunsten sin drøye halvannet minutt seinere. På nytt var det Haas og Yakin som ble lurt - i den rekkefølgen. De to sveitserne på 24 og 28 år virket ti år eldre der nederlenderen danset seg forbi, og til slutt bare hadde keeper Pascal Zuberbühler igjen. Fra bortimot død vinkel skrudde Van Nistelrooy ballen inn bak en paralysert målvakt, og høstet applaus fra både de 500 United-supporterne og et sympatisk hjemmepublikum.

- Et aldeles briljant mål. Jeg trodde han skulle legge ballen ut i feltet igjen, men han så åpningen og grep sjansen. Han er en fantastisk avslutter, jeg ser det på trening hver dag, sier manager Alex Ferguson.

- Jeg tenkte at jeg enten måtte legge inn eller avslutte. Jeg så ikke mange medspillere foran mål. Så jeg satset på å skyte, og ballen gikk inn, sier van Nistelrooy - som nå står med 52 scoringer på 62 kamper for United.

Snart rekord

Fire minutter seinere var det van Nistelrooys tur til å servere Solskjær. Han spilte fri kompisen på høyresida, og Solskjær løp nesten halve banen før han roet helt ned, så opp på keeper som sto fem meter unna og dundret inn 1- 3 mellom beina på Zuberbühler og punkterte kampen.

Dermed står både Solskjær og Van Nistelrooy med 18 scoringer i Champions League. Rekorden i Manchester United er Andy Coles med 19. Men han brukte 48 kamper. Solskjær har brukt 64 kamper. Van Nistelrooy har hittil spilt 19...

Både Solskjær og van Nistelrooy fikk klapp på skulderen av Ferguson. Men det var van Nistelrooy sjefen snakket mest om etterpå.

- I angrep er vi alltid farlige, spesielt med Ruud på banen, sier Alex Ferguson.

Slet hardt

Han sendte utpå et mannskap uten skadde David Beckham, Roy Keane, Nicky Butt, Laurent Blanc, Rio Ferdinand, Gary Neville i går. Særlig defensivt var det stor usikkerhet med tre av de fire faste hjemme på sjukelista. Ferguson startet kampen med Wes Brown og John O'Shea som stopperpar. Begge mangler rutine, og ingen av dem er hurtigtog. Basel - ubeseirede på hjemmebane i år og med scoringer i 30 obligatoriske kamper på rad, startet kampen proppfulle av sjøltillit etter tidligere i år å ha slått Celtic og Liverpool. Og United skal være lykkelige for at de slapp unna med 1- 0 til pause - og med elleve mann på banen. Både Paul Scholes og Mikael Silvestre hadde fortjent sitt andre gule kort og dusj før pause. I forsvar sleit O'Shea og Brown voldsomt. Det stabiliserte seg ikke defensivt før Ferguson flyttet Silvestre inn i midten etter pause.

- Vi gjorde det vanskelig for oss sjøl. Vi manglet erfaring i forvar, og måtte kjempe oss gjennom det, sier Ferguson.

Det viste seg å holde. Takket være lagets massive internasjonale erfaring mot urutinerte Basel.

Tøff uke

Det kan bli verre i neste bortekamp. Mot Liverpool i ligaen kommende lørdag. Og for den saks skyld i neste kamp i Champions League-kamp 11. desember. Da kommer Deportivo La Coruna til Old Trafford. Og da møtes David Beckham og Aldo Duscher for første gang i kamp siden den fatale taklingen 10. april i år.

PS: Siste nytt fra Manchester: Ifølge lokalavisa viser Ferguson stor interesse for å kjøpe den brasilianske VM-helten Ronaldinho fra franske PSG når overgangsvinduet åpner etter nyttår...

INNSKRU: Ruud van Nistelrooy overlister keeper Pascal Zuerbühler for andre gang i kampen, etter å ha gjort alt forarbeidet selv.