Dresskrigen er i gang

I går testet Tore Sneli en splitter ny hoppdress som kan bli malen til den norske VM-dressen. Stoffet er stivere, og skrittet lengre. Nå er det sagging som gjelder i hoppbakken.

BAD MITTERNDORF (Dagbladet): Tore Sneli er prøvehopper i helgas skiflygingsrenn i Kulm. I den nye svarte dressen som likner på den Sven Hannawald har prøvehoppet på Lillehammer, fløy Sneli ned til 191 meter på gårsdagens trening.

- Dressen føltes bra. Jeg kjente den gjorde mer motstand i lufta. Nå prøvde jeg ikke den gamle dressen min, men jeg følte at den nye var bedre, sier Sneli.

Nervekrig

Da Dagbladet møtte Sneli, var han sammen med kameraten Stefan Rammerstorfer. Østerrikeren hopper i den omstridte Schneider-dressen. En dress bare østerrikske hoppere så langt har fått tilgang til. Diskusjonen gikk livlig om hvilken dress som har de beste flyegenskapene. Nervekrigen om hvilken nasjon som har de beste hoppdressene raser videre. Da den østerrikske treneren hørte at Rammerstorfer skulle stille opp på bildet for ei norsk avis, ringte han for å prøve å avverge det. Men gutten stilte opp på bildet til slutt. Og Sneli fikk nærkontakt med den meget omtalte hoppdressen.

- Jeg prøvde å blåse gjennom stoffet på den østerrikske dressen. Det var så vidt det gikk. Vi snakket om å bytte dress på treningen, men det spørs om det går, sier Sneli.

Jo mindre luft en dress slipper gjennom, jo bedre flyter den i lufta.

Sagge

Den nye norske dressen kommer fra den tyske fabrikken Meininger. Den norske importøren av Meininger-dressen er Jan Henning Skaret. Samme mann er også Snelis personlige trener. Han håper dressen Sneli prøvde i går er bedre enn de eksisterende dressene de norske utøverne bruker nå.

- Stoffet er stivere. En hoppdress har fem lag med stoff. I et av lagene har vi lagt inn et litt stivere stoff. Det er for tidlig å si om dette gir noe effekt. Det er like viktig at den er sydd riktig, og tilpasset den enkelte hopperen, sier Skaret.

Det de norske hopperne eksperimenterer med nå er å øke skrittlengden på dressene. Reglene sier i dag at dressen ikke skal være større enn seks centimeter i omkrets av ulike deler av kroppen. Er man 30 centimeter rundt overarmene, kan hoppdressen maks være 36 centimeter i omkrets rundt samme sted. Det eneste stedet man kan «jukse» på dette er i skrittet. Når hopperne måles fra skrittet og opp til skuldrene, får man «lengre» overkropp hvis man strutter med brystkassen og hever skuldrene.

- For Snelis del økte vi den lengden med ti centimeter med at han hevet skuldrene og strammet seg opp. Dermed kunne skrittet på dressen bli lengre. Nå ser han ut som en skikkelig sagger. Og det er bra, for da blir bæreflaten større, sier Skaret.

Tester i helga

Da de norske hopperne ble målt i høst, var det ingen av dem som hevet skuldrene og skjøt fram brystkassen. Dermed blir alle de nye norske dressene mer saggete.

- Saggingen gir ikke bare bedre bæreflate, men gjør også at det er mulig reint teknisk å hoppe mer aerodynamisk, sier Skaret.

De norske elitehopperne står over dagens trening i Kulm, og kommer først til mammutbakken seint i kveld. Med seg i bagasjen har Lars Bystøl og Bjørn Einar Romøren to nye dresser.

- De blir nok tatt opp av posen og testet i helga. Det haster med å teste ut så vi rekker å bestille i tide før VM, sier sportssjef Jan Erik Aalbu til Dagbladet.

FIS skal også ha et møte i utstyrskomiteen i helga. Der blir det avgjort om østerrikerne kan bruke de nye dressene sine i VM i Val di Fiemme. Blir de godkjent, vil utstyrskrigen toppe seg enda mer før mesterskapet starter om drøye tre uker.

OPPDRESSET: Tore Sneli (foran) og kameraten Stefan Rammerstorfer med hver sin superdress. Fortsatt vet ingen helt sikkert hvilken dress som flyr best. Østerrikeren bak bruker en dress som ingen andre nasjoner har tilgang på, men Sneli prøver ut en dress fra en tysk fabrikant som lanserer et helt nytt og stivere stoff.