TYDELIGE REGLER: Strømsgodset-trener Ronny Deila mener det er helt nødvendig med regler. Her er han med spiss Peter Kovacs (t.v.) fra fjorårets sesong.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TYDELIGE REGLER: Strømsgodset-trener Ronny Deila mener det er helt nødvendig med regler. Her er han med spiss Peter Kovacs (t.v.) fra fjorårets sesong. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Dressplikt, køkultur og alkoholregler

Sjekk Tippeliga-klubbenes regler.

Forrige uke presenterte Dagbladet de 15 retningslinjene Vålerenga-spillerne forplikter seg til å følge etter at Kjetil Rekdal igjen fikk treneransvaret.

Hos de 15 andre klubbene i Norges øverste divisjon, er det ingen som har et like stramt sett av ordenspunkter.

Her er et knippe regler fra noen av klubbene:

«Kle deg i dress den første fredagen hver måned» (Odd)

«Alle skal møte opp 75 minutter før trening» (Strømsgodset)

«På tur respekterer vi køer. Vis køkultur!» (Tromsø)

«Ingen skal drikke de nærmeste to døgn før kamp» (Sogndal)

- Vi er strenge
Rekdal har høstet både ris og ros for sitt nye regelverk. I Drammen får han støtte.

- Vi er veldig opptatt av å ha veldig tydelige regler på hvordan spillerne skal oppføre seg. Det er kjempeviktig, sier Strømsgodset-trener Ronny Deila til Dagbladet.  

- Hvis du skal ha kontroll på opptil 30 spillere, 30 forskjellige typer, er det viktig å ha en klar, tydelig struktur. De skal bli trygge, og de skal vite hva de forholder seg til, og det er ikke minst viktig for de nye som kommer til oss.

Suksesstreneren sier klubben er streng og tøff på avtaler og tidsfrister. Alle skal møte opp 75 minutter før trening og alle reiser i et fast antrekk.

- Vålerenga har totalforbud mot alkohol i hele sesongen?

- Vi i Strømsgodset er opptatt av at spillerne skal ha totalavhold når kampprogrammet er på sitt tetteste. Men vi er ikke så strikse at vi har noe absolutt forbud hele sesongen. De må kunne kose seg litt, sier Deila.

-Hva synes du om Rekdals regler?

-Kjempebra. Rekdal skal trene en klubb midt i Oslo, hvor mulighetene er mange, og det er lett å gjemme seg bort. Men det er utrolig viktig å bruke energien riktig. Da er det fornuftig at spillerne får klare retningslinjer. Jeg tror det er nødvendig for å skape en stor klubb i en stor by.

Køkultur
En av Rekdals regler går ut på at spillerne ikke kan være ute etter midnatt under sesong.

I Trondheim og på Lerkendal vil ikke klubben legge seg for mye opp i når spillerne kryper til køys.

- Vi har både skrevne og uskreve regler, men de går ikke på når folk skal legge seg, nei, sier daglig leder i Rosenborg Hroar Stjernen.

I Tromsø må spillerne forholde seg til såkalte «Team rules».

- Vår måte å jobbe på er at spillerne selv skal ta innover seg at de er toppidrettsutøvere, og de er selv med på å utforme retningslinjene, sier sportssjef i Tromsø, Svein-Morten Johansen.

I dokumentet som Dagbladet har fått tilgang til, framgår det hva som forventes av spillerne både på og utenfor banen.

Spillerne skal for eksempel hilse på alle ansatte i klubben, inkludert frivillige på kampdagen. Supporterne skal takkes ordentlig etter kampslutt. Og når laget er på reise, skal de oppføre seg som folk, noe som blant annet oppsummeres med dette punktet fra regelsettet:

«På tur respekterer vi køer. Vis køkultur!»

Dressplikt

De fleste tippeligaklubbene oppgir at de ikke har noe skriftlig regelverk - og at de heller ikke føler et behov for det.

Trenerne vil heller snakke med spillerne sine om hva slags oppførsel som forventes.

Fellesnevnerne er krav om gjensidig respekt, at spillerne skal være ansvarsbevisste, og de er opptatt av å danne en prestasjonskultur. Dette arbeides fram gjennom felles samtaler.

- Vi har én regel og det er at det skal vises respekt i alle situasjoner. Det har fungert for oss, sier Hønefoss-trener Leif Gunnar Smedrud.

STILLER KRAV: Vålerengas nye trener Kjetil Rekdals regelverk har fått mye oppmerksomhet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STILLER KRAV: Vålerengas nye trener Kjetil Rekdals regelverk har fått mye oppmerksomhet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer