Eliteserien 2019: Rosenborg-Tromsø

Dressur gjør Botheim enda bedre

Eirik Horneland valgte en B-utgave av Rosenborg og endte opp med tre enkle poeng mot Tromsø. Flytsonen er et godt sted å være.

I OVERKANT SJØLGOD: Erik Botheim (19) scoret hattrick, feiret de to første målene med en protest mot benketilværelsen han stort sett opplever, og fikk klar beskjed om at det ikke er måten å gjøre det på i Rosenborg. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
I OVERKANT SJØLGOD: Erik Botheim (19) scoret hattrick, feiret de to første målene med en protest mot benketilværelsen han stort sett opplever, og fikk klar beskjed om at det ikke er måten å gjøre det på i Rosenborg. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer
  • Rosenborg-Tromsø 5–2 (3–1)

EIRIK HORNELAND VET hva pluss ett hundre millioner kroner er, og må ikke bli fortalt betydningen av tirsdagens returkamp mot slovenske Maribor i Champions League-kvalifiseringen. Derfor visste han at han måtte spare viktige spillere.

Selv om alle obligatoriske fotballkamper er viktige, er ikke alle like viktige.

Klarer tremålscorer Erik Botheim (19) å ta inn over seg at sjølgod dumskap bare tar unge spillere langt i Rosenborg, kan Tromsø-kampen – seier og dressurkurs (Botheim) – fort ha vært en slags pose og sekk-gevinst for RBK-treneren.

AT ERIK BOTHEIM er en ung lovende spiss har vi visst lenge. At sjøltilliten hans matcher potensialet er heller ingen hemmelighet. Men at 19-åringen ikke skjønner hvor grensa for provoserende atferd går – og feiret 3–1 akkurat som han feiret 1–0 selv om Eirik Horneland var så irritert at han følte han måtte gi beskjed og stramme opp gutten etter den første scoringa – vitner om et noe oppblåst sjølbilde.

Derfor redder ikke hattricket han fullførte med 4–1 scoringa Erik Botheim ut av knipa.

Ei heller den moderate feiringa til slutt.

Når du spiller i Rosenborg spiller du ikke for deg selv.

Erik Botheim må lære seg det.

DET ER GREIT å være konsekvent og ha en overbevisning om hvordan fotball skal spilles. Tromsø-trener Simo Valakari har det. Det er greit å ta risiko med ballen i laget, også på egen halvdel. Tromsø gjør det. Men når du blir presset til å gjøre feil – ikke bare en gang, men tre ganger i løpet av de ti første minuttene – er det bare dumt å fortsette å kjøre på uten sikkerhetsnett, som om ingenting har skjedd, som om motstanderen ikke har lest leksene sine og står igjen høyt i banen

1) Fordi Tromsø ikke er Manchester City.

2) Fordi Tromsø-keeper Gudmund Kongshavn ikke har Edersons føtter.

3) Fordi Tromsø ble advart lenge før Kongshavn satt opp Rosenborgs 1–0 med det som i alle sammenhenger var en målgivende pasning. For det spiller ingen rolle at det var 17-år gamle Emil Konradsens Ceide som åpnet døra for RBK-spiss Erik Botheim, da Rosenborg tok ledelsen var det Tromsø spillestil som ga dem (sjøl) målet.

Derfor har Tromsø nå tapt fem av de seks siste bortekampene i Eliteserien.

Derfor har de sluppet inn fjorten baklengsmål på de tre siste bortekampene (0-4 LSK, 1–5 Haugesund og nå 2–5 RBK).

AT ROSENBORG OGSÅ slapp til i overkant mange målsjanser er ikke viktig denne kvelden. Bare poengene. Poengene som holder liv i den trønderske drømmen om enda et seriegull, det femte på rappen og det 27. totalt. Poengene som holder liv i sannsynligheten for topp tre og spill i Europa også neste sommer.

AKKURAT NÅ KAN veien dit synes litt lenger enn veien til Europa Leagues gruppespill denne høsten. Det er fortsatt fem andre lag som vil gjøre alt de kan for om mulig å holde Rosenborg utenfor topp tre i Eliteserien. Men til Europa 2019 er veien kort, det handler bare om å forvalte den 3–1 ledelsen Rosenborg har ved avspark tirsdag kveld.

Klarer de det vil tallene på bunnlinja 2019 være både betydelige og svarte, samtidig som to play off-kamper om retten til å spille i Champions League vil være den ultimate bonusen.

Rosenborg har ikke vært nærmere det forjettede land på ni år.

De neste ukene blir enorme i Trondheim.