Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Drev det mest sofistikerte dopingprogrammet noensinne»

Bevisene mot Lance Armstrong er frigitt.

MANGE BEVISER: I dag ble det lagt fram nye beviser mot den tidligere sykkelkongen Lance Armstrong.  Foto: AP Photo/Christophe Ena
MANGE BEVISER: I dag ble det lagt fram nye beviser mot den tidligere sykkelkongen Lance Armstrong. Foto: AP Photo/Christophe Ena Vis mer

(Dagbladet): Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) publiserte i dag bevisene de har i dopingsaken mot Lance Armstrongs tidligere lag US Postal Service.

I en pressemelding skriver USADA at laget «drev det mest sofistikerte, det mest profesjonaliserte og suksessfulle dopingprogrammet sportsverdenen har sett».

Totalt vitner 26 personer mot Armstrong i saken. 11 av dem er tidligere lagkamerater av Armstrong. De elleve er: Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters og David Zabriskie.

- Bevisene viser at taushetens lov (i sykkelsporten, journ. anm) hva doping gjelder i sykkelmiljøet har blitt knust, men det er mer arbeid som gjenstår. Fra dag en har vi håpt at denne etterforskningen vil føre til at noe lignende aldri vil skje igjen, skriver USADA i pressemeldingen.

STORMER RUNDT LANCE: Lance Armstrong vant Tour de France i 1999 og fikk kyss på kinnet av kona Kristin (t.v.) og moren Linda. Foto: AP Photo/Laurent Rebours
STORMER RUNDT LANCE: Lance Armstrong vant Tour de France i 1999 og fikk kyss på kinnet av kona Kristin (t.v.) og moren Linda. Foto: AP Photo/Laurent Rebours Vis mer

De roser Lance Armstrongs tidligere lagkamerater for å ha vitnet mot ham.

- Det er utrolig modig av rytterne på USPS-laget og andre å stå frem og fortelle sannheten. Det er ikke lett å innrømme ens feil og akseptere straffen sin. Men det har disse rytterne gjort for sportens beste, og for de unge rytterne som håper å oppnå drømmene sine uten å bruke farlige dopingmetoder.

Idrettshistoriens største løgn TV 2s sykkelekspert Ole Kristian Stoltenberg tror dette var siste spikeren i kista for Armstrong.

- Dette må være idrettshistoriens største løgn. Nå begynner lista over vitner å bli veldig lang, og det er vanskelig å se for seg at Armstrong skal kunne kommet renvasket ut av dette, sier TV 2s sykkelekspert Ole Kristian Stoltenberg til Dagbladet.

- Det er vanskelig å sammenligne saken med noe annet. Alle har jo hørt om Armstrong. Han er kanskje større enn navn som Michael Jordan og Tiger Woods. Armstrong er kanskje den største av alle de siste tiåra, sier Stoltenberg.

VITNER:George Hincapie, David Zabriskie, Christian Vandevelde og Levi Leipheimer er tidligere lagkompiser, men vitnet mot Armstrong. Foto: AFP PHOTO / PASCAL PAVANI
VITNER:George Hincapie, David Zabriskie, Christian Vandevelde og Levi Leipheimer er tidligere lagkompiser, men vitnet mot Armstrong. Foto: AFP PHOTO / PASCAL PAVANI Vis mer

Han håper at dette vil være begynnelsen på slutten for hele saken.

- Jeg tror vi endelig går mot en slutt på hele saken. Det er fælt å si det, men Armstrong og hjelperne må ha gjort noe riktig for å klare å holde dette skjult så lenge. Det er vanskelig å kalle det vellykket doping, men de må ha lagt ned mye krefter for å holde det skjult, sier Stoltenberg.

- Det viktige er først og fremst å finne alle de andre som har vært med på dette. Lance er et stort navn, og han hadde kanskje hovedrollen. Men det er viktig å huske at det kan være mange andre som var med. Sportsdirektører som var med i dopingsaker i 1998, skal ikke få være med i dag, sier Stoltenberg.

Hincapie beklager George Hincapie - en av Armstrongs beste venner, og en av de mest respekterte rytterne i sykkelfeltet - innrømmer i dag dopingbruk.

- Tidlig i min profesjonelle karriere ble det klart for meg at det ikke var mulig å konkurrere på det høyeste nivået uten å bruke doping ettersom det var så utbredt, sier Hincapie i en pressemelding til Wall Street Journal.

Sykkelekspert Stoltenberg får støtte av tidligere sykkelproff og TV2-ekspert Mads Kaggestad.

- De har klart å lure dopingkontrollører, og det er bestikkelser inne i bildet. Det er en veldig stygg sak, og det er ganske utrolig at de klarte å få hjelp av de som egentlig skulle stoppe dem, sier Mads Kaggestad til Dagbladet.

- En ting er at ryttere og lagene blir straffet, men jeg mener man etter hvert også må se på folk høyere oppe i systemet. Sykkeldirektører som er innblandet i dopingsaker kan ikke få være med mer, sier Kaggestad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media