Driblefanten med pailabbene

Jesper Mathisen (19) bruker størrelse 47 i sko.

(Dagbladet.no:) Når fotballeksperter her hjemme blir bedt om å ramse opp hvem de tror blir framtidas toppspillere, er de sjelden de unnlater å nevne en nesten to meter høy 19-åring med skostørrelse 47 fra Kristiansand.

Navnet er Jesper Mathisen. Joda, han er sønn av sin far, Startlegenden Svein «Matta» Mathisen. Men det er ikke på grunn av etternavnet Jesper har så mange landskamper for aldersbestemte lag at han ikke engang klarer å huske tallet.

Det skyldes heller teknikken. Skuddet. Kreativiteten. Spilleforståelsen. Jesper Mathisen har det aller meste - bare ikke tillit fra Start-trener Tom Nordlie.

Derfor legger ikke spissen skjul på at han tenker på et klubbskifte.

Ville ikke utenlands

- Det er fair hvis Start ikke synes jeg er god nok. Det får jeg bare godta. Jeg vil understreke at Start er en flott klubb å være i. Men når jeg er ferdig på skolen i midten av juni, kan det være aktuelt å flytte på seg. Men Start er klubben jeg elsker, så et salg er ikke aktuelt, sier Jesper Mathisen til Dagbladet.no.

For klubbfølelsen er så sterk at Jesper sa blankt nei til alle som gjorde framstøt i fjor. Feyernoord var blant klubbene som var interessert, men Jesper valgte heller tre nye år i Start med heller usikre utsikter for førstelagsspill.

- Jeg vil vinne serien med Start, sier han.

Driblefanten med pailabbene

Den bragden klarte pappa Svein i 1978 og 1980 - og Jesper vil ikke være noe dårligere.

- Er det slitsomt å alltid bli sammenlignet med faren sin?

- Jeg får høre det mye, men jeg blitt vant med det. Vi er ganske like som spillertyper, begge liker å drible og er offensive av legning. Men jeg er mye høyere enn han var (Matta er 1.82), og får 20 ganger så mange gule kort.

- Så du er tøffere enn pappa?

- Jeg tror alle i Norge er det, svarer Jesper.

Sønn av sin far

Svein Mathinsen tror imidlertid ikke sønnen føler det er helt uproblematisk å alltid bli målt opp mot sin far.

- Jeg tror helt sikkert han har følt det som en ekstra belastning. Det har blitt stilt forventninger til ham som ikke burde vært der. Når det er sagt er Jesper mye bedre enn da jeg var like gammel, sier han.

- Hvordan vil du beskrive Jesper som spiller?

- Han har en utrolig fin sittestilling på benken, sier Matta med et visst glimt i øyet.

- Jesper kan sikkert bli en kjempegod spiller - men da må han få spille snart.

I år er 19-åringen russ, og ifølge faren den eneste i kullet som legger seg før midnatt hver eneste kveld. Jesper selv ser ikke på alle forsakelsene som noe problem.

- Det blir ikke festing, lite lekser og lite damer, flirer han.

- Men jeg har valgt å satse - fotballen har førsteprioritet. Jeg kjøpte russetøy, men jeg har ikke åpnet posen ennå. Jeg gjør det klokka åtte 17.mai. Russefeiring er uansett ganske harry, mener Jesper.

<B>LITEN TILLIT:</B> Jesper Mathisen er et av de største talentene i norsk fotball, men får lite spilletid på Start. Her er han imidlertid i aksjon mot Midtjylland i Royal League i vinter.
<B>I FARS FOTSPOR:</B> Når man er sønnen til Svein Mathisen og spiller på Start, er det ikke til å unngå at folk forventer litt ekstra. Men Jesper Mathisen tåler sammenligningen.