Drikkepress for EM-jentene

ULM (Dagbladet): - Vi må drikke vann for å ha suksess. Selv tilhører jeg de mer beskjedne, og nøyer meg med tre til fire liter foran hver kamp, sier midtstopper Anne Tønnessen (27) til Dagbladet.

For at prestasjonen på banen skal være optimal, må fotballjentene ha i seg rikelig med drikke både før, under og etter kampene. Både semifinalen og finalen går på ettermiddagen. Det kan bli en skikkelig styrkeprøve for spillerne.

- I 9- 1 kampen mot Canada forrige tirsdag sleit jeg fælt med varmen. Ettermiddagskamper her nede blir ikke noe bedre. Det er bare å slå seg på flaska og fylle opp med vann med karbohydrater, sier Anne Tønnessen muntert.

Tilskuer sist

Da fotballjentene ble slått ut av Italia i EM -97 på Åråsen, var hun bare vanlig tilskuer.

- Likevel var det surt å bli slått ut. Det skal ikke gjenta seg, sier Anne foran kveldens kamp mot Carolina Moraces blå italienere i Reutlingen. Etter EM skal hun heller ikke få gullmedaljen i posten, slik tilfellet var etter Sydney-OL.

- Da ble jeg sendt hjem etter å ha fått hjernerystelse i den andre kampen mot Nigeria. Mamma Signe syntes det var urettferdig at jeg ikke fikk noen medalje, og sendte brev til selveste Samaranch. Litt seinere kom medaljen i posten. Nå håper jeg å spille ut hele mesterskapet, sier Anne foran sin 42. landskamp.

Til daglig jobber hun som hjemmesykepleier på Kolbotn.

- Før det var jeg sykepleier på Aker i ett år. Flere av de eldre jeg besøker i jobben, sa de skulle følge EM-kampene på TV. Jeg vil gjerne hilse til alle, og lover at vi ikke skal skuffe dem, sier Anne.

- Italienerne er mer skuespillere enn tøffinger ute på banen. De er tekniske, men faller som fluer uten at noen er borti dem. I slike situasjoner gjelder det å holde hodet kaldt og ikke la seg irritere, sier Anne.

Seks år gammel begynte hun å spille fotball med gutta hjemme på Sokndal mellom Kristiansand og Stavanger.

Ville helst turne

- Jeg hadde mest lyst til å turne i apparater, men det var forbeholdt gutta. Så ble det fotball i stedet. Nå er jeg 27, har ti års erfaring fra Toppserien og trives godt i Kolbotn, sier Anne.

Av flere suksessgrunner, mener hun samholdet blant landslagsjentene er den viktigste.

- Det er en topp gjeng som alltid drar sammen. Etter fem år på landslaget har jeg ikke opplevd en eneste konflikt. Det er nesten skummelt, sier Anne Tønnessen til Dagbladet.

FUKTIG KVELD: Ragnhild Guldbrandsen (til venstre), Anne Tønnessen og Solveig Gulbrandsen er flinke til å holde væskebalansen. i orden. På hver kamp i EM drikker fotballjentene mellom 50 og 60 liter vann og sportsdrikk.