Drikker seg i form

Det er ventet opp mot 45 varmegrader i sykkelløypene i Aten. Hva gjør Thor Hushovd og de andre norske sykkelhåpene for å være best rustet mot væsketap? De begynner å drikke nå.

For det er ikke nok å føre flaska til munnen først når man setter beina på gresk jord. Da må Thor Hushovd, Gunn Rita Dahle og de andre norske syklistene ha «drukket seg inn» allerede.

Thor Hushovd befinner seg nå på treningsleir i Sør-Frankrike. Der er det ikke bare sykkelformen som prikkes inn: også drikkerutinene skjerpes og terpes.

Kan miste 10 liter

-  Thor kan ikke bare helle innpå. Det er viktig å allerede nå venne kroppen til ekstremt mye væske, ellers kan magen slå seg vrang i Aten, sier Hushovds trener, Atle Kvålsvoll til Dagbladet.

Thor fikk viktig varme- og drikketrening i Tour de France, og Kvålsvoll sier det er viktig å øve seg i temperaturer som er mest mulig lik heten de vil møte i Hellas.

-  I dag har det vært 35 grader her, det er perfekt. Håper det blir enda varmere, sier Kvålsvoll.

Under OLs konkurransedager er 10 liter væske et minimum for Thor Hushovd, og aller helst bør han helle i seg litt mer. Under prøve-OL i Aten i fjor ble det målt væsketap på opptil 10 liter på en strekning på 17 mil. Thor Hushovd skal sykle i over 20 mil, og i Atens vindstille asfaltgater kan temperaturen komme opp mot 45 grader i skyggen.

To drink or not to drink

-  Det blir ille. Blir han dehydrert, er det krise, sier Kvålsvoll.

Det er syklistenes sportssjef Svein Gaute Hølestøl helt enig i. Han mener noen få liter for lite kan bli skjebnesvangert.

-  Å drikke rett kan være forskjellen på medalje og ikke medalje, sier Hølestøl.

Sportssjefen sier at det viktigste blir å få øvd seg såpass, at drikkingen går nesten av seg selv når det nærmer seg OL-start.

-  Det bør bli en rutine å få i seg nok vann, og gå en automatikk i å drikke. Vannflaska må med overalt, sier Hølestøl.

-  Konkurransefortrinn

Gunn-Rita Dahle er ifølge Atle Kvålsvoll den av de norske syklistene som har vært dyktigst og mest profesjonell på dette området. Og selv føler hun ikke noe «drikkepress».

-  Det går ganske greit. Det er bare viktig å drikke jevnt og unngå skippertak. Jeg har alltid drikkeflaska innen rekkevidde, til og med hvis jeg må på do om natta. Jeg er blitt vant til det, sier Dahle.

Men likevel -  heten i Aten blir ekstrem, og hun er spent på hvordan hun kommer til å takle varmegradene. Treningsleir på Mallorca skal venne henne til varmen.

Det er Olympiatoppens Ola Rønsen som har hjulpet syklistene med tilretteleggingen av drikkeprogrammet, og Atle Kvålsvoll tror at Thor Hushovd vil være i (væske)balanse når landeveisrittet sykles 14. august.

-  Jeg føler meg veldig trygg på opplegget. Det kommer til å bli et konkurransefortrinn, sier Kvålsvoll.

PÅ FLASKA: Thor Hushovd er vant til å drikke mye under løp, men skal han nå målet om gull i Aten, må inntaket økes kraftig. - Det kan være forskjellen på medalje og ikke medalje, sier Svein Gaute Hølestøl.