Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk toppfotballs fremtid

«Drillo»: - NTF er viktigere enn NFF

Egil «Drillo» Olsen mener Norsk Toppfotball er viktigere enn Norges Fotballforbund når det gjelder satsing på norsk fotball fremover.

<cutline_content>TYDELIG MENING: Egil «Drillo» Olsen mener at en interesseorganisasjon for toppklubbene er viktigere enn fotballforbundet når det gjelder norsk toppfotballs fremtid.</cutline_content> Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TYDELIG MENING: Egil «Drillo» Olsen mener at en interesseorganisasjon for toppklubbene er viktigere enn fotballforbundet når det gjelder norsk toppfotballs fremtid. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrrige uke var «Drillo» på Deichmanske bibliotek for å diskutere hva som er problemet til herrelandslaget i fotball. Panelet snakket blant annet om spillerutvikling, hvorfor Norge var så gode på 90-tallet, akademier og spillestil.

Da én av publikummerne spurte om hva Norges Fotballforbund (NFF) kan gjøre for at landslaget skal bli bedre fremover, tok «Drillo» ordet.

- Det gjøres mye bra og riktig nå med tanke på utvikling av spillere. Men Norsk Toppfotball (NTF) er viktigere enn NFF hva gjelder satsing på norsk fotball, uttalte den tidligere landslagssjefen.

Han støttes av Jo Bergsvand, tidligere sportssjef i NTF.

MENER KLUBBENE ER VIKTIGE: Tidligere NTF-sportssjef Jo Bergsvand synes spillerutviklingen i Norge blir bedre og bedre, og at NFF nå har innsett at klubbene er de viktigste bidragsyterne for å påvirke spillerne.
Foto: Arash A. Nejad /SCANPIX
MENER KLUBBENE ER VIKTIGE: Tidligere NTF-sportssjef Jo Bergsvand synes spillerutviklingen i Norge blir bedre og bedre, og at NFF nå har innsett at klubbene er de viktigste bidragsyterne for å påvirke spillerne. Foto: Arash A. Nejad /SCANPIX Vis mer

- Spillerne er i klubbene sine 95 prosent av tiden og 5 prosent av tiden på landslagene sine, sier Bergsvand til Dagbladet.

Bergsvand, nå leder av fotballgruppa i Kjelsås, mener det er NFF selv som har satt seg i denne posisjonen.

- De vil ha en utviklingsmodell som skal eksistere for alle. Det fungerte før, da var du mer avhengig av frivilligheten. Nå blir klubbene mer profesjonelle. Det er ikke noe gærent i NFFs modell, men det foregår så bra utvikling i klubbene at NFFs rolle i å fortelle dem hva som skal gjøres, ikke er så viktig lenger. Kompetansen sitter i klubbene, mener Bergsvand.

Ønsker å bygge broer

Han mener at det politisk sett er et ønske om å bygge så mange broer som mulig mellom NFF og NTF, men at det har tatt tid for NFF å innse at klubbene er de viktigste bidragsyterne for å påvirke spillerne.

- I tillegg har akademiklassifiseringen blitt akseptert av NFF. Det var en utfordring en lengre periode fordi det var en politisk sak rundt det, men NFF har nå innsett at NTF har kompetanse, fortsetter Bergsvand.

- Hvordan er egentlig forholdet mellom NFF og NTF?

- Det kunne ha vært bedre, men det er skapt en større forståelse for at systemene er avhengige av hverandre, mener Bergsvand.

Fotballpresident Terje Svendsen uttaler til Dagbladet at NFF og NTF har et godt samarbeid, og at de snakker mye sammen, men svarer hverken ja eller nei på spørsmål om han er enig med Drillo i at NTF er viktigere enn NFF når det kommer til satsing på norsk fotball.

- Man må nyansere det i forhold til hvordan norsk fotball er organisert. God kompetanse og kapasitet i breddefotballen er viktig for å få frem flest mulig toppspillere, svarer Svendsen på spørsmålet, og legger til:

GODT SAMARBEID: Fotballpresident Terje Svendsen mener NFF og NTF samarbeider godt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GODT SAMARBEID: Fotballpresident Terje Svendsen mener NFF og NTF samarbeider godt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- NTF i seg selv er ikke viktige, det er i klubbene utviklingen skjer.

Nytt selskap

Nå snakkes det om at NFF og NTF skal samarbeide om et nytt prosjekt: Elitefotball Norge. Selskapet vil ha fokus på toppfotball. Dette skal bli et kompetansesenter og det øverste organet for toppfotball i Norge.

- Elitefotball Norge skal handle om å slå sammen og utnytte ressursene som er tilgjengelige i norsk fotball på en optimal måte. Økonomisk sett mener jeg dette er positivt, men det må ikke bli en politisk sak ut av det, sier Jo Bergsvand.

«Drillo» har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!