Drillo blir mangemillionær

Drillo blir søkkrik på sin suksess med det norske fotballandslaget. Uansett hva som måtte skje i VM, så vil Egil Olsens økonomiske framtid være sikret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Eventyret Drillo dreier seg om mer enn sportslig suksess. Gjennom sine resultater, sin profil, sine analyser og sin kløkt har Egil Roger Olsen skapt seg et merkenavn han kan leve stort på resten av livet. Den nøysomme fotballakademikeren er i ferd med å opparbeide seg en rikdom han neppe våget, og kanskje heller ikke gadd, drømme om for få år siden.

Hemmelig lønn

Da Egil Olsen fikk jobben som landslagssjef, var det i første omgang nærmest som vikar. Det tok imidlertid ikke lang tid før Norges Fotballforbund (NFF) så at rett mann var havnet på rett plass. Med resultater som forbløffet en hel fotballverden, havnet Drillo kjapt på lønningslister med lengre holdbarhet.

Hvor mye NFF i dag betaler Egil Olsen ønsker ikke forbundet å svare på.
- Avtalen er hemmelig, sier generalsekretær TrygveBornø.
Men noe vet vi. Egil Olsen hadde i 1996 en inntekt etter fradrag på 2,3 millioner kroner fra ulike oppdragsgivere. Trolig vil likningen for 1997 vise langt høyere summer når den legges ut til høsten. VM-oppkjøringsåret 1997 var et på alle måter lønnsomt år for landslagstreneren.

Sponsing

Egil Olsen har de siste årene stilt opp for et utall sponsorer - noen av dem har han personlig hatt avtale med, andre har fulgt med på kjøpet i henhold til avtalen med NFF. Bama og Postbanken er eksempler på det siste. I tillegg bruker landslaget utstyr fra Umbro.

Men fotballforbundet har strukket seg langt i å gi Olsen nær frie tøyler til å skaffe seg egne sponsoravtaler. Eneste begrensning er at avtalene ikke kolliderer med sponsoravtaler forbundet har fra før.

Egil Olsen vil for eksempel ikke kunne reklamere for både Umbro gjennom forbundet og Adidas privat.

Drillo på pinne

Knapt noen her i landet har et navn som er mer kjent enn Egil «Drillo» Olsens. Å feste bedriftens logo på mannen, er svært attraktivt.

Drillo har imidlertid selv holdt igjen. Men produkter som gummistøvler, byggvarehus, iskrem og ukebladet Se & Hør, har han åpenbart vært villig til å tjene penger på.

  • Se og Hør-avtalen skal være verdt rundt 300000 kroner.
  • Drillo kjører Rover. Heller ikke det er noen tilfeldighet. Norges Fotballforbunds ledelse har en sponsoravtale med BMW og Rover. Standsmessig skal det være.

Hans reklameverdi er stor, betalingen deretter. Men Drillo har valgt å si nei til mange forespørsler, og dermed har han ikke utnyttet potensialet fullt ut. Det ser vi blant annet ved å sammenlikne med for eksempel skiesset Bjørn Dæhlie. Dæhlie tjente seks ganger så mye som Olsen i 1996.

Mye å hente

Ifølge Hans Geelmuyden i PR-byrået Geelmuyden.Kiese, har landslagssjefen fremdeles mye å hente:

- Det første han må gjøre er å komme seg ut av dette landet. Her blir alt til gråstein. Det er internasjonalt, ikke i det norske markedet, pengene finnes. Olsen må internasjonaliseres.
Det er ikke bare som vandrende reklameplakat næringslivet setter pris på Egil Olsen. Hans evner som strategisk planlegger med oppsiktsvekkende resultater gjør ham til en populær foredragsholder. Næringslivet betaler gjerne 50000 kroner for et av hans foredrag.

- Hans type kunnskap kan brukes på mange områder. Resultatene viser at han klarer å tenke langsiktig. Det er etterspurt i næringslivet, sier Hans Geelmuyden.

Gullfugl

Aksjer har ikke vært Egil Olsens greie. Inntil for tre måneder siden. Da gikk Olsen med 80000 kroner som innsats inn i selskapet Association Football Technology. Selskapet tilbyr fotballfaglig stoff i moderne CD-ROM-løsninger. Bak selskapet står Drillo-elev Jarle Børrestad. På aksjonærlista finner vi foruten Drillo også påtroppende landslagssjef Nils Johan Semb og analysemedarbeideren og tallknuseren Øivind Larsen.

Mye tyder på at Egil Olsen gjennom prosjektet har skutt gullfuglen. Gjennom en rettet emisjon hvor selskapet henter inn 1,5 millioner kroner, prissettes hele moroa til 7,5 millioner. Egil Olsens 16 prosents andel verdsettes dermed til 1,2 millioner kroner.
De 80000 kronene han satset tidligere i vår, har med andre ord virkelig fått bein å løpe på. CD-ROM-plata legges nå ut for salg blant annet i Narvesen, og vil blant annet gi direkte tilgang til Drillo under VM.

Tross en del journalistiske innvendinger har Sporten i NRK brukt landslagssjefen som sidekommentator så ofte de har kunnet. Olsen er til tider nærmest fast inventar ved siden av Arne Scheie og hans kolleger.

Mellom permer


- Det dreier seg om ti kamper i året, sier sportssjef Viggo Johansen. Han nekter å fortelle hvor mye landslagssjefen får for jobben. Trolig blir det en håndfull titusener i løpet av en sesong.
Forholdet mellom Egil Olsen og TV2 har til tider vært en smule anstrengt, andre medier har lettere fått del av Olsens tid. Se & Hør er nevnt, i tillegg har han egen spalte i flere regionaviser. For å skrive ti brev fra VM får Drillo over 200000 kroner fra Adresseavisen, Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende.

En skriveglad Olsen er i tillegg sikret noe royalties gjennom flere fotballbøker han har begått. I fjor kom i tillegg boka hvor Olsen selv er hovedperson. «Drillo» er skrevet av Odd Harald Hauge og er solgt i 13175 eksemplarer. Som en velvillig bidragsyter til boka, skal Olsen motta en provisjon mellom fem og ti prosent av salget. Det betyr at han ligger an til å tjene rundt 250000 kroner på boka.

Millioner i vente

Egil Olsens økonomiske framtid er gullkantet. Han har allerede fått et tosifret antall jobbtilbud fra utenlandske klubber og landslag. Flere vil komme når VM i Frankrike er over.

Feitest var trolig tilbudet fra Olympique Marseille. Så seint som for ett år siden var frankofile Olsen i samtaler med eieren og milliardæren Robert Louis-Dreyfus, som også er toppsjef i Adidas-konsernet. En eventuell avtale med en rik toppklubb av Marseilles merke, ja kanskje til og med Marseille, vil garantert gi årlige inntekter på flere titalls millioner kroner for Olsen.

At noe slikt kommer til å skje når kontrakten med det norske landslaget går ut 1. august, er slett ikke usannsynlig. Egil Olsen har ved flere anledninger gitt uttrykk for at han kan tenke seg å utøve treneryrket også utenfor landets grenser. Men ikke for langt: Da tilbudet om å bli landslagssjef for Vietnam kom, takket han høflig, men bestemt nei.

<B>RIK:</B> Egil Olsen har ikke alltid vært noen rik mann. Ikke før han ble landslagstrener i fotball. Nå tjener han millioner av kroner i året, og har et inntektspotensial som gjør at han vil tjene meget godt også etter VM i Frankrike.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer