Drillo frykter uflaks og denne unggutten

- Dommere slutter aldri å overraske meg.

KOMMENDE TOPPSPILLER: Christian Eriksen imponerte mot John Terry og England i februar, og har fortsatt med det i tiden etter. Egil Olsen trekker fram ham som en av spillerne Norge må se opp for.Foto: SCANPIX/AFP/PAUL ELLIS
KOMMENDE TOPPSPILLER: Christian Eriksen imponerte mot John Terry og England i februar, og har fortsatt med det i tiden etter. Egil Olsen trekker fram ham som en av spillerne Norge må se opp for.Foto: SCANPIX/AFP/PAUL ELLISVis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Norge har blitt rammet av skader før møtet med Danmark. Jon Knudsen er definitivt ute, og John Carew og Tom Høgli kan begge ryke før avspark på Ullevaal neste helg.

Det bekymrer ikke Egil Drillo Olsen, for som han sier: Skader er en del av gamet.

Det han imidlertid frykter, er det han ikke kan kontrollere: Flaks, uflaks og dårlige dommere.

- I en kamp som dette frykter jeg mest uflaks. Feil idømt straffe eller feil idømt utvisning og slike ting, det er det jeg frykter mest, sier Drillo, og puster tungt da en journalist lurer på om utvisningen av Robin van Persie mot Barcelona er et godt eksempel på noe sånt.

- At det går an, tenker jeg da. Dommere slutter aldri å overraske meg, sier Drillo.

Skjevt fordelt hell
At Drillo frykter uflaks vil kanskje heve noen øyenbryn, for landslagssjefen har ikke akkurat rykte på seg for å slite med medvinden etter sine suksessrike år som Norges trener.

Drillo-flaksen er litt oppskrytt, mener han selv.

- Den eneste måten du kan måle flaks på, er sjansestatistikk opp mot målprotokollen. Der kommer vi ganske jevnt ut, men det som er rart er at det har fordelt seg såpass skjevt. Vi har hatt mye uflaks i et par kamper, og så har vi hatt litt flaks i ganske mange, sier han under dagens presentasjon av troppen til oppgjøret mot Danmark.

- I kvalikkampene vi har vunnet har vi hatt litt flaks fordi vi har vunnet dem alle hårfint på sjanser, noe som gjerne gir uavgjort, men så  har vi hatt marginene på vår side, sier Drillo.

Stjerneskuddet Eriksen
Uansett, landslagssjefen er selvfølgelig vel så opptatt av hva Norge møter i motstanderen Danmark, enn hva som eventuelt kan komme av marginer og uhell.

UNDER KONTROLL: Egil Drillo Olsen med lista over de 19 spillerne som skal møte Danmark.  Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet .
UNDER KONTROLL: Egil Drillo Olsen med lista over de 19 spillerne som skal møte Danmark. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet . Vis mer

Drillo har sett Danmark mye det siste året, og føler han har kontroll på hva som venter landslaget 26. mars.

- Det er en kamp med større interesse enn en vanlig kamp, en kvalikkamp mot en motstander som fenger litt. Den er ekstra viktig i den forstand at laget som vinner har tatt et langt skritt mot kvalifisering til mesterskapet, sier han.

- Jeg har sett de fem siste kampene deres. I de fem har de variert fra det helt eminente til det helt middelmådige. Det har svingt en del, og er et lag som skiller seg veldig fra oss. De spiller på fot, er omstendelige, og truer ikke bakrom - med ett unntak, Dennis Rommedahl. Det er på mange måter et type lag som vi er vant til å møte, og som vi også ofte liker å møte, sier Drillo.

Når det gjelder spillerne på motstanderlagene, er Danmark også et lag i generasjonsskifte.

Da assistenttrener Ola By Rise fikk rapporten etter Danmarks knappe tap for England, var den stappfull av skryt av en 19-åring, stortalentet Christian Eriksen. Drillo trekker fram Eriksen og en veteran når han blir bedt om å peke ut de som truer.

- Eriksen har kommet som et nytt stjerneskudd, en mellomromsspiller med god ballkontroll, gode finter og bra blikk. I tillegg har du Dennis Rommedahl, som er bakromsspilleren deres, han er viktig for danskene. Han har stor fart og er flink til å starte, men de har ingen flere bakromsspillere, da, sier landslagssjefen, som likevel fastslår at det ikke er noen grunn til å undervurdere danskene.

- Danmark var helt på høyde med Portugal veldig lenge, det var en merkelig kamp. Jeg hadde 1-0 i sjanser til Danmark etter en halvtime, Portugal hadde ingenting, og så får portugiserne plutselig to kanonpasninger fra dansker - støttepasninger som bare var å putte i mål, omtrent. Det var i løpet av ett minutt. Men bortsett fra det var ikke Danmark så mye dårligere enn Portugal. De har tapt noen landskamper på håpløse feil, bakoverfotball. En ting er å spille bakover, men det å spille den 25 meter bakover til motspiller, det er aldri lurt. Jeg tror jeg har et veldig godt bilde av Danmark, men de varierer, sier han.

Ikke så avhengige av Carew
John Carew må kanskje kaste inn håndkleet mot Danmark, men landslagsledelsen forholder seg til at Stoke-spissen vil bli klar.

Uansett tror ikke Egil Olsen at det trenger å bety altfor mye.

- Vi har gode resultater også uten Carew, så vi er kanskje ikke så avhengige av ham som vi var for noen år siden. Moa var veldig god før han dro til Tyskland, og holder nivået, så han kan bli viktig for oss, sier Drillo.

- Vi mister litt luftstyrke uten Carew, vi mister litt fart. Og vi mister kanskje litt frykt fra danskenes side også, ettersom de nok er litt redde for hans styrke og luftstyrke. Han er viktig sånn sett, sier han.

- Det er en relativt liten tropp, var det andre som var nær en plass?

- De som var nærmest nå, det var de som har vært med tidligere, en Per Ciljan (Skjelbred), en Petter Vaagan Moen eller Morten Moldskred som var med sist. Det er få endringer denne gangen, men vi har fått et par forfall som gjør at vi får inn Thomas Rogne og Jonathan Parr, sier Drillo til Dagbladet.

- Vi er i Norge, så skulle vi få en skade på en spiller så er det veldig lett å ta inn en ny en. Vi har tatt inn en ekstra back med tanke på Tom Høgli, hvis ikke hadde vi trolig bare tatt ut 18, sier han.