FÅR SJANSEN MOT ZAMBIA: André Hansen og Magnus Lekven var begge ubenyttede reserver mot Sør-Afrika tirsdag. Lørdag får begge spilletid mot Zambia, for Hansen blir det debuten med flagget på brystet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FÅR SJANSEN MOT ZAMBIA: André Hansen og Magnus Lekven var begge ubenyttede reserver mot Sør-Afrika tirsdag. Lørdag får begge spilletid mot Zambia, for Hansen blir det debuten med flagget på brystet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Drillo har brukt 47 landslagsspillere på ett år

André Hansen blir nummer 48.

CAPE TOWN (Dagbladet): I perioden 1990-1998, da Egil Drillo Olsen var landslagssjef første gang, benyttet han totalt 81 forskjellige spillere.
 
Siden Norge møtte Danmark i Thailand 15. januar i fjor, har han gitt landskamper til 47 mann.
 
Mot Zambia på lørdag blir Odd-keeper André Hansen nummer 48.
 
- Det blir superartig, gjør det ikke det, da? Jeg gleder meg, sier Hansen før landslagsdebuten.
 
Jarstein usikker
Ettersom Rune Almenning Jarsteins hånd fortsatt er stiv og hoven etter smellen han fikk i storkampen sin mot Sør-Afrika på tirsdag — Jarstein trente med utespillerne i Cape Town i dag — ligger det an til at Hansen kan få spille hele oppgjøret mot de regjerende Afrika-mesterne i Ndola.
 
Drillo har uansett garantert ham minst én omgang i det som blir 23-åringens første landskamp.
 
- Den første av mange?
 
- Det får vi håpe. Det er i alle fall målet mitt, sier Hansen, før han blir skutt god av landslagets keepertrener Frode Grodås.
 
- En vitaminboost  
Den andre spilleren som var ubenyttet reserve mot Sør-Afrika i den første kampen, var Esbjergs Magnus Lekven. Han fikk sin landslagsdebut i fjor vinter, da Drillo tok han med i januartroppen som reiste til Thailand.
 
Mot Zambia får han igjen spilletid av Egil Drillo Olsen.
 
- Det blir deilig å spille fotball igjen. Det er det vi alle her vil, sier telemarkingen.
 
Lekven — som blir 25 år dagen etter Zambia-kampen - er glad for Drillos vilje til å satse på unge profiler, noe landslagssjefen beviste gang på gang i fjor høst.
 
- Ja, det er en vitaminboost. Det er veldig positivt at så mange får prøvd seg, og vist hva de står for. Det er meget bra for Norges del, og for framtida. Så gjelder det selvfølgelig å gripe sjansen når man får den, men det er jo opp til oss selv.
 
- I overkant tøff matching  
Toppfotballsjef Nils Johan Semb blir ikke altfor overrasket når han får høre mengden spillere Drillo har brukt på 12 måneder.
 
- Tallet er så ekstremt høyt nettopp fordi vi har sånne samlinger. Det har vært opp mot 20 debutanter på de to siste vinterturene, sier Semb.
 
- Når det er sagt: Disse tiltakene er utrolig viktig. Nå har vi truffet to år på rad, både i Bangkok i fjor og her nå. Vi får mange gode svar, både på hvem som kan ta nivået, og hvem som er et stykke unna.
 
Etter seks år uten vinterturnering gjenopptok Norges Fotballforbund tradisjonen da de sendte et Skandinavia-basert landslag til Thailand i 2012. I år er det altså Sør-Afrika og Zambia som står på kartet.
 
- Det er Afrika, Thailand og Gulf-området som er de tre beste alternativene for disse turene også i åra som kommer. Kina har også vært på oss, der er jeg mer skeptisk, men damelandslaget er der nå, så vi får høre de siste erfaringene deres når de kommer hjem, sier Semb.
 
Samtidig: Til tross for at landslaget slo Sør-Afrika på tirsdag, ser toppfotballsjefen at Norge denne gangen har valgt motstandere av knalltøft kaliber — rett før disse skal ut i det viktige Afrikamesterskapet.
 
- Sør-Afrika og Zambia er i overkant tøff matching for oss, sier Semb.
 
- De er toppede, afrikanske lag som spiller på høyt nivå, mens vi kommer fra en måneds ferie. Vi må tenke på det når vi evaluerer spillerne, for det kan være litt urettferdig når forutsetningene for lagene er så forskjellig.

SJU DEBUTANTER: Landslagssjef Egil Drillo Olsen viste fram alle de sju debutantene i troppen ved ankomst solfylte Cape Town. Fra venstre: André Hansen, Ruben Kristiansen, Yann-Erik de Lanlay, Mohammed Fellah, Marcus Pedersen, Fredrik Semb Berge og Jørgen Horn.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SJU DEBUTANTER: Landslagssjef Egil Drillo Olsen viste fram alle de sju debutantene i troppen ved ankomst solfylte Cape Town. Fra venstre: André Hansen, Ruben Kristiansen, Yann-Erik de Lanlay, Mohammed Fellah, Marcus Pedersen, Fredrik Semb Berge og Jørgen Horn. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
ROBBEN ISLAND-BESØK Toppfotballsjef Nils Johan Semb og landslagsspillerne fikk se fengselet der Nelson Mandela tilbrakte 18 år i går. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ROBBEN ISLAND-BESØK Toppfotballsjef Nils Johan Semb og landslagsspillerne fikk se fengselet der Nelson Mandela tilbrakte 18 år i går. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
STIV OG HOVEN: Rune Almenning Jarstein kan bli spart mot Zambia lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STIV OG HOVEN: Rune Almenning Jarstein kan bli spart mot Zambia lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer