Drillo imponert over tent og toppet Kroatia

- Veldig overrasket over laguttaket, og at de orket så mye.

||| ZAGREB/OSLO (Dagbladet): Kroatia - Norge 2-1.

Norge hadde muligheten til å klatre inn blant verdens ti beste fotballnasjoner - statistisk sett - med seier på fryktinngytende og falleferdige Stadion Maksimir i Zagreb.

Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen lot imidlertid Fifa-ranking være Fifa-ranking, og benyttet muligheten til å prøve ut flere nye spillere. Blant dem Markus Henriksen - den yngste landslagsdebutanten på 28 år.

Mot et nært toppet og ballsikkert kroatisk lag ugjestmilde omgivelser, ble det ingen takknemlig debut for 18-åringen som ikke fikk utrettet særlig mye de 45 minuttene han spilte. Det samme var tilfelle for en annen urutinert herremann, Ruben Yttergård Jenssen, som sammen med Henriksen ble ofret i pausen for de etablerte førstevalgene Henning Hauger og Christian Grindheim.

Henriksen tok opplevelsen som god læring.

- Vi møtte et meget godt lag - trolig topp 10 i Europa. Det var tøft, lærerikt og veldig artig, sier debutanten til Canal+.

Overrasket over laguttak
Drillo innrømmer at han ble tatt litt på senga av kollega Slaven Bilic sitt laguttak, men understreker at det fortsatt var viktigst å tenke på seg selv.

DRØMMESTART: Moa (midten) raget høyest på en presis dødball fra Espen Ruud, og styrte Norge i føringen mot Kroatia.Foto: SCANPIX/AP Photo/Filip Horvat
DRØMMESTART: Moa (midten) raget høyest på en presis dødball fra Espen Ruud, og styrte Norge i føringen mot Kroatia.Foto: SCANPIX/AP Photo/Filip Horvat Vis mer

- Vi ble veldig overrasket over laguttaket deres, og at de orket og ville så mye i en treningskamp etter å ha spilt kvalikkamp på lørdag, sier Drillo på pressekonferansen.

- Vi var mest opptatt av oss selv, og jeg synest vi klarte oss helt greit, understreker landslagssjefen.

Både han og spillerne var klare på at kroatene var den sterkeste motstanderen Norge har stått overfor på en fotballbane i 2010.

- De er det beste laget vi har møtt i år. Det første spillerne sa etter kampen var at Kroatia er bedre enn Portugal, forteller Drillo.

Ruud tok tak
Etter en frisk kroatisk åpningsoffensiv var det Norge som først fikk uttelling. 20 minutter ut i kampen fikk Norge et frispark ute på venstresida i god innleggsposisjon, som vanligvis tilsier Morten Gamst Pedersen eller John Arne Riise.

Overraskende nok var det høyreback Espen Ruud som påtok seg ansvar, og det utførte han på perfekt vis da han fant hodet til Moa mellom høyreiste kroater. Hannover-spissen styrte ballen elegant forbi Stipe Pletikosa og bort i lengste hjørne.

Da så plutselig alt så mye lysere ut sett med norske øyne.

Slet på dødball
Men Drillos nykomponerte lag hadde store problemer på defensiv dødball, og det skulle straffe seg 35 minutter ut i kampen da klassebacken Darijo Srna klinket til på frispark.

SKLED: Rune Almenning Jarstein mistet fotfestet da han skulle kaste seg etter Niko Kranjcars avslutning, som endte med 2-1.Foto: Erlend Aas / Scanpix
SKLED: Rune Almenning Jarstein mistet fotfestet da han skulle kaste seg etter Niko Kranjcars avslutning, som endte med 2-1.Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Mario Mandzukic dukket opp på første stolpe og forstyrret Rune Almenning Jarstein. Muligens var han borti den, men målfarlige Srna ble kreditert scoringen, og lagene var like langt.

- Det som overrasker meg at vi slet så mye på defensiv dødball. Vi har ikke slitt så mye før i år som det vi gjorde i denne kampen, sier en lettere bekymret landslagssjef.

Det var et resultat som sto seg til pause, noe Norge kan takke en solid Jarstein for.

- Vi var veldig heldige som hadde 1-1 til pause, medgir Drillo.

Leken Kranjcar
Etter hvilen ble det som i privatkamper flest - noe redusert på grunn av stadig flere bytter.

Det var en situasjon hjemmelaget taklet best til å begynne med. Fire minutter ut i annen omgang viste Niko Kranjcar klasse da han danset og fintet seg gjennom det norske forsvaret. Vadim Demidov ble grundig lurt av en lekker skuddfinte, og da Rune Almenning Jarstein tilsynelatende skled da han skulle gå etter Kranjcars avslutning, endte det med et nytt baklengsmål.

- Det var surt med det siste målet. Jeg tror jeg hadde tatt den om jeg ikke hadde sklidd, så det irriterer meg, sier Jarstein til Canal+.

Positiv Ruud - god Jarstein
Norge hadde ikke noe tilsvar på kroatenes snuoperasjon, og da endte det med en fortjent seier til hjemmelaget, selv om Erik Huseklepp trolig kommer til å gruble lenge på hvordan han klarte å ta så dårlig vare på John Arne Riises bortimot ferdigscorede innlegg.

OVERRASKET: Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen var overrasket over at Kroatia stilte såpass sterkt som det de gjorde, men synes likevel at Norge kom greit fra det i Zagreb.Foto: Erlend Aas / Scanpix
OVERRASKET: Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen var overrasket over at Kroatia stilte såpass sterkt som det de gjorde, men synes likevel at Norge kom greit fra det i Zagreb.Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Vi ble litt bedre i annen omgang. Vi skapte en målsjanse og var bedre defensivt, sier Drillo, som trekker fram innsatsen til Espen Ruud og Rune Almenning Jarstein umiddelbart etter kampen.

- Espen Ruud var veldig positiv, og jeg er glad for at Jarstein sto en god kamp. Når vi har gått igjennom analysen, blir det sikker grunn til å rose flere spillere også, mener landslagssjefen.