Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Drillo koste seg da spissene hans møtte veggen på trening

- Noe av det beste jeg har sett.

FERDEN MOT MARACANA:  - Det hadde vært litt ålreit for meg personlig også, om vi kom til VM, sier Egil Drillo Olsen før kvalifiseringsåpningen i Reykjavik. Foto: Bjørn Langsem
FERDEN MOT MARACANA: - Det hadde vært litt ålreit for meg personlig også, om vi kom til VM, sier Egil Drillo Olsen før kvalifiseringsåpningen i Reykjavik. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Fotballstudio kl. 20.45: Island - Norge

REYKJAVIK (Dagbladet): Det er 12 år siden forrige gang landslaget var i sluttspill, det er 14 år siden Norge slo Brasil i Fotball-VM, og det er 614 dager til VM i 2014 sparkes i gang - nettopp i Brasil.

Klokka 20.45 i kveld, på Laugardalsvöllur i Reykjavik, slås de første norske pasningene i retning Maracana stadion i Rio de Janeiro.

Dit vil Drillo føre nasjonen.

- Fotballen er så stor i landet vårt. Vi er kanskje et av de mest fotballinteresserte landene i hele verden, sier landslagssjefen til Dagbladet.

- Da betyr naturligvis et sluttspill voldsomt mye - både for det norske folk og for oss som holder på med dette her. Så ja, det hadde vært stort om Norge kom til VM i Brasil. Og litt ålreit for meg personlig.

Drillos siste sjanse
I tillegg til kveldens motstander Island, må Norge forsere Slovenia, Sveits, Kypros og Albania for å komme til Brasil i 2014.

- Det sier seg selv: Denne kvalifiseringen her blir noe av det tøffeste jeg har vært igjennom. For hvis det går galt, er det alltid sånn at du får en sjanse til. Men det gjør ikke jeg, sier 70 år gamle Drillo når Dagbladet møter ham i et gråbrunt, trist konferanserom i Reykjavik.

- Det er min siste sjanse. Ikke til å få oppleve Brasil, det kan jeg gjøre seinere uansett, men til å komme til VM.

Spania bedre med Drillo?
Da han som landslagssjef var på sitt aller beste, og for den del breiale, på 90-tallet, fikk Drillo stor oppmerksomhet for sitt utsagn:

- Med meg som trener ville Brasil blitt et bedre fotballag.

- Ja, det ble gjort et nummer ut av det der, sier Drillo når Dagbladet trekker fram sitatet i forberedelsene til kveldens Island-møte.

- Mener du det samme i dag? Hadde du løftet Spania, for eksempel?

- Nå har ikke jeg sett Brasil på lenge. Men poenget mitt var at jeg ikke har noe tro på sånn overdreven ballbesittelse. Og jeg tror ikke det er gunstig for Spania heller, svarer han.

- Jeg mener Spania var klart bedre i finalen enn i alle andre kamper i EM, fordi de i finalen reduserte antall - etter min mening unødvendige - pasninger bakover og på tvers med mange titall. De hadde 850 i semien mot Portugal - 620 i finalen mot Italia.

Defensiv nytelse
De siste ti landskampene under Drillo har ikke resultert i særlig mange hesteekvipasjer på Karl Johan, slik tilfellet var da han ledet Norge til VM i 1994.

Bare tre av de ti siste oppgjørene har endt med norsk seier.

Som Dagbladet skrev onsdag er til og med spillerne selv usikre på hvor gode de er ved inngangen til VM-kvalifiseringen.

Men de siste par dagene er det tent en gnist bak Drillos briller.

- Jeg vil påstå vi aldri har hatt bedre treninger, rent kvalitativt, enn det vi har hatt på denne samlinga, sier landslagssjefen.

- Klart bedre enn tidligere i år, i hvert fall. Vi har strammet opp treningene. Spillerne har tatt litt tak, vi har tatt litt tak. Det har med intensitet, nøyaktighet og konsentrasjon å gjøre, fortsetter han.

- For eksempel hadde vi ei økt med den bakre fireren på Ullevaal, før vi dro til Island... Det er noe av det beste jeg har vært borti. Jeg koser meg når de spiller seks mot fire, og laget med seks mann ikke klarer å skape en målsjanse i løpet av et kvarter.

Sjeldent vrient uttak
På gårsdagens presseseanse fikk landslagssjefen spørsmål om nær alle de 22 spillerne han har med seg til Reykjavik. Sånn må det bli når det har vært nær Drillo-rekord i kandidater for en plass på laget. Eller mer presist: Kandidater for en plass på benken.

Det er nemlig ikke mange norske landslagsspillere som har gjort seg uvurderlig for treneren.

- Det har vært vanskeligere enn på lenge. At vi har hatt diskusjoner på uttak i alle ledd, det er sjeldent. Jeg har nesten ikke vært borti før at vi har diskutert ulike alternativer helt fra keeperen til spissen.

- Bedre enn Island
Likevel mener Drillo han i kveld sender ut 11 spillere som skal være bedre enn puljas lavest rangerte lag, Island.

- Det jeg har sagt til gruppa er at alle lag og spillere har et øvre og et nedre nivå. Noen spriker veldig, andre er stabile. Vi har et lag som er sånn relativt stabilt. Men vi svinger litt. Likevel: Spiller vi på vårt øverste nivå, slår vi Island. Enkelt og greit.

- Har laget ditt den rette vinnerkulturen?

- Ja, hva er det da? Det er noen som sier du må tro på det å ville vinne for å lykkes. Jeg tror ikke det er så enkelt. Det viktigste for meg er å gjøre de rette tinga. Og det er det vi jobber med.

Heldig arvtaker
Drillos kontrakt går ut etter at Norges VM-skjebne er beseglet. Spekulasjonene om hvem som tar over er allerede i gang. Den debatten orker ikke Drillo å delta i.

Men han sier:

- Jeg har en mistanke om at Norge har et enda bedre landslag om et par år. Jeg baserer det på de unge spillerne vi har med hit, pluss at tre-fire av dem som er på U21-laget også vil ta steget opp snart, sier Egil Drillo Olsen.

- Så han som kommer etter meg, er heldig.

MÅTTE GI OPP:   Da de offensive spillerne - her illustrert ved de lekne kompisene Daniel Braaten (t.v.) og Tarik Elyounoussi - ikke skapte sjanser på landslagstreninga, ble sjefen sjøl meget tilfreds. Foto: Bjørn Langsem
MÅTTE GI OPP: Da de offensive spillerne - her illustrert ved de lekne kompisene Daniel Braaten (t.v.) og Tarik Elyounoussi - ikke skapte sjanser på landslagstreninga, ble sjefen sjøl meget tilfreds. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media