HAR GOD TID TIL Å SE UNGE SPILLERE: Og Drillo mener det er naturstridig om det ikke kommer opp yngre spillere på A-landslaget til VM-kvaliken.
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HAR GOD TID TIL Å SE UNGE SPILLERE: Og Drillo mener det er naturstridig om det ikke kommer opp yngre spillere på A-landslaget til VM-kvaliken. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Drillo lover å forynge landslaget

Varsler utskiftninger før VM-kvaliken.

Egil Olsen varsler utskiftninger i landslaget før VM-kvalifiseringen neste høst. Han er innstilt på å hente flere yngre spillere inn i troppen.

- Det er mange spennende spillere både på U21- og U23-landslaget, men foreløpig synes jeg det er bedre å vurdere dem i fulle kamper på deres respektive landslag enn å ta dem inn i A-troppen. Jeg får mange muligheter til å vurdere og teste nye spillere utover vinteren, våren og sommeren, sier Egil «Drillo» Olsen til NTB.

- Forhåpentlig er det spillere på disse landslagene som er aktuelle for de kommende VM-kvalifiseringskampene, og jeg vil vel si at det må være naturstridig dersom det ikke skulle dukke opp nye folk, sier han.

Det var lite nytt i den troppen Drillo tok ut til kommende ukes kamp mot Wales, men til Thailand-turen i januar satser han på å ha med en del unge og nye spillere.

- Ved siden av at jeg kommer til å få se mange nye spillere på Thailand-turen, skal vi ha en kamp mot Nord-Irland på våren og to landskamper i juni. Det blir ikke noe problem å få testet nye spillere før VM-kvalifiseringen starter, mener han.

Bokaktuell Landslagssjefen og fotballprofessoren er på marked med en ny bok, der han forklarer fotballfilosofien sin og forsøker å ta livet av en del myter om den såkalte Drillo-fotballen.

- Boka er for dem som er litt over gjennomsnitt fotballinteresserte. Jeg forsøker også å forklare hvorfor jeg mener framoverfotball er mer effektivt enn bakoverfotball. Jeg skriver også mye om soneforsvar, og hvorfor jeg mener det er best, forteller Drillo.

Med boka vil han gjerne slå i hjel en del myter om Flo-pasningen, om langpasningen, og om hvorfor det alltid er viktig å lete etter den gode gjennombruddspasningen.

Han forteller at det nye han brakte inn i landslaget, da han overtok som landslagssjef for første gang i 1990, var soneforsvaret. Flo-pasningen kom noen år senere sammen med langpasningen og gjennombruddshissigheten.

- Med Flo- og langpasningen, som kom i 1993, ble Drillo-fotball et skjellsord, men jeg har ikke brukt mye plass på dette i boka, sier han.

Spisskompetanse - Den største forskjellen på den filosofien jeg har nå i forhold til i 1990, er at det er mye mer fokus på angrepet nå. På landslaget jobber vi med å utvikle overgangsspillet, og der kan vi ta flere steg.

- Dessuten er jeg opptatt av å lete etter spisskompetanse, for det er ingen hemmelighet at vi mangler den ekstreme spisskompetansen i landslaget. I dag har jeg ikke den ekstremvarianten på spissplass som jeg hadde på 1990-tallet, og vi har heller ikke fart nok nå, hevder Drillo overfor NTB.

Han er svært fornøyd med forsvarsspillet på landslaget, for gjennomsnittet på baklengsmål er på 0,8 per kamp. Det er i verdensklasse.

Drillo sier også det kommer til å bli vanskeligere i framtiden å få spille på landslaget, for dem som ikke spiller fast på laget sitt i utlandet. Benkeslitere i utenlandske klubber spås en tung framtid på landslaget.

- Ofte blir du genierklært i den ene kampen og dømt nord og ned i den neste. Går denne typen kritikk inn på deg?

- Nei, jeg har vært med så lenge, så jeg tar meg ikke så veldig nær av dette. Det jeg kan si er at jeg iallfall ikke blir så sint lenger, men jeg må innrømme at jeg ofte blir ganske oppgitt, sier Olsen.

(NTB)